Антона Копинець «Іван Сила на прізвисько «Кротон», ч.3

Довбущук

Навчання відновилося аж на четвертий день. Гудь і насправді не забув покарати  своїх вихованців: смиренніших послав пиляти та колоти дрова. Семеро приберуть хліви та почистять корів. Третім наказав підмітати двір та вулицю. А четверту, найбільш строптиву групу, поставив у куток навколішки стояти. Під коліна насипав щебінки. Сюди потрапив і Іванко.Фіцак на березі річки

Хто знає, доки б колінкував та спокутував свою провину, якби не тутешній сільський піп, що прийшов Закон Божий поселяти в діточі голови. Добру годину  молилися  «Отче  наш…»  за  здоров’я Ференца-Йозефа, котрий відсвяткував своє шістдесятилітнє перебування на двоєдиному троні Австро-Угорщини. Коли скінчили молитву, пан превелебний дозволили школярам присісти на скрипливі лавиці. Іванко підняв руку:

-Пане наміснику, можна мені зазвідати дащо?

-Звідай, сине, звідай… О, тому я радий, коли в дитині поселяється Божа благодать. Звідай, сине, звідай!..

-Пане наміснику, а чому ми ото молимося за Ференца-Йозефа та за Ференца-Йозефа?

-Бо ото наш Бог земний, сине, котрому Всевишній Господь на довгі літа дав мудрість і силу, аби  наша імперія  розширялася  та розцвітала. — Пан превелебний склали на черево руки, бо помітили, що дітвак ще щось  хоче запитати.

-А за Довбуша коли будемо молитися?

Пан превелебний  гірко  вищирилися, вилущили і без того великі очі, потерли огіркуватий ніс.

-Ану, прийди, Іване, — Тома вип’яв наперед живіт, ніби випростувався, руки зателіпалися в нього. Іванко став перед ним, подивився на чорний ґудзик, що блищав навпроти очей. — Од кого чув єси про того розбійника?

В цю мить Іванков і причулося, гейби його вухо почепили десь на гострий клинок, котрий пнеться все вгору та вгору, підтягуючи до стелі голову. В очах почало мереконіти.

-Од кого чув єси про того грішника? — ще раз поспитав Тома, зопсіло тягнучи Іванкове праве вухо.

Іванко хотів виказати тітку, та рота закрила рука, від котрої полетів аж до класної дошки. Дошка крекнула, а під нею почало кривавити. Тома глянув на свою долоню, підійшов до цеберки, з якої учні пили воду, помив у ній руки, і лише тоді взяв зі стола палицю. «Русина треба лупити в задницю, аби менше сидів та аби звідтам розум виселявся до голови».

-Стягай ногавиці, Довбущук!

Іванко розв’язав мотузок на штанцях, скинув їх до голого тіла. Перегнувся через лавицю.

В класі стало так тихо, що Іванко почув, як десь синичка заспівала: «Літо-літо!», деякі хлопці попривставали, затуляли очі дівчата. Декотрі чекали, коли Іванко заплаче. Лише Тома кректав та сопів, надаряючи хлопчика почортілою палицею.

Іванко нерухомо лежав на  підлозі. Покласники взяли його на руки, винесли на двір, облили водою. Нарешті прийшов до тями:

-Довбуш ніколи не плакав…

Аж надвечір прителіпався додому. Стягнув з шиї торбину, кинув нею на лаву. Забубнів з кутка:

-Змайструйте мені, няньку, ліпші постоли. Піду з вами у хащу. І ото будете мати ліпший хосен, як із тої школи…

-Короля з тебе не буде, я вже вижу, мара би ти не приснилася!.. А на попа — голос у тя пропав. Будеш жабам хвости крутити…

Іванко не почув батькового жарту. «До школи я більше не ступлю. Най згорить і ота про мене!»

-Та заберете? — перегодя запитав.

-А й перину брати на сани?

-Як холоду боїтеся, та беріть. Я й босий можу піти. Санкаюся без постолів. А чому би не пішов? Піду!

* * *

 Дорога до лісу продряпувалася поміж глодом-терниною. То, заки з села не вийшли. Почався ліс, і ноги заплавали в снігу, сковзалися постолята, хоч і перев’язані березовими гужовочками. Обіч, припудрен і білим питльованим борошном, хукали в долоні берези, буки, клени, явори, граби. Іванко задивися  на  них та  й шубовснув у глибокий сніг, що заповнив яругу. Вигрібся і далі волочився за няньком та старшими братами, що перед ним протоптували санницю. Легкі санчата слухали Іванка і сунулися за ним похильці, ніби натомилися. Лише полозці, мов коники, гордо підняли вигнуті голівки, а в зубилах тримали дишло, за котре тягнув їх Іванко. Хлопець видихав клубки пари, що танули посеред голубизни снігу, і рипів постолятами. З хащі  долітав морозяний розтріск, гейби там нечиста  сила трощила скло.

По таких дебрях переховувався від жандармів і Довбуш. Здалося Іванкові, що той дужий чоловік з кроку на крок має перестріти нянька, поручкатися з ним і брязнути в торбину  зі  свого  цяцькованого капшука цілу пригорщу талярів. «Беріть, діду, — скаже, — та купіть собі шкапину, аби дітваки не тягали на своїх плечах дрівця. Здоров і бувайте та й на мене не забувайте…». Білий кінь під чорним їздцем забасить копитами, сніг закуриться, і Довбуша як і не було…

Гей, якби він, Іванко, знався так у лісі, як Довбуш! Перестрів би пана намісника, наставив би на нього пістолю та крикнув, щоб аж сніг посипався з дерев : «Ану, залізай, кровоточивцю! Ковані сани відтепер  мої!».  Та  сили  нема  у  нього  такої,  як   у Довбуша.  Той, подейкують, мав при собі чортеня, і воно робило все, що забажав Олекса. Сам вигодував ото бісеня, сам і робив з ним те, що душа воліла. І куля панська в нього не потрапляла…

Няньові насправді хтось переступив дорогу. Іванко прицілився очима вперед: «Панський гайник». Нянько сягнув рукою за ремінь, вийняв звідти папірець і подав лісничому, що сидів на коні.

-На сім санок маєш цидулку, а на восьмі не маєш, — рявкнув панський слуга.

-Та що отой малий візьме? — гірко засміявся нянько. — Ледве порожні санчата  тягне за собою.

-На другий раз не бери ’го без дозвоління!

Візьмеш — сани поламаю. Чуєш?

-Чую, пане гайник…

«Смів би поламати! — думав собі Іванко. — Нас восьмеро. Паздіря би залишилося від нього в хащі. Гей, не є на нього Довбуша!..»

Начистили галуззя, змастили сани, іще раз помацували гужовки та й рушили з Богом. Тепер ліпше буде, бо домів ближче, як до хащі.

Санчата налігали на Іванка, коли біг в долину, ніби страшно їм самим у прірву летіти. Хлопець міцно стояв перед ними і не попускав дишло. Санчата летіли, а вітер свистів поза в ухами, щипав у  лице,  зазирав  під  сіряк,  гейби  хотів   погрітися в Іванковій пазусі. Нараз щось гегнуло саньми, Іванко послизнувся і разом з дровами покарбулявся у крутояр.

-Гей-гей! — крикнув хтось. Айбо, припущений та зачмелений, не міг збагнути, звідки настигав його голос.

-Га-га-гай! — гучить в Іванкових вухах. Та то був не людський відголос. Натужує слух, крадці роззирається довкола. Не видко жодної живої душі. Під ним щось загуло-забасило, а потім забулькотіло. «Гучало»! І літом і зимою не перестає кляте урвище гучати. Потік над кригою бунтується, виривається    на   волю,    а    лід    не   пускає   його.

«Гу-гу-гу-гу!..» — безперестанку гуде та белькоче, ніби хоче настрашити когось. «Хащова забавка», — подумав Іванко і раптом почув, як стали терпнути ноги, руки омлівати, а попід плечима чомусь потісно. Настовбурчилося на голов і волосся. «Тут вовки  замордували  Юрка  Анциного». «Гу-гу-гу!..», -наддавало сили Гучало.

Навлежачки потягнув санки на себе: тихо скрипнули. «Но-но, не можна вам тут ламатися. Ану, за мною!». Обочиною визадкувався до галявини. Санчата тягнуть його назад у прірву. Хапається за стовбури дерев, за галузяччя корчів, рве з гори крок за кроком. Сковзається. Іще, іще дві п’яді! Ли ше не ставати. Зозла іще раз сіпнув санчатами, та вони не піддалися: опинилися на старій просіці — сторцем стояли, спершись на виверненика.

Чи то від поту, чи то від снігу обтирав рукавом мокре лице. Сорочка прилипла до пліч. Ноги й руки затремтіли.

-Ге-гей! — знову долітає поклик. То вже братів голос.

-Ге-ге-гей! — крикнув од радощів. — Я тут, над Гучалом!

Натрапили брати і нянько на Іванків голос. А хлопець стояв, глипав очицями то на санчата, то на сонце, що заблудило впонадвечірок.

-Перестрашився, мара би ти  не приснилася? — припутував-гальмував свою злість старий Сила отою приповідкою, котра  служить йому і лайкою, і добродушним словом.

-У хащі не страшно, няньку… Довбуш цілий вік прожив у лісі та й нічого ’му ся не стало.

-Будеш сперед мене йти. Подивлюся, як орудуєш саньми.

Коли вийшли на ширший  лісовий  шлях, Іванко попритримав санчата, аби порівнятися з батьком.

-Ото правда, батьку, що Олекса мав чортика?

-І мені дідо оповідав, гейби ото правдою було… Три тижні носив курячий зносок під пахвою. А на четвертий тиждень з нього вилупилося бісеня. Маленьке було, та силу мало таку, як ніхто не мав…

-Гей, якби мені такий зносок попався! — замріяно мовив Іванко.

-Казковати — ото не сани тягати, казка ото, синку. Бо по ньому не було на всі Карпати такого чоловіка…

Цілу зиму ходив Іванко в хащу за дровами. А весною, десь перед Великоднем, до Федорової хати вбігла якась жінка і просто від порогу почала:

-Злодіїв годуєте,             Федорику? — пороздивлялася по закутинах. — А де той, сухоребрий? Ану, де є, покажіть ’го! Гріх подумати про таку порядну родину… Айбо сама, сама, Федорику, виділа-м. Другого і не послухала би-м.

-Та кажіть уже, яка біда трапилася? Жінка передихнула.

-Іду я ото, Федорику, до курника, а відти, як тхір, ваш отой малий шелихвіст. Схватила-м ’го за руку, а він, як сіпне мною, то я й не встигла уздріти, куди щез. Нехрещиний би ’го побив! Та ото він у мене усе говіння яйця крав? Тепер, Федорику, порахуйте, скільки ото буде. Вісім несучок, а  я лише по дві яєчка брала з гнізда. Як усе по-доброму піде, то не буду голосити на уряд. Порядний ви чоловік…

В   цю   мить   скочив   у   хату  Іванко   і, не звертаючи уваги на чужу жінку, радісно заспівав:

-Є, няньку, є!

На замащеній долоні  сина білівся курячий зносок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *