Відсутність інопланетян отримало наукове пояснення

Вся річ у тому, що термін пошуку їх сигналів поки дуже невеликий. А можливі сигнали хоч поширюються зі швидкістю світла, але все-таки за астрономічними мірками, це зовсім не так швидко, як хотілося б. До того ж слід перевірити багато  сигналів, астрономів мало, а радіотелескопів ще менше. Во всякому разі, так вважають троє астрофізиків, препринт статті яких опубліковано на arXiv.org.

У 2010 році, коли наукова спільнота відзначала п’ятдесяту річницю початку організованого пошуку інопланетних сигналів, один з піонерів програми SETI Джилл Тартер (Jill Tarter) провела розрахунок ймовірності знайти такі за витрачений на це час. Вийшло, що така ймовірність дуже невелика: Територія порівняла цей вид діяльності з пошуками голки в стозі сіна і, за її підрахунками, цей стіг опинявся за розмірами можна порівняти з усім Всесвітом.

У вищезгаданій статті астроном Джейсон Райт (Jason Wright) і двоє його колег уточнили розрахунки Територія, врахувавши деякі параметри, пов’язана як з імовірними уподобаннями інопланетян, так і з реальними й добре відомими авторам можливостями земних радіотелескопів.

В результаті у них вийшло, що ймовірність виявлення позаземного сигналу для інструментів, що беруть участь в SETI, нині лежить приблизно в інтервалі від 10-18 до 10-23.

Для наочності уявіть собі океан. Він великий. У всіх океанах Землі знаходиться нині 1335 мільярдів трильйонів літрів води. А нам поки вдалося вивчити трохи понад десять тисяч літрів. І в цих літрах нам не попалася жодна риба. Але з цього не випливає, що риби в океані немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *