Чому Володимир Зеленський розпочав війну проти Віктора Медведчука?

Пройшло вже більше півтора року з дня обрання Володимира Зеленського президентом України й, практично, ні одна з обіцянок Зеленського не виконана і сама голова обіцянка – мир на Донбасі, теж не виконана і, мабуть,  не буде виконана при його президентстві.

Рейтинг партії «Слуга народу» та й самого Зеленського різко почав падати, ОПЗЖ вже наступає «на хвіст» «Слугам…». За даними опитування Центру Разумкова, опублікованого на початку лютого, ОПЗЖ за популярністю майже наздогнав президентську партію «Слуга народу»: якщо за «слуг» готові проголосувати 22,2% респондентів, то за ОПЗЖ — 21,9%

Треба було щось робити кардинально: йти на поклін до Путіна, який цього чекає, тому що не вважає Зеленського серйозним опонентом або проявити твердість і вдатися до таких дій, які підтримає значна частина українського суспільства. Тим більше, що сьогодні Президентом США став Джосеф Байден, послідовний опонент Володимира Путіна. Варто згадати хоча б його безпосередню підтримку Майдану у 2013-2014 роках.

Якось непоміченою для засобів масової інформації України пройшла чергова поїздка Зеленського на Донбас, та ще послами країн великої сімки, яка відбулася 11 лютого, після закриття трьох телеканалів народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака, близького соратника Віктора Медведчука.

Володимир Зеленський сказав тоді цікаву фразу, на яку посли зразу звернули увагу: «Наші телеканали не закривали. Ми закривали їхні…»

Натяк був досить прозорим, щоб посли його зрозуміли однозначно: він сказав, що 112 Україна, Newsone і ZIK, які опинилися під санкціями, працювали ніби то в інтересах Росії.

Дісталось і Анатолію Шарію, який зараз ховається в Іспанії. СБУ оголосило підозру в зраді скандальному блогеру. Спецслужба вважає, що Шарій, починаючи з 2012 року, сприяв електронним російським ЗМІ та ТБ у проведені спеціальних інформаційних операцій проти України. Правда, партія Шарія продовжує активно працювати в країні.

Зеленський на цьому не зупинився. 19 лютого РНБО вже накладає санкції  на самого Віктора Медведчука і його дружину Оксану Марченко. Серйозний удар по сімейному бізнесу подружжя, яке минулого року увійшло в ТОП-10 найбагатших людей України з капіталом – $776 млн.

Секретар РНБО Олексій Данілов на пресконференції пояснив, що СБУ веде провадження у фінансуванні тероризму, в якому фігурують куми Володимира Путіна. Але доказів не представив ніяких.

Згадаймо, як,  два роки тому, санкційні телеканали давали потужну інформаційну підтримку президентській компанії Володимира Зеленського та й, навіть, при розкрутці ОПЗЖ, дані телеканали вели досить лояльну інформаційну політику проти, вже обраного, президента Володимира Зеленського. У 2019 та на початку 2020 року було важко уявити, що Володимир Зеленський так рішуче виступить проти Віктора Медведчука та компанії.

Варто згадати, що при Петру Порошенку Віктор Медведчук активно займався обміном полонених, використовуючи своє кумівство з Володимиром Путіним. Думаю, що між Порошенком і Медведчуком були певні домовленості: в ЗМІ заслуги Медведчука по обміну полонених видаються, як заслуги Порошенка і за таку послугу Порошенко, практично, дозволяє Медведчуку через телеканали 112, NEWS ONE та ZIK укріпитися на інформаційному просторі України. І при цьому, щоб завоювати прихильність серед виборців Західної України (за винятком Закарпаття), Петро Порошенко у своїх публічних виступах, звернення використовує радикальну антипутінську риторику. Зразок політичного лицемірства.

***

Соратники Петра Порошенка добре освоїли уроки свого шефа. Згадаймо, як пів року тому партія ЄС в Закарпатській обласній раді допомогла ставленику «Слуг…» генерал-майору СБУ  Олексію Петрову стати головою облради. В перше, з 1946 року, головою Закарпатської обласної ради стає не корінний закарпатець, а етнічний росіянин. І це сталося при активній підтримці голови закарпатської обласної організації ЄС та депутатки ВРУ Іванни Клімпуш-Цінцадзе, внучки керівника Гуцульської республіки.

Бачив різних політичних «еквілібристів», але такого «екстра – класу», як пані Іванна ще ні.

25 лютого відбулася друга сесія Закарпатських обласної ради, на яку, щоб підтримати своїх соратників,  які входять у «провладну» більшість, прийшла і депутат ВРУ Іванна  Клімпуш-Цінцадзе. Якби фракція ЄС не зареєструвалась (6 депутатів), то другої сесії не відбулось би.

Іванна Клімпуш-Цінадзе на сесії Закарпатської облради

Але…пані Іванна сьогодні розродилась різкою критикою роботи обласної влади, частиною якої є обласна рада, на своїй сторінці у ФБ: «У регіонах катастрофічна ситуація з коронавірусом, а влада продовжує мародерити на епідемії. Як сказали мені в Ужгороді наші закарпатські медики-партійки про “чемпіонів у боротьбі з ковідом”: у влади відсутня не лише стратегія, а й зникає тактика.

Учора відвідала засідання Закарпатської обласної ради, де місцеві депутати заслуховували керівника департаменту охорони здоров`я ОДА. Виявилося, він не в курсі, що Степанов привіз із Індії не AstraZeneca із 63% ефективності (обіцяв, нагадаю, не нижчу 70%), а її аналог, ефективність якого невідома, бо всіх клінічних досліджень ця дешева вакцина не пройшла.

В ОДА врочисто звітують, що 3100 медиків Закарпаття погодилися на зе-щепення, а це менш як 10% від усіх медпрацівників області!

Нічого дивного після корупційної епопеї із залученням Богатирьової. Лікарі добре пам`ятають її часи і якість ліків, які вона постачала. Цікаво, як влада буде переконувати решту громадян, якщо не переконала навіть медиків? На жаль, до брехні від Степанова і Зеленського не звикати…»

Критика справедлива. Але чому сьогодні пані Цинцадзе якось забула що партія ЄС в Закарпатській області знаходиться у владній коаліції разом з «Слугами народу»? Вона особисто благословила це утворення на нарадах у кабінеті тоді ще голови ОДА пана Петрова і фактично «нагнула» фракцію ЄС вступити у владну коаліцію.

***

Ми вище вже писали про  причини різкого виступу Зеленського проти Медведчука. Але чи допоможуть ці радикальні дії президенту? Думаю що ні. Для цього Володимиру Зеленському  потрібно стати диктатором, подібним до Путіна чи Лукашенка. Але, навряд, чи це можливе в Україні.

Провівши детальний аналіз доступної інформації я спробував зробити подальший прогноз протистояння Зеленський-Медведчук.

В статті «Володимире Олександровичу, Ви сердитесь, отже, Ви не праві» я вже провів детальний аналіз антиконституційності  дій Зеленського стосовно телеканалів 112, News One, ZIK. Щоб виправдати санкції проти Медведчука і компанії необхідно знайти вчинення конкретного злочину з боку Віктора Медведчука. А чи є такі докази? Фінансування тероризму? Якого? Ні від СБУ, ні від інших правоохоронних органів жодного доказу.

Що можна зробити? Та мало що. Можна знайти, як у Ласло Брензовича, керівника партії угорців України КМКС, якісь брошурки про сепаратизм, чи інструкції для терористів, наркотики, зброю. Це вміють робити наші правоохоронці.

Невже оточення президента та й сам Володимир Зеленський не розуміє, що на Медведчука працюють і будуть працювати десятки висококваліфікованих адвокатів.

Знайдеться багато варіантів обходу санкцій.

Колись Віктор Медведчук, як керівник адміністрації президента, приклав максимум зусиль, щоб, під час скандальних Мукачівських виборів (2003-2004 років) закрити регіональний телеканал «М-студіо». Закрив. І що? Віктор Балога, Василь Петьовка знайшли варіанти, щоб телеканал працював далі та не просто працював, але й отримав велику  популярність в Мукачеві, області.

Як політик екстра – класу, Віктор Володимирович Медведчук, думаю, взяв для себе урок з тих подій і буде діяти, правда, вже в масштабі всієї країни, так як діяв Віктор Іванович Балога на регіональному рівні.

Ось уже маємо першу звістку. Три закритих за указом Володимира Зеленського опозиційні телеканали – ZIK, NewsOne і “112”, – повертаються на екрани. Але замість трьох каналів тепер буде один – “Перший незалежний”. Сьогодні, 26 лютого, о 18.00 він вийшов в ефір.

Як це вдалося зробити? Співвласниками “Першого незалежного” стали члени колективу закритих каналів. Якщо у трьох заблокованих телеканалів був зрозумілий власник, проти якого незаконно ввели санкції, то як  тепер спробують ввести санкції проти сотні журналістів.

Сто людей з-поміж співробітників отримали по 1% частки каналу, оформленого як ТОВ “Медіахолдинг” Новини “. Серед них, наприклад, – такі провідні журналісти, як  Діана Панченко та В’ячеслав Піховшек.

Що буде далі? Важко спрогнозувати. Але я дуже надіюсь, що в нашій країні буде діяти тільки його Величність Закон, а не політична доцільність.

P.S. Канал «Перший незалежний» відключили за годину до першого телеефіру. Зараз продовжує працювати на ютубі.

Якщо для закриття ZIK, News One і 112 влада хоча б формально прикрилася рішенням РНБО і Указом Президента, то сьогоднішнє рішення прийнято без будь-якого обґрунтування.

На 23.00. (26 лютого) телеканал на ютубі  має вже 45 тис. підписників і одночасно переглядає понад 2 тисяч глядачів. За декілька годин така популярність? Риторичне запитання.

Олексій Фазекош,

голова Ради адвокатів Закарпатської області,

кандидат юридичних наук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *