Микола Амосов: «Найчастіше людина хворіє від ліні й жадібності»

Кардіолог, академік Микола Амосов з великим ентузіазмом закликав людей вести здоровий спосіб життя. Сам він був, перш за все, наочним прикладом того, що фізичні вправи продовжують життя людини, приносять бадьорість і сили, роблять людину більш витривалим і стійким до руйнівних факторів навколишнього середовища. Нарешті, вони створюють запас міцності в організмі людини.

Ось що він пише: «Первісна людина майже не ходила, а бігала, як і всі тварини. На ходьбу людину перевила цивілізація. Ті прекрасні резерви, які природа створила в людині, запрограмовані в нас дуже хитро. Резерви існують лише до тих пір, поки людина використовує їх якомога більше, вправами. Але як тільки вправи припиняються, запаси тануть. Це відомо давно. Постарайтеся укласти здорову людину спати на місяць, щоб вона ні на секунду не вставала — ви отримаєте інваліда, який розучився ходити. Знадобиться півмісяця, щоб поставити його на ноги й заспокоїти страшне серцебиття.

У сорокарічному віці, коли рентген показав зміни в хребцях Амосова, викликані його тривалими операціями, Микола Михайлович розробив гімнастику: 10 вправ, кожне по 100 рухів. Коли в будинку з’являлася собака, до гімнастики додали ранкові пробіжки. Систему рухів він доповнив обмеженнями в їжі: зберіг вагу 54 кг.

Академік Амосов вчив, що у своїх хворобах винна тільки сама людина. Найчастіше вона страждає від ліні й жадібності, але іноді від нерозумності, невігластва і відсутності здорового глузду.

Не потрібно покладатися на медицину: бійтеся потрапити в полон до лікарів! Він виліковує багато хвороб, але не може зробити людину здоровою. Він навіть не може навчити людину, як стати здоровою.

Щоб стати здоровим, потрібні власні постійні й значні зусилля. Замінити їх нічим не можна. На щастя, людина настільки досконала, що відновити здоров’я вдається практично завжди. Тільки необхідні зусилля збільшуються зі старістю і поглибленням хвороб.

Чотири умови однаково необхідні для здоров’я:

  • Фізична активність
  • Обмеження в харчуванні
  • Загартовування
  • Час і можливість розслабитися

Досить 20-30 хвилин фізкультури в день.

Потрібно обмежити себе в їжі. Підтримуйте вагу: ріст (в см) мінус мінімум 100.

Вміння розслаблятися — це наука, але для цього також потрібен характер.

Лікарі вилікували хворобу, але стати здоровим можна тільки власними зусиллями. Перестаньте скаржитися, хвороба пройшла. Потрібно напружитись!

Особливу увагу академік приділив темі харчування і їжіПідкреслив важливість того, що ви їсте і скільки ви їсте. Він підкреслив виняткову роль вітамінів і мінералів та інших біологічних речовин, які можна отримати тільки зі свіжих фруктів і овочів. Мінімальна доза становить 300 грамів на добу, максимальна – 1 кілограм. Чим різноманітніше, тим краще. Замінювати сирі овочі вареними недостатньо. Приготування вітаміни руйнує.

Про жири. Жири містять багато калорій, дев’ять на грам. Жири в чистому вигляді не потрібні. Можна сміливо не їсти ні вершкове масло, ні сало. Багато жиру в молоці, м’ясі, навіть в хлібі. Сироїди можуть спокійно їсти рослинну їжу — організм синтезує жири з вуглеводів і білків. Жири у вигляді холестерину можуть відкладатися в кровоносних судинах. Тільки голод і заняття фізкультурою можуть допомогти проти склерозу. Але якщо склероз судин головного мозку, то медикаментозні препарати теж необхідні.

Про білки. Міф: без повноцінних білків людині не вижити. Мільйони людей протягом поколінь не вживали тваринні білки, які містять незамінні амінокислоти, а за фізичними показниками вегетаріанці не мають недоліків. Більш того, організм не може повноцінно переварити зайві білки, білки залишають багато продуктів розпаду, підвищується обмін речовин, що навряд чи корисно. Вам не потрібно захоплюватися білками.

Про вуглеводи. Якщо солодощів багато, можна не втримати нормальну вагу. Вуглеводи необхідні, але вибирайте солодкі фрукти, крупи, як джерело вуглеводів. Ні в якому разі не чистий цукор — хімічний елемент, який дуже калорійний: 1 грам цукру дорівнює 4 калоріям.

Свіжовичавлені фруктові та овочеві соки дуже корисні: пити можна в необмеженій кількості, завжди різні. З супами, навпаки, варто утриматися — в них міститься багато солей, які утворюються від окропу і варіння овочів, особливо тривалий час.

Микола Амосов розкрив багато недоліків і догми медицини:

  • Медицина знає, як лікувати хвороби, але пацієнтів з кожним роком стає все більше.
  • Лікарі засліплені вірою в силу таблеток.
  • Бійтеся потрапити в полон до лікарів!
  • Медицина фокусується на хворобах, а не на здоров’ї, і повна невіра в захисні сили організму.
  • Порада менше рухатися, залишатися в спокої, краще харчуватися під час хвороби, суперечить природі людини. Рух, м’язова активність і частковий голод допоможуть людині відновитися і не хворіти.

Людина сильна. Сучасна цивілізація пропонує людині для здорового і довгого життя набагато більше можливостей, ніж обмежень. Потрібно вміти їх використовувати: відмовлятися від зайвої їжі і тепла, заповнювати недоліки фізичної активності і гасити зайві психологічні подразники.

За матеріалами: Енциклопедія Амосова. алгоритм охорони здоров’я

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *