НБУ вводить тимчасовий ліміт на суму переказів з картки на картку – подробиці

Національний банк України з 1 жовтня на пів року встановлює ліміт переказів із картки на картку для фізичних осіб.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Ліміт встановлено на суму 150 тисяч гривень на місяць. Він діятиме лише на вихідні перекази по всіх рахунках клієнта, відкритих в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

При цьому ліміт не торкнеться рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, а також осіб, щомісячні доходи яких із підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Ліміт не застосовується у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

У НБУ зазначили, що 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують 150 тисяч гривень, а тому обмеження не вплинуть на їхню фінансову активність.

Щодо зборів, які проводять волонтери. Ліміти не діятимуть:

  • при поповненні рахунків фізичних осіб, які займаються волонтерською діяльністю та ідентифіковані банками/представниками платіжних послуг як волонтери;
  • при переказі коштів з рахунків фізичних осіб, які займаються волонтерською діяльністю та ідентифікованих банками/постачальниками платіжних послуг як волонтери.

«Запроваджений ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків «дропів», які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки», – пояснили у Нацбанку. За пів року дії обмежень планують напрацювати рішення, спрямовані на розв’язання цієї проблеми. Надалі це дозволить відмовитись від введених лімітів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *