На Марсі знайшли сліди планетарної катастрофи

Вчені з Дартмутського коледжу представили результати свого дослідження таємничих спіральних формацій, що були знайдені на полярних регіонах Марса. Ретельний аналіз цих структур привів до гіпотези, що відносно нещодавно на Червоній планеті відбулася невідома катастрофічна подія, наслідки якої досі не розгадані.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Phys.org.

Спіральні узори на полярних шапках Марса вже раніше були помічені на численних знімках, зроблених орбітальними космічними апаратами. Ці структури, що складаються зі змінних шарів льоду і пилу, знаходяться на полюсах Червоної планети. Глибина цих формацій коливається від 400 до 1000 метрів, і на Землі їм немає аналогів.

У своєму новому дослідженні вчені намагалися зрозуміти механізми формування та розвитку цих дивовижних утворень. Виявилося, що змінні шари полярних льодів є унікальною природною лабораторією, яка вже відкрила раніше невідомі кліматичні дані про Марс.

Друзі, терміново потрібно зібрати на DJI Mavic 3 для 154 ОМБр. Хто скільки може, окупанти самі себе не знищать. Долучитися до збору можна тут.

“Марс зазнав значних змін клімату, і ми, як планетологи, витрачаємо багато часу на розуміння цих процесів”, — зазначає професор Мариса Палуцис, співавтор дослідження. “Одне з головних питань полягає у визначенні обсягів води, що текла по поверхні Марса, та часу, коли це відбувалося.”

Дослідницька команда проаналізувала нові знімки та дані про Марс, зібрані за останнє десятиліття. Вони виявили, що близько 80% западин у цих загадкових структурах мають асиметричну форму, а решта 20% — симетричні.

Западини на зовнішніх краях полярної шапки мають V-подібну форму з майже однаковими стінками з обох боків. Дослідники дійшли висновку, що ці зовнішні западини є набагато молодшими, ніж ті, що розташовані в центрі льодовикової шапки.

Ці знахідки свідчать про те, що близько 4-5 мільйонів років тому на Марсі відбувся значний кліматичний зсув, який радикально змінив водний цикл планети. Марс колись мав величезні запаси рідкої води, але після кліматичних змін вітри, хмари і льодовики почали рухатися по-іншому. Процеси, що відбувалися в той час, залишили свої сліди у вигляді різноманітних западин, які утворилися в різні періоди і за різних умов.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *