Уперше в історії: оприлюднили унікальні світлини затонулого “Титаніка” у повному масштабі

Перші в історії повнорозмірні цифрові сканування “Титаніка” виявили затонулий корабель у раніше невиданому вигляді. “Титанік”, який наразі знаходитись на глибині 3800 метрів в Атлантичному океані, побачили у 3D-зображенні.

Про це повідомляє BBC.

Як розповідають у виданні, з моменту виявлення уламків у 1985 році корабель інтенсивно досліджувався. Проте через його величезний розмір і темряву глибин моря, камери могли показувати лише фрагменти судна, що розкладається через перебування у солоній воді.

Титанік в повномасштабному вигляді

Фото: BBC

У виданні зазначають, що перше цифрове сканування “Титаніка” було проведено влітку 2022 року компанією Magellan Ltd, яка займається глибоководним картографуванням. Це дало можливість створити унікальну 3D-реконструкцію всього корабля, що дозволяє побачити його у повному обсязі, з усіх сторін.

Титанік в повномасштабному вигляді

Фото: BBC

У цьому дослідженні бере участь також Atlantic Productions, яка знімає документальний фільм про цей проєкт.

Очікують, що це допоможе дізнатись нові подробиці про аварію, яка сталась з лайнером у 1912 році. Адже тоді загинуло понад 1 500 людей, внаслідок зіткнення корабля з айсбергом під час його першого рейсу з Саутгемптона до Нью-Йорка.

Титанік в повномасштабному вигляді

Фото: BBC

Нове сканування має можливість фіксувати уламки лайнера у повному обсязі, при цьому демонструючи цілісний вигляд “Титаніка”.

Судно складається з двох частин: носова і кормова частини, які знаходяться на відстані 800 метрів один від одного. Також, при цьому, судно оточує велика кількість уламків.

Титанік в повномасштабному вигляді

Фото: BBC

Підводні апарати, якими дистанційно керувала команда на борту спеціалізованого судна, провели понад 200 годин під водою, досліджуючи корабель. Прилади зробили понад 700 тисяч знімків з усіх можливих кутів, створивши точну 3D-реконструкцію.

Сканування демонструє масштаб корабля і деякі дрібні деталі, наприклад, такі як серійний номер на одному з гвинтів.

Попри те, що носова частина судна вкрита сталактитами іржі, її все ще можна одразу впізнати навіть через 100 років після затоплення. Зверху знаходиться палуба, а в ній отвір, який дозволяє зазирнути туди, де колись стояли великі сходи. А корма судна являє собою хаотичне нагромадження металу.

Довідка

“Титанік” – британський трансатлантичний пароплав, другий лайнер класу “Олімпік” компанії White Star Line. Найбільше пасажирське судно світу на час своєї побудови.

Титанік

Фото: uk.wikipedia.org

Під час першого рейсу у ніч з 14 на 15 квітня 1912 року лайнер зіткнувся з айсбергом в Атлантичному океані та затонув.

Титанік

Фото: uk.wikipedia.org

Після занурення уламки “Титаніка” опустилися на глибину 3750 м. Носова частина лежить за 600 м від кормової. Крім двох основних фрагментів лайнера, по дну на площі 4,8 × 8 км розкидані десятки тисяч дрібніших уламків: частини корпусу судна, залишки меблів та оздоблення приміщень, вугілля, посуд, багаж та особисті речі людей. Ніс та корма при падінні на дно сильно деформувалися.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *