Наразі криптовалюти – повсюди. Безліч відомих брендів по світу приймають їх як платіжний засіб на рівні з доларами, гривнями та іншими валютами. А невелика країна в Центральній Америці – Сальвадор – навіть ввела біткойн як офіційну валюту.

В Україні також активно купують криптовалюти. Зокрема, понад 3,78 мільйона українців володіють криптоактивами, серед них – підприємці, волонтери, політики та представники рейтингу 100 найбагатших українців за версією Forbes. Разом вони володіють біткойнами на мільйони доларів.

Що таке криптовалюта та блокчейн

Основна ідея криптовалюти – платіжний засіб, що не залежний від регуляторів та їх монетарної політики, а також будь-яких політичних подій. Саме такою ідеєю загорілись творці криптовалюти. За загальноприйнятою версією її творцем була людина під анонімним псевдонімом Сатоші Накамото, однак достеменно не відомо – це був хтось один чи група однодумців.

Більшість вважає, що інші криптовалюти як альтернатива біткойну з’явились, коли Накамото та його партнерам в криптоспільноті стало все важче знаходити консенсус. Так почалась історія Namecoin, Litecoin, PPCoin, Novacoin, а в криптосередовищі виникло розгалуження блокчейну. Наразі існує понад дві тисячі різних криптомонет.

Особливістю криптовалюти є те, що вся інформація зберігається у блокчейні – реєстрі для такого виду транзакцій, який стійкий до зломів. Там інформація зберігається в послідовності зв’язаних між собою блоків. Нові блоки генеруються комп’ютерами-вузлами в ході досягнення консенсусу.

Загалом криптовалюту можна поділити на дві категорії: монети та токени. Головна відмінність токенів від монет – відсутність власного блокчейну. Тож вони можуть функціонувати тільки на інших мережах криптовалют.

Розвиток криптотехнологій

Криптовалюта з’явилась у нашому житті відносно нещодавно – у 2009 році, однак за такий короткий проміжок часу зуміла проникнути не лише у безліч сфер, але й стати офіційним платіжним засобом у деяких країнах. До слова, в Україні теж можна розрахуватись криптовалютою у мережах магазинів, як-от Фокстрот, Стілус та багатьох інших торгових мережах.

Також у травні 2022 року Володимир Зеленський заявив про створення глобальної ініціативи United24, в рамках якої держави, бізнесмени та небайдужі люди можуть зробити пожертви на підтримку України під час війни як у фіатних, тобто державних валютах, так і у криптовалюті. Протягом першого тижня вдалося зібрати понад 25 мільйонів доларів.

Загалом криптовалюта – це можливість швидко зібрати донати та кошти зі всього світу, чим активно користуються благодійні фонди та організації. Переваги пожертв у криптоеквіваленті – найлегший спосіб для міжнародних транзакцій та зменшення адміністративних витрат. Але найголовніше – це прозорість щодо походження пожертви, адже реєстр блокчейну публічний.

Наприклад, у квітні цьогоріч одна з найбільших криптобірж у Європі з українським корінням WhiteBIT об’єдналась з Благодійною організацією “Фундація Дім Рональда МакДональда в Україні”. Тож задонатити й допомогти родинам важкохворих дітей і постраждалим від війни можна через 140 криптовалют. Також за допомогою Whitepay – рішення для приймання криптовалютних платежів та внесків екосистеми WhiteBIT, криптопожертви з усього світу збирають UNITED24, Фонд Сергія Притули, Таблеточки та інші благодійні фонди.

Починати треба вже

За 14 років криптовалюта та криптотехнології стали невіддільною частиною нашого життя, особливо для інвесторів. За цей час ціна біткойна історично зростала зі своїми злетами та падіннями.

Показовою є історія першої комерційної транзакції із застосуванням біткойна, що відбулась 11 років тому. Тоді хлопець на форумі блокчейн-ентузіастів Bitcointalk пообіцяв 10 000 BTC (біткойнів) тому, хто привезе йому дві великих піци. Еквівалент цієї суми у 2010 році був 40 доларів. Станом на 3 травня біткойн коштує понад 29 тисяч доларів. Тобто якби хлопець у 2010 році не витратив на піцу свою криптовалюту, то міг би стати багатієм зі статком у 290 мільйонів доларів.

Тож можна впевнено сказати, що з часом криптовалюта лише зростає у ціні, а біткойн, навіть якщо і падав, то завжди потім зростав до ще вищого курсу, ніж було до просідання.

У кожного з нас є вибір: спостерігати за фінансовим успіхом інших, або ж стати тим, на кого будуть рівнятись. Та в цьому процесі важливо правильно обрати, кому довірити свої інвестиції. Зверніть увагу на WhiteBIT – одну з найбільших криптобірж Європи, яка має українське коріння. Зручний інтерфейс та цілодобова команда підтримки WhiteBIT допоможуть не лише тим, хто лише буде робити свої перші кроки у криптоіндустрії, а й досвідченим криптоінвесторам.

Тож ця криптобіржа стане чудовим майданчиком, аби познайомитись зі світом криптовалюти й почати примножувати свої фінанси вже зараз.

Джерело