6 питань до влади щодо справи Слуги народу Крупи: яких начальників треба звільняти та перевіряти на зв’язок з корупційною родиною?

Ця історія демонструє масштаби корупції та хабарництва в українській владі під час війни. Судячи з обставин, Крупи з кимось не поділились, бо виникають питання, як державні керівники та правоохоронці дозволили чиновникам-мультимільйонерам фактично відкрито збагачуватись багато років?

Тетяна Крупа, голова обласної МСЕК, яка з початку війни видавала довідки про непридатність до військової служби, була головним лікарем медико-соціальної комісії з 2008 року! При чотирьох президентах, без змін 16 років на одній посаді! У 2015 році балотувалась до облради за списком “Блоку Петра Порошенка”, не пройшла. А в 2020-му балотувалась за списком партії “Слуга народу” і стала депутатом, засідає у Хмельницькій облраді. Особливо смішно це на фоні гучної рекламної кампанії Зеленського про “нові обличчя”. Як думаєте, за яку суму 60-річна на той момент Крупа, яка усе життя провела на держслужбі та балотувалсь раніше від Порошенка, купила собі продовження роботи на посаді голови МСЕК та місце “нового обличчя” від партії Зеленського?

Чоловік Тетяни — Володимир Крупа, також усе життя до виходу на пенсію працював на держслужбі, причому був керівником Хмельницької обласної Держфінінспекції та Держаудитслужби. Як же іронічно, що саме Володимир зображений на легендарному тепер відео, де він лежить на сімейному ліжку, заваленому мільйонами доларів.

Так само Тетяна та Володимир виховали й сина Олександра Крупу. За часів Порошенка він був призначений у 2018 році у президентську вертикаль, на посаду першого заступника голови Хмельницької районної державної адміністрації, і ось які статки родини він декларував у 2018-му:

“Олександр Крупа, разом із сім’єю, декларують: три квартири, приміщення аптеки, п’ять різних нежитлових приміщень, манікюрний кабінет та приміщення магазину. Мають у власності також дві земельні ділянки у Хмельницькому, одну – у Ружичанці та одинадцять (по два гектари кожна) – у Гнатівцях Хмельницького району. З незавершеного будівництва сім’я декларує житловий будинок у Хмельницькому, два дачні будинки у Новоушицькому районі. Із транспорту Крупа декларує автомобілі Volkswagen TOUAREG 2013 та Land Rover DISCOVERY SPORT 2016 років випуску“.

Одразу після того, як мама стала депутатом Слуги народу, її син Олександр також пішов на підвищення: став начальником обласного Пенсійного фонду, і за президентства Зеленського нелегальні доходи родини Круп стрімко збільшились:

З декларації Тетяни Крупи за 2023 рік відомо, що на ній та членах її сім’ї задекларовані чотири квартири, 16 житлових будинків, три гаражі, 38 земельних ділянок. Задекларований автомобіль PORSCHE 2019 року”.

Лікар державної установи на новому “Порше”! Родина Слуги народу, середнього рівня обласних чиновників, які усе життя працюють виключно на держслужбі, володіє відкрито майном крутіше за більшість бізнесменів, і нікого це не дивувало, усіх правоохоронців та контролерів!

За повідомленням ДБР, вдома мати та батько Крупи зберігали понад 6,5 млн доларів у готівці, плюс прикраси та коштовності на багато сотень тисяч доларів, але це тільки менша частина майна:

Серед іншого вони володіють 30 об’єктами нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві, 9 елітними автівками, корпоративними правами на 48 млн грн, готельно-ресторанним комплексом на майже 3 тис. метрів квадратних в одному із парків Хмельницького. За кордоном у їхній власності нерухоме майно в Австрії, Іспанії та Туреччині. На валютних закордонних рахунках родина також “накопичила” майже 2,3 млн доларів США”.

Вражає, що їхній 37-річний син Олександр Крупа “у 2022-2023 роках начальник обласного Пенсійного фонду купив дві дорогі автівки: Audi Q8, 2021 року випуску за 2,1 млн грн і BMW X7, 2022 року випуску за 2,2 млн грн.”

Тобто під час війни держслужбовець купує та їздить на нових елітних машинах і нікого це не здивувало. І це коли пенсіонери відкладають зі своїх пенсій копійки на фронт.

Загальні статки родини чиновників Круп можуть сягати 15 мільйонів доларів, більшість з яких вкрадені під час війни. Цікаво, скільки у нас в країні бізнесменів з такими статками та такими сумами у готівці?

Історія родини Крупи змушує поставити питання:

1. Про необхідність провести перевірки усього керівництва хмельницьких регіональних правоохоронних органів, Нацполіції, СБУ, БЕБ, які не помічали діяльність та статки Круп.

2. Усе керівництво та більшість співробітників МСЕК та Пенсійного фонду, ймовірно, знали про корупційні схеми своїх керівників. Але не повідомляли, і тому постає питання про масові звільнення співучасників та розслідування їхньої діяльності.

3. Усі рішення МСЕК Хмельницької області мають бути переглянуті, мають бути оприлюднені дані щодо кількості довідок, які видала Крупа.

4. Мають бути проведені перевірки та оприлюднений майновий стан усіх інших регіональних МСЕК України та інших керівників Пенсійних фондів усіх рівнів. Також мають бути проведені перевірки керівництва МСЕК та Пенсійного фонду України, які є ймовірними учасниками цих корупційних схем.

5. Має бути проведена перевірка фінансового та майнового стану керівництва партії Слуга народу у Хмельницькій області, оскільки кар’єра Крупи була б неможлива без політичного “даху” та сприяння місцевого партійного керівництва, вони, скоріше за все, отримували свою долю за те, що прикривали корупційну родину. Слуги мають відкрити, хто саме включив до партійного списку Тетяну Крупу. Також має бути відкрито, хто дав подання на призначення Олександра Крупи на голову Пенсійного фонду.

6. Уся конфіскована у Круп готівка має бути негайно переказана на допомогу ЗСУ, усе майно реалізовано на користь фронту — вони усе це поклали у свою кишеню з кишені платників податків.

І ось коли влада показово дасть відповіді на ці питання і покарає усіх, хто допомагав Крупам буквально купатись у грошах, це набагато краще допоможе збільшити доходи до бюджету, ніж підняття податків для бізнесу. Бо тисячі таких “інвест-нянь”, як Крупа, це і є основна причина нестачі грошей в державі, а зовсім не підприємці.

Бухгалтерія корупції та війни

Вдома у Тетяни Крупи, яка продає довідки чоловікам для уникнення потрапляння на фронт, знайдено готівки у кількох валютах на 6,5 мільйонів доларів і значно більше коштів у неї на закордонних рахунках та у нерухомості.

6,5 мільйонів доларів — це 4300 Мавік-3 Класік, якими зручно бомбити окупантів, але їх швидко витрачають, Мавіки це гострий дефіцит. Кожен такий дрон в руках досвідченого оператора знищує або ранить від 1 до 3 російських окупантів.

На кожен наш взвод БПЛА у піхотному батальйоні треба як мінімум 30 таких Мавіків на місяць, оптимально 60.

Одна домашня схованка однієї лікарки МСЕК може забезпечити Мавіками на цілий місяць понад 70 наших батальйонних взводів БПЛА на фронті.

І на жаль, це більше, ніж Міністерство оборони України поставило Мавіків на всі ЗСУ за два місяці! Уявіть собі масштаби — готівка одного державного лікаря більше за двомісячні поставки усього Міноборони під час запеклих боїв!

Ці 4300 Мавіків в руках досвідчених операторів можуть вбити або важко поранити 4300 російських окупантів. Склад мотострілецького батальйону ЗС РФ 400 осіб. Тобто російська армія може втратити від такої кількості Мавіків майже 11 піхотних батальйонів!

Якби у нас на Вугледарі було таке забезпечення Мавіками, якби гроші Крупи конфіскували і передали в МО два місяці тому, то ворог  після таких втрат був би дуже далеко від міста, і Вугледар з високою ймовірністю досі був би в наших руках.

А скільки сотень життів наших воїнів вдалось би врятувати таким чином!

То може, поки не втрачено Покровськ та Мирноград, одразу провести рейди по всіх державних контролюючих та регулюючих органах не тільки у Хмельницькому, але і в інших містах? У одного керівника МСЕК зібрати на Мавіки Класік, в іншого на Мавіки Про, з третього на Аутели, з четвертого Мавіки-3Т?

Потім заїхати до Слуг народу, які цей МСЕК призначали, до тих, хто їх контролював, також небезкоштовно, як ми розуміємо.

Гроші, які платять за ухиляння від війни хабарникам, мають піти на допомогу тим, хто захищає Україну  та тих самих лікарів МСЕК та Слуг народу.

Сподіваюсь, що суд якомога швидше передасть усю готівку від родини Крупи на потреби закупівлі Мавіків та Аутелів для Міноборони.

Ось так і Донбас врятуємо дронами, і найкращих людей на фронті збережемо.

Юрій Бутусов, Цензор. НЕТ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *