Сьогодні Чехія відзначає День утворення незалежної Чехословацької Республіки, частиною якої була і Підкарпатська Русь

Сьогодні, всупереч складній епідемічній ситуації, Чеська Республіка відзначатиме річницю створення незалежної держави. Однак більшість традиційних заходів було скасовано, а багато з яких носить радше символічний характер. Увечері президент Мілош Земан опублікує список людей, яким він вирішив в цьому році вручити державну нагороду. Потім він виступить з телевізійним зверненням. Однак сама церемонія нагородження була перенесена на наступний рік.

Скасовано і традиційний урочистий захід у Виткові в Празі, в рамках якого щорічно політики і представники громадського життя покладають вінки до могили невідомого солдата. У Міноборони обґрунтували скасування акції несприятливою епідемічною ситуацією і відповідними державними заходами. Однак, за повідомленням відомства, політики можуть прийти до пам’ятника покласти квіти індивідуально.

Кульмінацією національного свята традиційно став гала-вечір в Празькому Граді, на якому президент вручає державні нагороди. Хоча Земан спочатку хотів зберегти церемонію, всупереч поганій ситуації з поширенням коронавірусу, врешті-решт, він вирішив змінити своє рішення за рекомендацією уряду. Вручення нагород відкладається до наступного року. Президент оголосив, що посмертно відзначить, наприклад, співака Карела Готта і актора Карела Фіала.

Празький Град відзначить національне свято урочистою зміною варти. Карлов університет відзначає створення республіки покладанням вінків до муніципального дому, де була проголошена незалежна Чехословаччина.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *