В Ужгороді реконструкція історичного пішохідного мосту викликала хвилю обурення

В Ужгороді розгорівся скандал навколо реконструкції історичного пішохідного мосту. На містобудівній раді розглянули футуристичну ідею київського архітектора, ужгородці — проти.

Про це  повідомив дослідник історії архітектури Ужгорода Олег Олашин.

“Ескізний проєкт реконструкції пішохідного мосту викликав справжню хвилю обурення, бо пішохідний міст — хоч де-юре і не пам’ятка, але важливий історичний об’єкт Ужгорода, один із його символів. Таке радикальне втручання в його конструкцію неприпустиме з кількох причин. По-перше, це справді вже самодостатній історичний об’єкт, який не потребує жодних покращень. По-друге, запропонована конструкція нашкодила б не лише мосту, але і сформованому історичному середовищу — спотворювала би видові перспективи та екранувала би історичну забудову”, – пояснив Олашин.

По-третє, за його словами, ескізний проєкт передбачав не лише втручання у міст, але і заміну старих перил прилягаючих набережних, датованих 1920-ми роками, та ймовірно мостових пандусів XIX століття.

Фото: Save Uzhgorod

“Усі ці «покращення» не несуть жодної функції, крім сумнівної естетичної. Нема жодної розумної та обґрунтованої причини, щоб на існуючий міст ліпити якісь незрозумілі конструкції. Для чого? Зрештою, якби і був суспільний запит на реконструкцію мосту, то для таких важливих об’єктів, що впливають на вигляд міста, слід проводити архітектурні конкурси, як це вимагає українське законодавство”, – акцентує Олашин.

За його словами, цей старий міст потребує лише одного — якісного ремонту.

Зі свого боку, головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський пояснив, що наразі проєкт, який жваво обговорюють ужгородці, це лише ідея, яку озвучили на містобудівній раді.

“Ми дійсно розглядали концепцію реконструкції пішохідного мосту в Ужгороді, він наразі знаходиться в плачевному стані і потребує ремонту або реконструкції. Ми розглянули ідею, яку представив архітектор із Києва Петро Антип. Але це не означає, що ця ідея буде втілена. Наступні етапи — це розгляд на містобудівній раді питання що саме робити з мостом: ремонтувати в існуючих габаритах чи проводити реконструкцію. Якщо рада прийме рішення про реконструкцію, то буде оголошено конкурс, де розглядатиметься не лише ця ідея, а й проєкти інших архітекторів, остаточний варіант обиратиме спеціальне жюрі”, – сказав Боршовський.

Він також наголосив, що реконструкція історичного мосту – це дуже дороге задоволення для міста.

“Перед тим, як приймати рішення про реконструкцію пішохідного мосту, спочатку треба розуміти де знайти на це кошти”, – зазначив він.

Пішохідний міст в Ужгороді є родзинкою міста, знаходиться в історичному ареалі старого міста. Його у 1948 році відбудували на місці підірваного в часи Другої світової війни старого мосту. Проєкт розробляв ужгородський інженер та науковець Янош Шлезінґер, який мав європейську освіту, докторський ступінь, був автором численних наукових публікацій, присвячених будівництву мостів та статичним розрахункам.

Первісно конструкція перил мосту була модульною у вигляді клепаних рамок з металевою канілірованою сіткою (подібні огорожі з сіткою є в історичному кварталі Ужгорода Малий Ґалаґов). Всередині 1970-их років під час ремонту замінили перила на прості зварні решітки, згодом на оновлених перилах з’явилися дуги. Завдяки Шлезінґеру зберігалася певна тяглість традицій модернізму та зв’язок цього радянського мосту з попередньою епохою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *