Чи можна використовувати людські фекалії як добриво: відповідь вас просто здивує

Секрети «нічного золота», про які мало хто знає

Ви будете здивовані, але людські фекалії можна використовувати як добриво. Однак, застосовувати їх в чистому вигляді, тобто виливати вміст вигрібної ями одразу в город,  категорично не можна. Адже в них можуть міститися хвороботворні патогени і яйця гельмінтів.

Тому з відходів людини роблять компост, який власне і слугуватиме своєрідним добривом.

Компостування людських фекалій допомагає позбутися від хвороботворних бактерій і стає більш зручним у використанні. Запах зникає, і такі фекальні добрива стають гігієнічно безпечними.

Щоб фекальний матеріал продезінфікувався, йому потрібна температура 50°C. Такої температури досягти неможливо в чистій масі, тому відходи життєдіяльності людини компостують разом з харчовими.

Для цього беруть спеціальний водонепроникний і добре вентильований контейнер, викладають нижній шар з торфу — мінімум 10 см, а потім заповнюють на 2/3 відходами з вигрібної ями, заповнюючи контейнер на 2/3.

Щоб зменшити відсоток вологи, людські відходи змішують з більш сухими матеріалами, а також додають багаті вуглецем компоненти — скошену траву, подрібнені гілки, солому.

Зверху також закривають шаром землі або торфу, щоб не привертати мух та інших комах. Щоб захистити від щурів, зверху натягують сітку. У перший тиждень компост кілька разів перемішують.

Важливо, що ця компостна маса з фекалій повинна знезаражуватися 1,5-2 роки, щоб фекальні добрива можна було безпечно використовувати.

Підживлення саду фекаліями й використання на городі

Компост з фекалій багатий фосфором і калієм. Фекальні добрива можна використовувати при посадці дерев, на клумбах. Важливо при цьому не вносити надмірну кількість компосту.

Для городніх культур, які ми вживаємо у свіжому вигляді — наприклад, салат або моркву — збирати урожай після внесення такого компосту можна тільки через 2 роки. Наприклад, якщо внесли добрива восени 2023 року, то садити можна у 2025 році. Картоплю, зернові та ягоди можна збирати через сезон.

 УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *