15 захопливих фактів про планету Земля, які будуть цікаві як дітям, так і дорослим

Планета Земля унікальна хоча б тому, що це єдина населена планета в Сонячній системі, яка має життя.

І хоча наука в останні десятиліття розвивається семимильними кроками, існує маса фактів про нашу планету, які здаються просто неймовірними і яким вчені не знайшли пояснення.

Читайте і дивіться.

1. «Група Землі»

Интересный факт о планетах «земной группы».

Цікавий факт про планети «земної групи».

Більшість людей знає, що Земля — єдина планета в Сонячній системі з атмосферою, яка підтримує життя (а також має кисень і воду одночасно). При цьому більшість людей не мають ні найменшого уявлення про те, що Земля є однією з чотирьох планет «земної групи» (скеляста поверхня, невеликі розміри й маса). Інші три планети в цій групі — Венера, Марс і Меркурій.

2. Поверхня

Интересный факт о поверхности Земли.

Цікавий факт про поверхню Землі.

Дивно, але досі люди не досліджували більшу частину Землі. Близько 71% поверхні Землі покрито водою, а Світовий океан практично недосліджений (фактично вивчено близько 5% Світового океану). І серед цих 5% виявлено понад 200 000 морських видів… Варто тільки уявити, що ховається в незвіданих 95%.

3. Свіжа вода

Интересный факт о пресной воде.

Цікавий факт про прісну воду.

Попри те, що більша частина поверхні Землі покрита водою, 68% прісної води на Землі постійно замерзла. Це «полярні шапки» і льодовики.

4. Найвища точка

Интересный факт о наивысшей точке.

Цікавий факт про найвищу точку.

Еверест технічно не є найвищою точкою на Землі. Оскільки Земля не зовсім кругла, об’єкти поблизу екватора знаходяться трохи «вище» або ближче до космосу, ніж об’єкти, розташовані далі від екватора. Так, гора Чімборасо в Еквадорі знаходиться на 2743 метри нижче Евересту, якщо вимірювати від рівня моря. Однак через «опуклості» екватора його вершина насправді знаходиться приблизно на 2400 метрів далі від центру Землі, ніж вершина Евересту.

5. Чорна квітка

Интересный факт о черных цветах.

Цікавий факт про чорних колір.

Справжніх чорних квітів в природі не існує, просто вони не ростуть на цій планеті. Всі «чорні» квіти насправді пофарбовані в дуже глибокі відтінки фіолетового або червоного, деякі настільки глибокі, що людське око сприймає їх як чорні.

6. Припливи й відпливи

Интересный факт о приливах.

Цікавий факт про припливи й відпливи.

Припливи існують через Місяць. Орбіта Місяця впливає на рівень моря, що призводить до появи припливів і відпливів. Крім того, припливи можуть бути викликані місячними землетрусами (тобто землетрусами на Місяці). Тобто, якби у Землі не було свого природного супутника, то і припливів на ній не було б.

7. Підводна місцевість

Интересный факт о подводном рельефе.

Цікавий факт про підводні місцевості.

Найбільший гірський хребет і найглибша долина знаходяться під водою в океані. Наприклад, дно Маріанської западини (яку змогли відвідати три людини) знаходиться в 11 кілометрах під поверхнею океану. Як виявилося, попри шалений тиск всієї товщі води,  там існує життя.

8. Рельєф поверхні

Интересный факт о надводном рельефе.

Цікавий факт про рельєф поверхні.

Попри значні висоти й глибини, в середньому поверхня Землі досить гладка. З огляду на, наскільки велика наша планета (окружність 40 075 кілометрів), подібні «нерівності» на ній практично непомітні. Якби Земля була досить маленькою, щоб її можна було підняти, вона виглядала б гладкою, як куля для боулінгу.

9. Метеорити

Интересный факт о метеоритах.

Цікавий факт про метеорити.

Антарктида — одне з кращих місць для пошуку метеоритів. Це пов’язано не стільки з тим, що їх стало більше, а з тим, що метеорити в цьому місці можна знайти досить легко через відсутність рослинності й великої кількості снігу. В Антарктиді знайдено більше метеоритів, ніж де-небудь ще.

10. Киплячі річки

Интересный факт о кипящих реках.

Цікавий факт про киплячі річки.

На Землі є киплячі річки. У перуанському тропічному лісі місцевий шаман доглядає за священним місцем зцілення Маянтюяку. У районі Маянтуяку протікає річка довжиною 6,5 кілометрів під назвою Шанай-тімпішка. Температура води в ньому досягає 92 градусів за Цельсієм, а в деяких частинах вода і зовсім закипає. Чи варто говорити, що в цю річку заходити не варто.

11. «Співаючі дюни»

Интересный факт о «поющих дюнах».

Цікавий факт про «співаючі дюни».

Принаймні в 30 різних місцях на Землі є піщані дюни, які… Співають. Вони співають і хриплять, і це звучить як щось середнє між дзижчанням рою бджіл і співом ченців. Ніхто не знає, чому так відбувається.

12. Поверхнева гравітація

Интересный факт о поверхностной гравитации.

Цікавий факт про поверхневу гравітацію.

Завдяки великій кількості важких елементів в складі Землі (свинець, уран і т. Д.) Земля є найщільнішою планетою Сонячної системи. А це сприяє тому, що Земля має найсильнішу поверхневу гравітацію серед будь-яких скелястих об’єктів (планет, карликових планет або супутників) в Сонячній системі.

13. Місяць

Интересный факт о Луне.

Цікавий факт про Місяць.

Місяць величезний в порівнянні з розмірами Землі (цим вона сильно відрізняється від супутників інших планет Сонячної системи). Більшість вчених думають, що його  розміри пов’язані з тим, що Місяць колись була частиною Землі. Теорія говорить, що через кілька мільйонів років відбулося насильницьке відділення частини планети (ймовірно, в результаті зіткнення з іншим великим космічним тілом), яка в підсумку стала Місяцем.

14. Нічні грози

Интересный факт о еженочной грозе.

Цікавий факт про нічну грозу.

На Землі є місце, де щоночі можна побачити грози. На північному заході Венесуели річка Кататумбо впадає в озеро Маракайбо, і саме тут щоночі трапляються грози. Причому локальні грози можуть тривати до десяти годин і в середньому в цей час блискавка б’є 30 разів на хвилину.

15. Космічний пил

Интересный факт о космической пыли.

Цікавий факт про космічний пил.

Щорічно на Землю падає 40 000 тонн космічного пилу. До його складу входять кисень, нікель, залізо, вуглець та інші елементи. Це буквально зоряний пил. Планета покрита нею, і нею дихає кожна людина.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *