Чим щасливіше люди живуть, тим простіше вони одягаються

Французький законодавець моди Ів Сен-Лоран якось сказав, що найголовніше в жіночому одязі — це жінка, яка його носить. А Коко Шанель неодноразово підкреслювала, що мода – це те, що виходить з моди. Мода проходить, а стиль залишається. Стиль як почерк людини. Людина, яка тільки краєм ока дивиться на модні тенденції. Тому що це не щастя. Це далеко не так:

Індекс щастя і манера одягатися

Чим щасливіші живуть люди, тим простіше вони одягаються. До такого несподіваного висновку мене підштовхнула щорічна доповідь ООН про рівень щастя у світі.

З 2011 року щорічно проводиться дослідження світового щастяТак, не смійтеся. Серйозні вчені розробили технології, і зараз вимірюють рівень об’єктивного добробуту людей в різних країнах, а також власну суб’єктивну оцінку того, наскільки хороше їхнє життя. А потім порівнюють показники й складають рейтинг країн за рівнем щастя їх громадян.

Зараз десятка щасливих країн виглядає так:

1. Норвегія
2. Данія
3. Ісландія
4. Швейцарія
5. Фінляндія
6. Нідерланди
7. Канада
8. Нова Зеландія
9. Австралія
10. Швеція

У тому ж складі, тільки помінявшись місцями всередині першої десятки, ці країни лідирували в попередні роки.

Знаєте, що об’єднує ці країни? Крім того, що тут дуже високий рівень життя, дивовижні соціальні стандарти й взагалі майже комунізм (в хорошому сенсі цього слова). З точки зору модного блогера, всі ці країни об’єднує гранично просте, без надмірностей ставлення місцевих жителів до одягу!

Країни-законодавці світової моди й стилю; країни, на вулицях яких вуличні фотографи вихоплюють один за одним ідеальні модні образи; Країни, в яких кожен другий учень виглядає як ікона стилю, тусуються в четвертій десятці світового рейтингу щастя. Франція знаходиться на 32-му місці, Іспанія — на 37-муІталія, де кожен малюк (будь-якої статі) з народження знає, як правильно заправляти штани — в загальному, на 50-му місціЗі 157 досліджуваних країн, тобто майже в третині країн на Землі, люди живуть щасливіше італійців!

А як щодо щасливих країн?

Там ніхто не зважає на те,  на скільки міліметрів заправляти штани згідно з останніми резолюціями журналу VOGUE. Вони носять те, що зручно, і не дуже парять, стильно це чи ніДжинси/футболки, кросівки, світшоти та парки. У якій-небудь Данії або Голландії попереду їде молода  пара — і ви не відразу зрозумієте, хто з них хлопчик, хто дівчинка, настільки вони однаково одягнені.

Деякі чоловіки, яких я знаю, були б страшенно незадоволені тим, як одягаються жінки, наприклад, у Швеції. “Нема на що дивитися”, – сказали б вони. «Це жінки?» – казали вони. Але ось парадокс, судячи з результатів дослідження, Швеція — дуже щаслива країна. Це означає, що ці жінки не відчувають себе нещасними від того, що не носять спідниці-олівці й не поспішають на роботу рано вранці на 10-сантиметрових підборах, з укладкою і повним макіяжем. І мало того, чоловіки в цих країнах також явно не відчувають нестачі щастя від того, що їхні жінки не виглядають 24/7 як експонат на виставці досягнень світової індустрії моди.

Може бути, для щастя зовсім не обов’язково стежити за модними тенденціями й ретельно підбирати форму спідниці під тип фігури?

Може бути, можна бути щасливим в простому одязі без претензій?

Може бути, коли людина відчуває себе щасливою, захищеною і спокійною, коли їй не потрібно щодня щось комусь доводити й всіма силами намагатися продемонструвати свій (часто уявний) статус — тоді такій людині в джинсах і толстовці дуже комфортно насолоджуватися життям?

Нещодавно я писала про те, як просто і невимушено одягаються жінки в Ізраїлі. Так що, ви не повірите, але Ізраїль знаходиться на 11-му місці в міжнародному рейтингу щастя. Відразу після десятки.

Як ви думаєте, загальний рівень щастя і задоволеності життям впливає на те, як жінки одягаються? Або це просто збіг?

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *