Daily Mail: Китай і Росія погрожують НАТО на тлі закликів до “зникнення” України

Китай і Росія пригрозили НАТО від «провокування конфронтації» через заяви блоку про те, що країна Сі Цзінпіна відіграє ключову роль у вторгненні Москви в Україну.

Лідери НАТО заявили в декларації на саміті у Вашингтоні в середу, що Китай «став вирішальним фактором, що сприяє війні Росії проти України», додавши, що «так зване партнерство «без обмежень» Пекіна та «широкомасштабна підтримка російської оборонно-промислової бази» викликають «глибоке занепокоєння».

У відповідь речник місії Пекіна при Європейському Союзі заявив: «НАТО має припинити роздмухувати так звану китайську загрозу та провокувати конфронтацію та суперництво, а також робити більше для сприяння миру та стабільності у світі».

«Всім відомо, що Китай не є творцем кризи в Україні. Позиція Китаю щодо України є відветою та відкритою”, – додали вони.

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв втрутився, засудивши обіцянку саміту НАТО надати Україні можливе членство і заявив, що Росія повинна працювати над «зникненням» як України, так і військового альянсу.

Китай і Росія пригрозили НАТО від «провокування конфронтації» через заяви блоку про те, що країна Сі Цзінпіна відіграє ключову роль у вторгненні Москви в Україну (File image)© Надано Daily Mail
Українська біженка Марія Глитен тримає плакат біля саміту НАТО у Вашингтоні © Надано Daily Mail
Українська піхота обстрілює російські позиції на нульовій лінії фронту в підготовлених траншеях за 100 метрів від російських окопів 5 липня 2025 року в напрямку Торецького району © Надано Daily Mail
Колишній президент Росії Дмитро Медведєв (на фото) засудив обіцянку саміту НАТО надати Україні членство © Надано Daily Mail

У своєму дописі в соціальних мережах Медведєв процитував англійською мовою декларацію НАТО на саміті у Вашингтоні цього тижня: «Ми продовжуватимемо підтримувати (Україну) на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО».

Російська держава підтримала відповідь Медведєва, а прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив сьогодні російським інформаційним агентствам, що країна планує «заходи реагування» для стримування «дуже серйозної загрози» з боку НАТО.

NATO allies call China a 'decisive enabler' of Russia's war against Ukraine

Він додав, що зараз НАТО “повністю залучене в конфлікт навколо України”.

Медведєв, який під час свого президентства у 2008-2012 роках вважався прозахідним модернізатором, з початку війни в Україні перетворився на заклятого яструба, який Москва називає «спеціальною військовою операцією».

Зокрема, він неодноразово попереджав США та їхніх союзників, що озброєння Києва може призвести до “ядерного апокаліпсису”.

Українська піхота на нульовій лінії фронту в підготовлених окопах за 100 метрів від російських окопів 5 липня 2025 року © Надано Daily Mail
Настінний розпис із зображенням президента Росії Володимира Путіна в Костянтинівці, Україна, 30 червня 2024 року © Надано Daily Mail
Зруйнована статуя в Часовому Яру, Україна, 06 липня 2024 року © Надано Daily Mail

Будь-яке рішення про застосування російської ядерної зброї належатиме президенту Володимиру Путіну. Але дипломати кажуть, що погляди Медведєва, який є заступником голови Ради безпеки Росії, свідчать про яструбине мислення верхівки Кремля, яка представила війну як екзистенційну боротьбу із Заходом.

Китай відмовився засудити вторгнення Росії і минулого року опублікував документ, який закликає до «політичного врегулювання» конфлікту, яке, за словами західних країн, може дозволити Росії зберегти більшу частину території, яку вона захопила в Україні.

Стратегічне партнерство Китаю та Росії зблизилося після вторгнення.

Пекін позиціює себе як нейтральну сторону у війні і заявляє, що не надсилає летальну допомогу жодній зі сторін, на відміну від Сполучених Штатів та інших західних країн.

Однак це стало критично важливим рятувальним колом для ізольованої економіки Росії, де торгівля процвітала з початку конфлікту.

Але в останні місяці це економічне партнерство опинилося під пильною увагою Заходу, і Вашингтон пообіцяв переслідувати фінансові установи, які сприяють військовим зусиллям Москви.

Вид на знищений танк у місті Нью-Йорк (Нью-Йорк), оскільки Торецьк досі був однією з найтихіших ділянок лінії фронту © Надано Daily Mail
Вид на зруйновану будівлю в місті Нью-Йорк (Нью-Йорк), оскільки Торецьк досі був однією з найтихіших ділянок лінії фронту, коли росіяни почали обстрілювати цей район © Надано Daily Mail

США та Європа також звинуватили Пекін у продажу компонентів та обладнання, необхідних для утримання військового виробництва Москви на плаву.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у квітні, що йдеться про «верстати, напівпровідники, інші предмети подвійного призначення, які допомогли Росії відновити оборонно-промислову базу, яку санкції та експортний контроль так багато зробили для погіршення».

Пекін заперечує заяви про те, що він допомагає Росії воювати в Україні, і наполягає, що не прийме “критики чи тиску” через свої зв’язки з Москвою.

А в четвер її МЗС звинуватило альянс у “упередженнях, наклепі та провокаціях”.

«Риторика НАТО про відповідальність Китаю в Україні є невиправданою та зловмисною», – заявив речник Лінь Цзянь.

«Ми закликаємо НАТО замислитися над першопричинами кризи і власними діями, уважно прислухатися до справедливого голосу міжнародного співтовариства і вжити конкретних заходів для полегшення ситуації, замість того, щоб перекладати провину на інших».

Daily Mail

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *