“Спасибі путіну за це”: європейські країни кинулися купувати ізраїльську зброю, не бажаючи повторювати долю України

Експерти з озброєння вже назвали цю тенденцію «ефектом путіна»: вторгнення Росії в Україну викликало величезний інтерес до ізраїльської зброї з боку європейських країн. Про це йдеться в статті в виданні “Калкаліст: приводом для матеріалу стало повідомлення про майбутню велику угоду між ізраїльським концерном “Ельбіт” і урядом Данії.

Копенгаген зацікавлений в придбанні новітньої ізраїльської самохідної артилерії Atmos і ракетних установок “Пульс”. Орієнтовна сума угоди становить понад чверть мільярда доларів США.

Автор статті зазначає, що якщо донедавна європейські уряди неохоче купували ізраїльську зброю, побоюючись проблем з громадською думкою всередині країни, то війна в Україні кардинально змінила ставлення до цього питання. Європа стурбована можливими агресивними намірами Росії і кинулася купувати якісну ізраїльську зброю – таку думку висловив один зі співрозмовників журналіста.

Як зазначається в статті, в останні місяці ізраїльські компанії уклали в Європі контракти на постачання зброї на сотні мільйонів доларів.

Румунія придбала партію ізраїльських дронів вартістю 410 млн доларів, Швеція – мобільні комплекси, угода оцінюється в $ 50 млн, Польща – тренажери для підготовки пілотів літаків F-16, вартість угоди становить десятки мільйонів доларів.

У грудні минулого року влада Фінляндії схвалили придбання протитанкових ракет Spike виробництва ізраїльського концерну Rafael. Сума угоди становить 224 млн євро.

У тому ж місяці стало відомо, що В’єтнам більше не хоче купувати російську зброю і просить допомоги у Ізраїлю в розробці власної.

У вересні 2021 року країна, що входить до блоку НАТО, вперше купила ізраїльську систему ППО: вона замінить радянський Куб, який захищав країну Варшавського договору.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *