Вірджинія Холл: як офіцерка британської розвідки з дерев’яною ногою стала найнебезпечнішим шпигуном для гестапо

На початку вересня 1941 року молода американка Вірджинія Холл прибула до окупованої нацистами Франції з секретною і небезпечною місією. Дівчині було доручено організувати місцеву мережу опору, а також передати деякі розвідувальні дані SOE, британській секретній службі, яка її завербувала.

Не дуже перспективний агент

Хоча керівництво ДП відправило Вірджинію Холл до Франції, вона все одно вважалася агентом не дуже перспективним. Начальство дівчини припускало, що в регіоні, що кишить агентами гестапо, вона не проживе і декількох днів.

Вірджинія не тільки була жінкою, але у неї також був серйозний фізичний дефект. Не за довго до виряджання до Франції в результаті нещасного випадку, що стався на полюванні, дівчина втратила ногу. Вірджинія, таким чином, почала ходити  на дерев’яному протезі, який пізніше назвала «Катберт».При ходьбі Холл сильно кульгала. Це робило її  помітною, що, звичайно ж, вважалося дуже великим мінусом для розвідника.

Біографія

Вірджинія Холл народилася в 1906 році в Балтіморі, США, в заможній родині. Дівчинка росла дуже розумною і харизматичною. Крім того, у Холл була риса, яку не всі її сучасники цінували в жінках — честолюбство.

До війни Вірджинія Холл багато подорожувала по Європі. Дівчина мріяла стати дипломатом, але їй постійно пропонували посади, які її анітрохи не задовольняли.

Нещасний випадок з Вірджинією стався в Таллінні, куди її відправили на роботу. Майбутня шпигунка втратила ноги в 1933 році, у віці всього 27 років. Під час полювання, намагаючись перелізти через паркан, Вірджинія випадково вистрілила з рушниці. Рана виявилася дуже серйозною, і лікарям нічого не залишалося, як ампутувати ногу дівчині.

У тому ж році Вірджинії, яка вийшла з госпіталю, в черговий раз відмовили в призначенні на посаду дипломата в Держдепартаменті США. Чиновники пояснили свою відмову інвалідністю дівчини. І коли SOE запропонувало Холл стати шпигуном, вона зрозуміла, що у неї не буде іншого шансу проявити себе. Вірджинія скористалася цією останньою можливістю, щоб вибратися з глухого кута в житті, в якому опинилася.

Шпигунство на користь англійців

Попри скептицизм керівництва ДП, під постійною загрозою викриття, тортур і страти, Вірджинія Холл не просто вижила в окупованій Франції. Дівчині вдалося повністю виконати своє завдання.

У формуванні французьких мереж опору Другої світової війни Вірджинія зіграла колосальну роль. Згодом, виконуючи своє завдання, дівчина, яку прозвали «кульгавої дамою» Ліона, допомагала координувати й направляти створені підрозділи відповідно до військових планів союзників.

Серед секретних агентів ДП, соратників Вірджинії, її мужність була легендарною. Подвиги, здійснені Холл під час своєї діяльності у Франції, можна назвати майже кінематографічними.

Наприклад, дівчина, ризикуючи своїм життям, змогла витягти з табору для інтернованих 12 агентів ДП. Також їй вдалося уникнути наслідків зради одного зі своїх соратників, який виявився подвійним агентом. Щоб врятуватися від гестапо, Вірджинії навіть довелося зробити надважкий перехід через Піренеї до Іспанії.

«Катберт»

Звичайно, в зоні бойових дій Вірджинії Холл було дуже складно працювати з ампутованою ногою.  Протези в ті часи були вкрай недосконалими й незграбними конструкціями. Катберт у Вірджинії кріпився до ноги звичайними шкіряними ремінцями.

У гарну погоду на невеликих відстанях такий пристрій може виявитися відносно зручним. Однак в спеку, якщо необхідно подолати, наприклад, пішки великі відстані, протез для людини в цей час може стати справжньою проблемою.

На думку сучасних біографів, Вірджинії, швидше за все, часто доводилося сильно страждати від свого «Катберта». Протез при виконанні завдань з великою часткою ймовірності сильно тер ногу шпигунці, аж до утворення, прориву і кровоточивості мозолів. Вірджинія, наприклад, згодом говорила про свій перехід через Піренеї як про чи не найсерйозніше випробування за весь час роботи в тилу ворога.

Багато істориків вважають перехід Холлом Піренеїв на протезі справжнім подвигом, який не міг бути під силу звичайній людині.

«Позбавтеся від нього»

Хай там як, з протезом Вірджинії під час її роботи у Франції була одна досить курйозна історія. Холл у шифровках  називала свою дерев’яну ніжку «Катберт», щоб випадково не видати себе німцям.

Перед від’їздом з Франції Вірджинія відправила начальству шифр, що закінчується словами: «Сподіваюся, Катберт не створить проблем на шляху». Центр не зрозумів, про що, власне, вона говорить, і відповів: «Якщо Катберт заважає, позбавтеся від нього».

Заслужена нагорода

Після закінчення Другої світової війни Вірджинія Холл вийшла заміж за офіцера американської розвідки, а пізніше була зарахована в штат ЦРУ. У 1945 році відважна шпигунка була нагороджена медаллю «Хрест за видатні заслуги». Цю нагороду агенту ДП вручив генерал Вільям Донован.

Спочатку передбачалося, що президент Трумен сам буде носити другу за важливістю нагороду США, яку отримала  Холл. Однак на той момент Вірджинія ще працювала на спецслужби. Тому розголос їй, відповідно, не знадобився.

Від союзників до супротивників

Історики приписують Вірджинії Холл крім усього іншого таку заслугу, як створення власного стилю інтелекту. Під час Другої світової війни Великобританія, на яку працювала Вірджинія, була, як відомо, союзником СРСР. А робота шпигунки фактично допомогла перемогти фашистів.

Однак в період холодної війни методи, розроблені Холл, використовувалися, в основному, проти  СРСР. 

Забуття

Попри велику роботу, виконану Холл у Франції під час Другої світової війни, про цю відважну жінку нашим сучасникам відомо не так багато. По-перше, Вірджинія за характером своєї роботи не була публічною людиною, звичайно. Довгий час історики нічого не знали про її діяльність.

У 1970 році під час пожежі у Франції було знищено безліч документів воєнного часу, в тому числі записи про роботу Вірджинії Холл. Труднощі в діяльності біографів, які цікавляться життям офіцера британської розвідки, створює втрата близько 85% документів ДП. Деякі з цих паперів також досі класифікуються як «Таємно».

Замість висновку

Вірджинія Холл, звичайно, була не єдиною жінкою-агентом ДП під час Другої світової війни. Багато з цих шпигунів, виконуючи свої завдання, навіть загинули, а про них згодом створювалися фільми й книги.

Однак жодна жінка-агент союзників Другої світової війни не зуміла зробити стільки для перемоги над нацистами, як це зробила Вірджинія Холл.

За спогадами сучасників, викрити «кульгаву даму» Ліона було практично неможливо. Вірджинія, хоч і була фізично неповноцінною, відрізнялася сміливим і рішучим характером, а також видатним розумом.

Холл, на думку її колишніх соратників, просто не вписувалася у звичні норми жіночої поведінки. Стиль її роботи багато агентів, які співпрацювали з нею у Другій світовій війні, називали не просто сміливим, але якоюсь мірою навіть зарозумілим, небезпечним і дуже напористим.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *