Вчені дізналися, коли продуктивність мозку починає згасати

Якщо вам завжди здається, що когнітивні здібності починають знижуватися ближче до літнього віку — ви помилялися.

Вчені встановили, що вже в 35 років мозок людини досягає свого піку продуктивності. Вчені з Мюнхенського університету Людвіга-Максима змогли дізнатися, в який момент життя запускається цей процес у шахістів — людей, які постійно тренують свій мозок.

Німецькі дослідники вивчили тисячі шахових партій за останні 130 років, щоб побачити, як працює наш мозок, і чи поліпшуються його функції з віком.

Так команда вчених виявила «горбовидну криву» в когнітивних даних людини. До 20 років показники стрімко рухалися вгору, досягли свого піку до 35 років і вже після поступово знижувалися.

В ході роботи було проаналізовано понад 1,6 мільйона ходів в більш ніж 24 000 професійних шахових партій, які відбулися в період з 1890 по 2014 рік.

Щоб виміряти продуктивність мозку, автори порівнювали кожен хід, зроблений гравцями, з оптимальним ходом, рекомендованим комп’ютером.

Команда помітила, що когнітивні здібності нашого мозку змінюються не тільки протягом життя окремої людини, а й змінюються «колективно».

Автори побачили помітне поліпшення способів людей як виду з моменту першого вивченого матчу в 1890 році. У своїй роботі, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, вчені, «за останні 125 років можливості мозку покращилася, особливо у людей молодше 20 років». Автори відзначають, що когнітивні явища різко виросли в 1990-і роки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *