Продаж нафти росією

Російська нафтова галузь, яка приносить країні-агресору до 80% бюджетних грошей, опинилася в абсолютно парадоксальній ситуації. Експерти очікують, що в серпні-вересні вартість російського «чорного золота» перевищить прибуток. Тобто плюгавенький чекіст Путін і його гвардійці почнуть торгувати собі в збиток. Таке вже траплялося двічі у світовій історії: з Іраком — після нападу на Кувейт, і з Венесуелою — після введення санкцій.

На цьому тижні, нагадаємо, виповнюється рівно п’ять місяців з того часу, як країни Великої сімки (G7) відмовилися купувати нафту у Росії, і ввели обмежувальну ціну на її продаж в розмірі $60 за барель. З того часу світова економіка значно просіла, а ціни на натуральну сировину впали. Навіть ціна в 60 доларів була занадто високою для більшості країн, які потребували нафти.

Кремль вжив таких заходів для порятунку ситуації.

По-перше, Росія скуповувала всі нафтові танкери для продажу у світі.

Серед них були як найсучасніші танкери вартістю сотні мільйонів доларів, так і іржаве сміття, яке надходило з морських звалищ Бангладеш. Росія вважає, що в умовах повної ізоляції й Третьої світової війни танкісти допоможуть їй отримати хоч якісь гроші.

По-другеІндія отримала від Росії «пропозицію, від якої не можна відмовитися» – необмежена кількість нафти за ціною на 35%-50% нижче загальносвітової.

Слід зазначити, що Індія виступає проти війни в Україні й не визнає Крим російським.

Коли Путін запропонував Моді (прем’єр-міністру Індії) російську нафту майже за безцінь, він негайно зв’язався з Джо Байденом. Останній дав повну згоду — щоб світові ціни на «чорне золото» пішли вниз і американці не стали лаяти його за дорогий бензин, який, як неважко здогадатися, розганяє ціни на товари й послуги в США.

Як наслідок, обсяг реалізованої Росією нафти збільшився з початку повномасштабної війни в Україні, а доходи до початку року впали на третину, а до початку травня – вдвічі. Через кілька місяців, повторюся, витрати перевищать доходи.

США майстерно «тролять» Росію в нафтовій сфері.

Минулого тижня Пакистан вперше підписав довгостроковий контракт з Росією на купівлю сирої нафти. Перед цим влада Пакистану провела кілька великих конференцій з американськими експертами, де останні заявили: купувати путінську нафту можна і потрібно, але якомога дешевше. В результаті Ісламабад вибив чергову знижку в $18 за барель перед підписанням контракту.

Перший транш запланований на червень, і, за приблизними підрахунками, Росія отримає близько $2 з кожного проданого бареля (замість довоєнних $60).

Якби у США був флаєр для російської нафти, він містив би приблизно таке:

«Увага, всім країнам!

У вас є унікальний шанс досягти економічного зростання з мінімальними витратами.

Купуйте нафту з Росії в необмежених обсягах, але торгуйтеся, як на кращих східних базарах. Дуже скоро Росія програє війну, а дешева нафта назавжди відійде в минуле.

Сьогоднішня ціна російської нафти становить 60 доларів, але Путін готовий відмовитися від неї за 20 або навіть 10-15 доларів. Куйте залізо, поки воно гаряче!

Купуй, купуй, купуй!”

Самі США переживають успішний сировинний бізнес. Нафтогазові компанії тонуть у грошах. Їх власники стверджують, що при Байдені живуть в рази краще, ніж при Трампі. Путін знищив власний сировинний сектор і вдихнув друге життя в американський.

Чому Росія продає нафту так дешево і всім? Теоретично Путін може завалити світову економіку, якщо взагалі перестане продавати «чорне золото» за кордон і відправить його всередину країни.

Річ у тому, що всі наявний нафтові свердловини в Росії консервації не підлягають.

Протягом 23 років експерти неодноразово пропонували Путіну модернізувати сировинну інфраструктуру. У Саудівській Аравії, наприклад, нафтові свердловини працюють як водопровідний кран. Відкрив клапан — тече чорна суспензія, закрив — не тече. У Росії вона або протікає одним рівномірним потоком 24/7, або свердловина заливається тисячами тонн бетону і назавжди відключається.

Консервація всіх свердловин в Росії призведе до нульового доходу. Консервація як мінімум половини свердловин призведе до збільшення обсягів нафти країнами ОПЕК і США. Торгівля сьогоднішніми темпами — до мінімального доходу, який незабаром занулиться.

Річ у тому, що вартість російського «чорного золота» зростає щодня, бо нафтове обладнання постійно виходить з ладу, всі запчастини знаходяться під санкціями, а контракти із західними ремонтними компаніями розірвані.

Ще однією проблемою для Росії є ведення бізнесу з напівлегальними структурами на кшталт «Талібану» або зовсім нелегальними – сомалійськими піратами.

Всі кримінальні бізнесмени нафтового сектора прекрасно усвідомлюють слабкість Путіна. Вони роблять все можливе, щоб обдурити своїх російських партнерів і втягнути їх у всілякі авантюри. Оплата часто здійснюється готівкою. Гроші відмиваються під високі відсотки. Корупція з’їдає більшу частину прибутків. Росіяни, які працювали в нафтовій сфері, тікають за кордон, забираючи, по можливості, якомога більше грошей.

Експерти, які придумали сировинні санкції проти Росії, заслуговують відразу двох Нобелівських премій — в економіці й за мир.

Ще пів року тому їх ненавиділи всі, хто симпатизував Україні. Народ вимагав негайного розірвання всіх нафтових контрактів з Росією. Багатьох обурила висока обмежувальна ціна в $60 за барель. Час, однак, розставив все на свої місця. Тепер план Заходу повністю зрозумілий: під час війни Росія продовжить продавати сировину за безцінь всім нужденним країнам і утримувати світові ціни низькими; після війни російська нафта/газ почнуть надходити в Україну безплатно в рамках угоди про виплату репарацій. Країна-переможець гарантує собі необмежені енергоресурси до повного відновлення всієї інфраструктури. Тоді світ відмовиться від природної сировини та перейде на альтернативні джерела енергії (водень, сонячні батареї, вітрогенератори, біопаливо тощо).

Євген Новицький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *