Дослідники з’ясували, чому жінки живуть довше за чоловіків

Жінки частіше доживають до глибокої старості, тому що менше чоловіків схильні до шкідливих звичок. Важливу роль відіграє також комплекс соціальних, біологічних та інших причин. Наприклад, жінки частіше відвідують лікаря і займаються спортом.

Очікувана тривалість життя жінок зустрічається практично скрізь у світі, незалежно від рівня їх економічного розвитку, якості охорони здоров’я чи гендерних відносин, але різниця звужується в країнах з низьким рівнем смертності.

Гендерний розрив у тривалості життя частково зумовлений підвищеною дитячою смертністю серед хлопчиків. Крім того, більш високий рівень естрогену у жінок захищає їх від серцево-судинних захворювань перед менопаузою. Своєю чергою, підвищений рівень тестостерону у чоловіків викликає часту схильність до агресії та ризикованої поведінки, ігнорування загроз здоров’ю.

Більша поширеність мітохондріального геному у жінок знижує ризик онкологічних, серцево-судинних і нейродегенеративних захворювань. Нарешті, гормональний вплив підвищує імунну функцію жінки, її здатність витримувати відразу кілька стресів.

Жінки відвідують лікаря частіше, тому у них на 20% більше шансів своєчасно виявити гіпертонію і в 1,5 раза частіше, ніж чоловіки, тримати її під контролем. Також жінки частіше обмежують споживання солі, активніше приймають заходи щодо схуднення, займаються спортом, приймають вітаміни. Водночас чоловіки частіше мають більш поживну дієту з меншою кількістю фруктів і овочів і більш високим вмістом холестерину, що підвищує ризик серцевих захворювань, інсульту, діабету і раку.

Найбільш суттєвою проблемою залишаються шкідливі звички. Дослідження тривалості життя в європейських країнах в 90-х роках показало, що поширення куріння серед чоловіків призвело до скорочення тривалості їх життя в порівнянні з жінками в 1990-1994 роках на 5 років. Така ситуація зберігається і в останні роки. З цієї причини скорочується і тривалість здорового життя чоловіків — на 2,5-3 роки в порівнянні з жінками.

Інше, більш свіже європейське дослідження, проведене в 31 країні, показало, що у 2014 році різниця в очікуваній тривалості життя при народженні становила в середньому 7 років.

Абсолютний внесок смертності, пов’язаної з курінням, був найвищим у Росії – 5,3 року, а найнижчим – у Швеції, де він дорівнював нулю, та Ісландії – 0,1 року. Статева різниця в очікуваній тривалості життя при народженні та внесок у смертність, пов’язану з курінням, значно варіювали залежно від року дослідження. Свого піка вони досягли в 1995 році: 9 років і 5,2 року відповідно, після чого поступово почали знижуватися.

Дослідження підтверджують, що чоловіки вживають алкоголь частіше і більше, ніж жінки, і п’ють більш міцні напої.

Багато в чому це пов’язано з традиційними поведінковими практиками, коли пияцтво асоціюється з дорослим життям, початком самостійної роботи й переходом у доросле життя.

Наприклад, соціалізація в робочих спільнотах часто пов’язана з розвитком чоловічої ідентичності, де багато що пов’язано з алкоголем. Юнаків заохочували використовувати його як ритуал, щоб стати чоловіками, дистанціювавшись від своїх дітей і від жіночого впливу. Неможливість або небажання брати участь в ритуалах викликало соціальне відчуження і глузування. Традиційно сприймається чоловіча поведінка особливо часто зустрічається в малозабезпечених сім’ях з низьким рівнем освіти.

У російських регіонах скоротити розрив в тривалості життя між чоловіками і жінками без скорочення споживання алкоголю неможливо, впевнені автори дослідження. Цей фактор і породжена ним специфічно зрозуміла маскулінність, демонстративне нехтування загрозами життю та здоров’ю – водіння в нетверезому стані, їзда на мотоциклі та велосипеді без захисних засобів, агресія, злочинна поведінка – також призводять до зниження тривалості життя чоловіків.

Стаття «Розрив у очікуваній тривалості життя між чоловіками та жінками: огляд генетичних, соціальних та ціннісних факторів», опублікована в журналі HSE «Демографічний огляд»».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *