10 наукових пояснень появи полтергейста, привидів та іншої нечисті

Згідно з опитуванням Gallup 2005 року, 37% американців вірять в будинки з привидами, а згідно з опитуванням 2013 року, 47% вірять в привидів.

Це дивовижні цифри, але наступного разу, коли почуєте моторошний звук, не кличте мисливців за привидами – краще звернутися до вчених, адже кожній тіні, полтергейста і потойбічному голосу є раціональне пояснення.

1. Електрична стимуляція мозку

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

Тіні людей спостерігали перелякані очевидці з усього світу: цих темних створінь можна побачити краєм ока, але при уважному розгляді вони зникають. Багато хто вважає їх демонами, інші думають, що це астральні тіла, а деякі вважають, що це мандрівники в часі, які були тут секунду тому, а потім пішли далі. Однак деякі дослідники мають більш шокуючі теорії.

Коли швейцарські вчені вплинули на хвору на епілепсію за допомогою електричної стимуляції, справи пішли дуже жахливо – пацієнтка повідомила про тіні людини, що сидить за нею і копіює кожен її рух. Коли вона сідала, тінь теж сідала, а коли пацієнтка нахилялася вперед і обхоплювала руками коліна, тінь обвивала її тіло і тримала її. Лікарі попросили пацієнтку прочитати карту, але коли жінка спробувала її взяти, тінь вирвала картку з її рук.

Вчені випадково стимулювали лівий скронево-тім’яний вузол, частину мозку, що відповідає за сприйняття людиною себе. Вторгнувшись в область, яка допомагає нам відрізнити себе від інших, лікарі «відключили» здатність пацієнтки сприймати власне тіло, що призвело до створення тіні-наслідувача.

2. Ідеомоторний ефект

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

Спіритизм був популярний в 1840-х і 1850-х роках, нібито пропонуючи людям спосіб поговорити з померлими близькими. Одним із способів спілкування була дошка для спіритичних сеансів. Все ще популярна сьогодні, дошка була покрита буквами, цифрами і простими словами, такими як «так» і «ні». Люди повинні були покласти руки на шматок дерева, званий дощечкою, і задати питання, а привид повинен був відповісти, переміщаючи планшетку з букви на букву.

Ще одним моторошним способом взаємодії з духами було перекидання столу. Під час сеансу люди збиралися навколо столу і покладали на нього руки. На загальний подив, стіл став рухатися як би сам по собі – міг стояти на одній нозі, підніматися над землею або стрімко бігати по кімнаті.

Звичайно, за багатьма з цих контактів стояли звичайні шахраї, але чи були всі зустрічі з духами шахрайством? Хотів це з’ясувати відомий фізик Майкл Фарадей. Шляхом експериментів Фарадей виявив, що столи рухаються за рахунок ідеомоторного ефекту – сила навіювання змушує наші м’язи рухатися без втручання свідомості: люди очікували, що дощечка буде рухатися, тому самі несвідомо рухали нею.

Подібна подія відбулася в 1853 році, коли чотири лікаря провели експериментальний сеанс. Половині учасників сеансу таємно сказали, що планшет переміститься вправо, а іншій половині, що він переміститься вліво, і планшет не зрушиться з місця.

3. Інфразвук

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

Побачивши сірого примари поруч зі своїм столом, дослідник Вік Тенді переживав, що його лабораторію можуть переслідувати, але на наступний день Тенді зробив цікаве відкриття. Готуючись до фехтування, він помістив меч в лещата, потім вчений помітив, що клинок вібрує сам по собі. Він зрозумів, що сила, що діє на меч, також повинна відповідати за появу привидів в його лабораторії. Вік Тенді займався інфразвуком.

Люди можуть чути звуки до 20 000 Гц, але ми не можемо розрізняти звуки нижче 20 Гц. Цей «тихий» шум називається інфразвуком, і хоча ми не чуємо його, ми можемо відчувати його як вібрації. Доктор Річард Вайсман вважає, що ми можемо відчувати ці хвилі нашим тілом, особливо шлунком, і вони можуть викликати як позитивні емоції, такі як трепет, так і негативні емоції, такі як страх, тривога або навіть паніка.

Інфразвук може виникати через шторми, вітру, погодних умов і навіть побутової техніки. Але повернемося до Віку Тенді: після того, як він побачив вібрацію свого меча, то дізнався, що в його лабораторії встановлений новий вентилятор, і, звичайно ж, це джерело звуку на частоті близько 19 Гц.

Доктор Вайсман вважає, що ці коливання часто викликають «паранормальну активність» в місцях з привидами. Наприклад, при огляді двох стічних вод він виявив докази інфразвуку — повітряного руху, виробленого машинами і людьми. Вайсман вважає, що цим пояснюється поява в таких місцях примарних фігур і моторошних кроків.

4. Автоматизм

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

Що спільного у чаклунів і Ширлі Маклейн? Вони створюють канали в інший світ. Таке тунелювання є однією з найдавніших спроб людства досягти духовного світу. Ідея полягає в тому, щоб очистити розум, з’єднатися з якимось космічним свідомістю, а потім дозволити древньому духу, який увійшов у ваше тіло, який зовсім не здається загрозливим, зробити все.

Шамани стародавніх релігій вважали, що проводжають померлих в інший світ, а телевізійний психолог Джон Едвард стверджує, що може розмовляти з тими, хто вже переступив фатальну межу. Медіум Джей З. Найт стверджує, що перебуває в постійному контакті з сутністю на ім’я Рамта, духом Атлантиди, якій більше 35 000 років. Звичайно, тут багато шахраїв, але як бути людям, які щиро вірять в те, що роблять?

Відповіддю на це є автоматизм, або змінений стан свідомості, коли люди висловлюють якісь думки, але не усвідомлюють цього. Тому, коли медіум очищає свій розум, він нібито починає шукати доброзичливого духа. Передбачається, що духовний наставник входить в його тіло, а потім повідомляє таємні знання про Всесвіт. Коли розум очищається, в голові медіума починають з’являтися випадкові ідеї та образи, але ситуація говорить про те, що вони виходять від потойбічної сутності.

Однак всі ці ідеї – не що інше, як наші власні не до кінця сформовані думки. Наш мозок здатний придумувати найбожевільніші ідеї без найменшого втручання з нашого боку. Скільки разів ви раптом надихнулися? А скільки разів дивні сни або кошмари приходять вам в голову? Потойбічний порадник тут ні при чому, це ваш власний мозок, постійно на роботі.

5. Конвекція

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

Уявіть: ви досліджуєте моторошний пустельний особняк посеред ночі, і раптом повітря стає холоднішим. Однак при зробленні декількох кроків вправо або вліво температура повітря стає нормальною – парапсихологи називають це холодним місцем. На думку мисливців за привидами, холодна пляма є ознакою паранормальної активності. Коли привид вирішує з’явитися з повітря і налякати людей до смерті, йому потрібна енергія, тому він забирає тепло з навколишнього середовища (в тому числі і людини) і з’являється.

Однак у вчених є набагато більш просте і нудне пояснення. Коли скептики досліджували будинки з привидами, вони зазвичай виявляли, що прохолодне повітря потрапляло в будинок через димохід або вікна. Але навіть якщо приміщення повністю утеплене, є й інше пояснення: кожен предмет має свою температуру, а деякі поверхні тепліше інших.

У спробі вирівняти температуру в приміщенні предмети намагаються позбутися від зайвого тепла – цей процес називається конвекцією: тепле повітря рухається вгору, а холодне залишається внизу, аналогічно опускається і сухе повітря у вологому приміщенні. Такі вихори повітря відчуваються людиною як прохолода, яка створює враження холодної плями. Так що наступного разу, коли відчуєте присутність примари, включите обігрівач.

6. Проблеми з камерою

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

Мисливці за привидами люблять і ненавидять одночасно… Кулі. Ці кулі світла нібито є духами людей, які вже пішли з життя, але ще не встигли потрапити на той світ. Невидимі для людського ока кулі можна побачити тільки на фотографіях, але тут все трохи складніше.

Скептик Брайан Даннінг стверджує, що коли порошинка або жучок знаходяться занадто близько до об’єктива, вона з’являється на фотографії у вигляді розмитого кола. А завдяки спалаху ця куля стає яскравою – таким чином, її приймають за привид. Цілком зрозуміла помилка, чи не так?

Навіть більшість з тих, хто вірить у привидів, скептично ставляться до фотодоказів. Парапсихолог Памела Хіт, хоча і вважає, що є фотографії реальних привидів, вказує на кілька природних причин появи кульок на фотографіях – тонкі волоски, брудні або вологі лінзи, відображення в лінзах або рух під час експозиції.

Багато паранормальних веб-сайтів перестали приймати фотографії, тому що їм надсилається занадто багато помилкових. Так, завдяки загальним уявленням про те, як працює фототехніка, кулі на фотографіях не можна вважати доказом існування привидів.

7. Отруєння чадним газом

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

У 1921 році офтальмолог Вільям Вілмер опублікував дивну історію в American Journal of Ophthalmology – він розповів про сім’ю «N» і їх будинок з привидами. Цей будинок став для сім’ї частиною пекла на землі: двері в ньому постійно грюкали, меблі рухалися самі собою, а в порожніх кімнатах лунали кроки. Одна дитина відчула, як хтось сидить на ній, на іншу напав таємничий незнайомець, а мати прокинулася посеред ночі і побачила чоловіка і жінку, що стояли біля підніжжя ліжка, а через мить вони зникли.

Привиди з’являлися знову і знову, всі члени сім’ї втомлювалися від цього і постійно перебували в пригніченому настрої, а потім кімнатні рослини починали гинути. Саме тоді вони виявили несправну піч – дим повинен був йти в димохід, а замість цього йшов в будинок. Виявляється, сім’я постраждала від отруєння чадним газом.

Чадний газ (CO) не має запаху або кольору, тому його дуже важко виявити. Це небезпечно тим, що наші еритроцити поглинають CO набагато легше, ніж кисень, а кисневе голодування призводить до таких симптомів, як слабкість, нудота, сплутаність свідомості і, в кінцевому підсумку, смерть. Але перш ніж зіграти в ящик, у вас можуть виникнути галюцинації, як і у випадку з сімейством «Н».

У 2005 році жінка побачила дух у своїй ванній кімнаті. Виявилося, що паранормальне явище було пов’язано з пошкодженим водонагрівачем, що спорияв заповненню  будинку СО. Тримайтеся подалі від чадного газу, тому що в іншому випадку ви з більшою ймовірністю побачите привидів.

8. Масова істерія

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

У червні 2013 року понад три тисячі робітників оголосили страйк на швейній фабриці в Газіпурі, Бангладеш. Вони не протестували проти ненормованого робочого дня і не вимагали підвищення заробітної плати, а просто хотіли, щоб хтось прибрав привидів з вбиральні: розлючений дух напав на працівника в дамській кімнаті, після чого всі працівники запанікували. Послідував бунт, і поліції довелося втрутитися, щоб відновити порядок.

Аналогічний інцидент стався в школі в Патонгу, Пхукет, коли 22 учня були госпіталізовані, побачивши привид старої жінки. Власник фабрики в Бангладеш, до речі, запросив екзорциста, але, можливо, йому варто було б викликати замість нього терапевта.

І робітники, і студенти стали жертвами психологічного явища – масової істерії. Ці колективні затемнення виникають, коли люди постійно перебувають у стресовому стані, що зазвичай відбувається в умовах репресій – у школах із жорсткими правилами або на робочому місці. Цей відкладений стрес потім перетворюється на фізичні симптоми, такі як головний біль, нудота або спазми. Додайте релігійні або культурні забобони до цього відносно ізольованого середовища, і у вас є рецепт катастрофи. Інші люди будуть «ловити» ті ж дивні симптоми, які будуть поширюватися як хвороба, а потім піде паніка.

Слід зазначити, що дуже мало хто з трьох тисяч робітників заводу насправді стикався з привидом, навіть жінка, яка все це затіяла, насправді нічого не бачила. Вона захворіла і просто припустила, що винен злий дух, але переконання її було настільки сильним, а обставини настільки вдалими, що всі повірили. На щастя, як мінімум не було людських жертвоприношень, а потім і хліба.

9. Іони

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

На жаль, реальні мисливці за привидами не носять з собою протонні пакети, але вони використовують такі інструменти, як лічильник іонів. Лічильник іонів – ви не повірите! – рахує іони, атоми з непарною кількістю протонів і електронів. Якщо атом отримує електрон, він стає негативним іоном, а якщо програє, то позитивним іоном.

Мисливці за привидами без розуму від іонів, тому що вони нібито свідчать про наявність чогось паранормального. Одні кажуть, що присутність примари перешкоджає нормальній кількості іонів в атмосфері, а інші стверджують, що примари харчуються іонної енергією, коли хочуть з’явитися і налякати людей до смерті.

Іони з’являються під впливом природних явищ: погоди, сонячної радіації, радону, тому все зводиться до того, як мисливець інтерпретує докази. Мисливці за привидами дивляться на свої лічильники іонів і думають: «Так! Паранормальне явище!”

Цікаво, що як позитивні, так і негативні іони можуть впливати на наш настрій. Негативні іони можуть змусити нас відчувати себе спокійно і розслаблено, тоді як позитивні іони можуть викликати головний біль і погане здоров’я. Це може пояснити, чому люди, які живуть в будинках з привидами, часто скаржаться на втому і головні болі.

10. Квантова механіка

10 научных объяснений появления полтергейста, призраков и прочей нечисти

Квантова механіка вивчає найдрібніші види матерії, і це призвело до деяких досить дивовижних винаходів. Однак, коли фізики починають говорити про привидів і духів, це здається дещо дивним. Візьмемо, наприклад, доктора Стюарта Хамероффа і його друга фізика Роджера Пенроуза.

Хамерофф і Пенроуз припускають, що людська свідомість бере свій початок з мікротрубочок в клітинах мозку, і ці канальці відповідають за квантову обробку – в основному наші душі. Хамерофф і Пенроуз вважають, що коли люди мають передсмертний досвід, вся квантова інформація залишає мозок, але продовжує існувати поза ним, і саме тому деякі люди повідомляють про вихід з тіла і світла в кінці тунелю.

Як і слід було очікувати, багато вчених не згодні з цією теорією, але це не стосується доктора Генрі Стаппа. Як шановний квантовий фізик, який працював зі знаменитим Гейзенбергом, Стапп вважає, що особистість людини здатна пережити смерть і продовжувати існувати як «психічна сутність».

Стапп припустив, що мертві люди можуть повернутися у фізичний світ, а це означає, що володіння духом або тунелювання дійсно можливо. Питання в тому, чи всі ці вчені видають бажане за дійсне? Чи, може, вони цілком можуть виявитися сучасними Галілеями?

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *