НАЗК та АРМА посилюють співпрацю у пошуку прихованих за кордоном активів

Спільний наказ Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) від 15 липня 2024 року № 267/198/24, який набув чинності  8 серпня 2024 року, визначає механізми та порядок взаємодії між двома відомствами у процесі виявлення необґрунтованих активів суб’єктів декларування за кордоном.

Документ визначає процедуру виконання АРМА письмових запитів НАЗК щодо надання інформації, необхідної для виявлення майна, набутого службовцями з порушенням антикорупційного законодавства. Фактично спільний наказ двох Агентств є результатом домовленостей щодо розширення можливостей з розшуку активів, схованих за кордоном, які відбулися у травні цього року. Обидві сторони акцентують на важливості налагодженої спільної роботи в цьому напрямку та його критичній важливості задля ефективної роботи усієї антикорупційної інфраструктури.

«АРМА як орган, що формує державну політику у сфері розшуку сумнівних активів, а також НАЗК як орган, що формує державну антикорупційну політику, мають зосередитись на спільному завданні – повернути в Україну усі активи, набуті недоброчесними службовцями та сховані за кордоном. Задля цього ми повинні використовувати усі наявні можливості та міжнародні зв’язки для ефективного пошуку та ідентифікації активів. Де б вони не знаходились. Взаємодія з АРМА значно посилить можливості фахівців НАЗК, які  здійснюють заходи фінансового контролю», – зазначив Голова НАЗК Віктор Павлущик.

За словами Голови АРМА Олени Думи новий формат взаємодії між АРМА та НАЗК є важливим кроком у посиленні боротьби з корупцією та незаконним збагаченням в Україні.

«Це не лише підвищує ефективність роботи антикорупційних органів, але й посилає чіткий сигнал недоброчесним посадовцям – приховати незаконно набуті активи стає все складніше, незалежно від того, де вони знаходяться», — наголосила вона.

Нагадаємо, у червні 2024 свої відносини у сфері розшуку та повернення активів, незаконно виведених з України, зафіксували у меморандумі про співпрацю НАЗК та Базельський інститут управління (Швейцарія). Погоджений сторонами документ передбачає, зокрема, посилене використання нових цифрових інструментів та навчання співробітників НАЗК, які беруть участь у проведенні моніторингу способу життя та перевірок щодо набуття необґрунтованих активів.

НАЗК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *