Що таке «ніщо»: народження Всесвіту з великої порожнечі (відео)

Що ховається за загадковим словом «ніщо» і як Всесвіт буквально створює тканину реальності з пустого місця?
Що ми уявляємо собі, коли чуємо слово «ніщо»? Більшість відразу подумає про якийсь порожній просторі, в якому немає ніяких об’єктів. Насправді ж з точки зору фізики «ніщо» приховує в собі масу цікавих деталей. Канал PBS Space Time підготував цікавий ролик, в якому популярною мовою прочинив завісу над загадковим «ніщо».

Принцип невизначеності, як не дивно, вірний не тільки для частинок, але і для енергії, і навіть для часу.

Таким чином, чим більше ви знаєте про енергію частинки, тим менше інформації про її стан в часі, і навпаки.

Тут-то і відбувається найдивніше: якщо вам точно відомо, що в певній точці простору частки немає і бути не може (а таким простором в цьому випадку є вакуум), то, за логікою принципу Гейзенберга, в цій точці зосереджена така кількість енергії, якої може бути досить для формування самої частки!

Парадокс, чи не так? Фізики називають такі частинки «віртуальними», і в основному визначають їх як квантові флуктуації.

Іншими словами, якщо створити достатню кількість «ніщо», то Всесвіт автоматично намагатиметься заповнити цю порожнечі, буквально створюючи частки … з нічого.

Більш того, деякі фахівці вважають, що з високою часткою ймовірності весь Всесвіт — це одна велика віртуальна частинка. Ця гіпотеза має назву «вакуумного генезису» і полягає в тому, що Всесвіт спочатку народився з великого «ніщо», яке існувало поза часом. Звичайно, практичним шляхом довести це вчені не можуть, але їжа для розуму нашим нащадкам вже точно забезпечена.

Отже, що ж це за дивне явище? Простір, в якому немає жодної частки (в тих місцях, де вони могли б бути гіпотетично) фізики називають «вакуумом» або «вакуумним станом». Завдяки квантовій механіці, вчені з’ясували, що вакуум володіє деякими дивними властивостями. Одним з основоположних принципів квантової механіки є принцип невизначеності Гейзенберга. У нього досить складне формальне визначення, але, кажучи простою мовою, його можна виразити так: чим точніше вимірюється одна характеристика частинки, тим менш точно можна виміряти другу.

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *