Роберт Фіцо очікує, що війна в Україні скоро закінчиться

Сьогодні, 16 жовтня  Прем’єр-міністр Роберт Фіцо (Smer-SD) взяв участь у засіданні парламентського комітету з європейських справ у середу перед від’їздом на засідання Європейської Ради, яке відбудеться пізніше цього тижня.

Про це  повідомляє словацька інформагенція TASR.

“Ймовірність закінчення війни в Україні в найближчому майбутньому дуже висока”, – сказав прем’єр-міністр, зазначивши, що він очікує, що на засіданні Європейської Ради буде вказано, коли це може статися, “оскільки несподівано підіймається питання про запрошення України до НАТО”. На його думку, це запрошення не буде “безплатним”. Прем’єр побажав Україні справедливого миру, але запитав, чи можливо його досягти за нинішніх умов. Він підтвердив, що його уряд підтримує територіальну цілісність України і що він підтримає будь-який мирний план, запропонований для врегулювання конфлікту. Крім того, він заявив, що мирні переговори також будуть на порядку денному його майбутнього візиту до Китаю.

Водночас Фіцо заявив, що завжди прагнув до збалансованих відносин з Росією. На його думку, слід визнати, що росіяни не підуть з Криму та інших територій, таких як Донецьк і Луганськ.

На його думку, росіяни захоплюють все більше територій, і конфлікт не має військового вирішення.

Прем’єр заявив, що Словаччина продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні, додавши, що найбільш необхідною підтримкою є постачання електроенергії.

Він очікує від України співпраці у питанні імпорту нафти і газу до Словаччини. “Я відмовляюся імпортувати нафту звідкись через Адріатику”, – зазначив він, пояснивши, що в такому випадку зростуть тарифи. “Наш обов’язок — забезпечити, щоб транзит через Словаччину продовжувався, щоб транзит через Україну продовжувався, хай то нафта чи газ”, – зауважив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *