Хто такий Джаред Айзекман — мільярдер, який здійснив історичний вихід у відкритий космос

41-річний мільярдер оплатив експедицію Polaris Dawn (“схід Полярної зірки”) на кораблі Crew Dragon компанії SpaceX за себе і за трьох інших членів екіпажу.

Статки Айзекмана оцінюють у 1,9 млрд доларів. Він володіє компанією електронних платежів Shift4 Payments, яку він заснував 1999 року у віці 16 років.

Айзекман з юності захоплюється авіацією. У 2004 році він почав навчатися на пілота, а пізніше встановив світовий рекорд, здійснивши навколосвітній переліт на легкому реактивному літаку.

Вийшовши в четвер у відкритий космос, мільярдер вимовив такі слова: “Там, удома, нам ще багато чого треба зробити, але звідси Земля має вигляд ідеального світу”.

Разом із ним у відкритий космос вийшла Сара Гілліс, провідна інженерка SpaceX.

Експедиція Polaris Dawn стала для Джареда Айзекмана вже другим польотом у космос. У 2021 році він оплатив і очолив перший в історії космічний політ повністю непрофесійного екіпажу, експедицію Inspiration4 (“Натхнення-4”) на кораблі компанії SpaceX. Корабель зробив три витки навколо Землі й благополучно приводнився в Атлантичному океані.

За оцінкою журналу Time, того разу Джаред Айзекман заплатив компанії SpaceX іншого мільярдера, Ілона Маска, 200 млн доларів.

Джаред Айзекман народився в невеликому місті Юніон у штаті Нью-Джерсі. У 15 років він покинув школу за чотири роки до кінця та склав випускні іспити екстерном. Про це розповідалося в документальному серіалі Netflix про експедицію Inspiration4. “Я був жахливим учнем. Ну і мені не надто подобалося в школі”, – говорив Айзекман у тому серіалі.

За рік після того, як пішов зі школи, він створив компанію Shift4 Payments. Як розповідав журнал Forbes, він створив її в підвалі рідної домівки. Зараз компанія обробляє платежі кожного третього готелю і ресторану в США, включно з готелями та ресторанами таких гігантів, як Hilton, Four Seasons і KFC, і через неї щорічно проходять понад 260 млрд доларів.

У 2011 році Джаред Айзекман створив фірму Draken International, яка навчає військових пілотів і зараз володіє найбільшим у світі приватним парком бойових літальних апаратів.

У 2019 році Айзекман продав контрольний пакет у Draken компанії Blackstone, згідно з даними журналу Forbes, за дев’ятизначну суму й офіційно став мільярдером.

“Він літає на МіГу швидше за швидкість звуку та лазить у горах, щоб розслабитися після довгих інтенсивних 80-годинних робочих тижнів”, – писав журнал у 2020 році.

“Ти зобов’язаний жити повним життям настільки, наскільки дають змогу кошти. Ніколи не знаєш, коли настане твій останній день”, – говорив Айзекман у серіалі Netflix.

Джаред Айзекман одружений, має двох доньок і живе з сім’єю в рідному Нью-Джерсі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *