Тімоті Снайдер: Путін веде і програє свою останню війну

У брежнєвську епоху юності володимира путіна 9 травня стало приводом для радянського мілітаризму, святом зброї й могутності. Можна забути, принаймні на мить, що війна Леоніда Брежнєва буде вестися і програватися в Афганістані менш ніж через два десятиліття після того, як він почав святкування 9 травня, так само як, ймовірно, остання війна пана путіна ведеться і програється сьогодні в Україні.

Під час обох конфліктів люди на Заході зі зрозумілих причин були стурбовані ядерною війною.

Сьогоднішня Росія створює нескінченний потік ядерних погроз. Сьогодні на Заході, на відміну від часів холодної війни, це обговорюється в психологічних, а не стратегічних термінах. Що відчуває Путін? Що ми відчуваємо?

Страх американців перед ескалацією затримав постачання зброї, яка могла б дозволити Україні перемогти минулого року. Одна за одною системи озброєння, які вважаються ескалаційними, тепер поставляються без негативних наслідків. Але ціну зволікання можна спостерігати на українських територіях, які Росія досі контролює: ямах смерті, катівнях і порожніх будинках, викрадених дітей. Десятки тисяч солдатів з обох сторін загинули без необхідності.

За майже 15 місяців війни, попри російську ядерну пропаганду і занепокоєння Заходу, ядерна зброя не використовувалася. Ця відсутність є гідним пояснення. Ті, хто передбачав ескалацію, якщо українці чинитимуть опір, якщо Захід постачатиме зброю або якщо Росія зазнає поразки, досі помилялися.

Стратеги вказують на стримування і відзначають, що застосування ядерної зброї насправді не принесе перемоги Росії. Це забезпечило б драматичну реакцію Заходу і зробило б російських лідерів паріями.

Але є більш глибоке пояснення: ядерні розмови Росії самі по собі є зброєю.

Воно впирається в помилкові припущення. Російська ядерна пропаганда передбачає, що агресор завжди перемагає. Але агресор не завжди перемагає.

Російські пропагандисти хочуть, щоб ми думали, що ядерні держави ніколи не можуть програвати війни, виходячи з логіки, що вони завжди можуть застосувати ядерну зброю для перемоги. Це аісторична фантазія.

Ядерна зброя не принесла французам перемоги в Алжирі, як і не зберегла Британську імперію. Радянський Союз програв війну в Афганістані. Америка програла й у В’єтнамі, і в Іраку, і в Афганістані. Ізраїль не зміг перемогти в Лівані. Ядерні держави програють війни з певною регулярністю.

Деякі американці запропонували ядерний сценарій, в якому росіянам доведеться застосувати ядерну зброю, щоб запобігти поразці. Але Росія зазнає поразки в Україні, знову і знову.  Росії не вдалося досягти чіткої мети «спеціальної військової операції» з повалення демократичного уряду України. Не буде більшого приниження, ніж це.

Поразка під Києвом супроводжувалася подальшими поразками під Харковом і Херсоном. Кожна втрата призводила до висвітлення  цих поразок російськими державними пропагандистами та їхніми  прибічниками розмовами про жести доброї волі, стратегічне виведення військ тощо.

 Росія може програти, не загнавши себе у кут. Вона має 11 часових поясів простору для відступальних солдатів і багато практики в перероблюванні пропаганди.

Дійсно, російські лідери вже вказали, що вони будуть робити, якщо вважатимуть, що програють: змінять технічне завдання і змінять тему в російських ЗМІ.

За розпливчастою войовничістю путіна ховається ідея про те, що Росія виграє, якщо уникне (за його словами) «стратегічної поразки», нав’язаної НАТО.

Можливо, що б не сталося, йому буде легко визначити війну в Україні як стратегічну перемогу. Оскільки Кремль стверджує, що він бореться з НАТО, все, що путін повинен сказати, це те, що Росія зупинила прихід НАТО в Росію.

Командир «Вагнера» нещодавно написав у такому дусі, що росія може припинити «спеціальну військову операцію» в будь-який момент і просто заявити, що її цілі досягнуті, доки росія не відступить з окупованої української території.

Серйозно ставлячись до ядерного шантажу, ми фактично збільшили загальну непередбачуваність ядерної війни. Якщо ядерний шантаж дозволить Росії перемогти, наслідки будуть дуже жахливими.

Якщо будь-яка країна з ядерною зброєю може робити все, що їй заманеться, то закон нічого не означає, ніякий міжнародний порядок неможливий і катастрофа буде на кожному кроці.

Країнам, які не мають ядерної зброї, доведеться її робити, виходячи з логіки, що в майбутньому їм знадобиться ядерне стримування. Розповсюдження ядерної зброї зробить ядерну війну набагато більш імовірною в майбутньому.

Коли ми зрозуміємо, що ядерні розмови самі по собі є зброєю, ми повинні зробити так, щоб зробити ситуацію менш ризикованою. Шлях до стратегічного мислення полягає в тому, щоб звільнитися від власних тривог і розглянути російські.

Росіяни говорять про ядерну зброю не тому, що мають намір її застосувати, а тому, що вважають, що великий ядерний арсенал робить їх наддержавою. Ядерні розмови змушують їх відчувати себе могутніми. Вони розглядають ядерні знущання як свою прерогативу і вважають, що інші повинні автоматично поступатися при першій згадці про свою зброю. Українці не дозволили цьому вплинути на їхню тактику.

Якби Росія підірвала зброю, вона втратила б той ревниво охоронюваний скарб статусу наддержави. Такий акт означав би визнання того, що її армія була розбита — величезна втрата лиця.

Гірше того, сусіди будуватимуть (або нарощуватимуть) власні ядерні арсенали. Це позбавило б Росію статусу наддержави у свідомості самих росіян. Тобто для російського керівництва це єдиний нестерпний результат цієї війни. Тому найбільшим ризиком російських ядерних дій буде той, в якому Москва звинуватить Україну, наприклад, у навмисному знищенні Запорізької атомної електростанції.

Війна непередбачувана. Військова історія сповнена сюрпризів. путін розпочав хижацьку війну, і подальші звірства безперечні, поки війна триває.

Росія створила не лише непотрібні страждання, але й непотрібний ризик, коли вдерлася в Україну. Ми повинні працювати в цьому світі ризику і жаху й оцінювати його спокійно. Жоден варіант не обходиться без небезпек. Наша відповідальність – зменшити їх. Коли росіяни говорять про ядерну війну, найбезпечнішою відповіддю є забезпечення їм нищівної звичайної поразки.

Доктор Снайдер є професором історії Єльського університету та автором багатьох книг про фашизм, тоталітаризм та європейську історію.

The New York Times

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *