Вода з насінням льону: навіщо використовувати і як це зробити правильно

Суперфуди займають впевнену позицію в раціоні людей, які дотримуються здорового харчування. Ці корми містять велику кількість корисних речовин: вітамінів, мінералів, жирних кислот та інших унікальних рослинних сполук.

Одним з найпопулярніших суперпродуктів є насіння льону, які здатні підтримати організм, запобігти ряду захворювань і поліпшити загальне самопочуття.

Крім того, насіння льону дуже легко включити у свій раціон.

Факти ICTV з’ясували, чому люди п’ють воду з насінням льону, які корисні властивості вона містить і чи є протипоказання до вживання.

Насіння льону: навіщо використовувати

Не дивно, що люди вживають насіння льону разом з водою, адже в ній міститься безліч корисних елементів.

Перш за все, це джерело харчових волокон, які очищають кишківник, стимулюють його перистальтику і створюють відчуття ситості.

Гастроентеролог, дієтолог Олег Швець зазначає, що насіння льону є прекрасним джерелом клітковини й омега-3 поліненасичених жирних кислот, зокрема альфа-ліноленової кислоти (АЛК).

Відзначимо, що омега-3 жирні кислоти містяться в зовнішній волокнистій оболонці насіння, яку організм не може легко засвоїти. Тому, якщо ви хочете підвищити рівень Омега-3, їжте подрібнене насіння, радить дієтолог.

Порція (28 грамів) льону містить:

  • 152 калорії;
  • 7,8 г клітковини;
  • 5,2 г білка;
  • 2, 1 г мононенасичених жирів;
  • 6,5 г жирних кислот Омега-3;
  • 1,7 г жирних кислот Омега-6;
  • 35% від добової норми марганцю;
  • 31% від добової норми тіаміну (вітаміну В1);
  • 28% від добової норми магнію.

– Насіння льону містять поліфеноли, зокрема лігніни, які забезпечують організм важливими антиоксидантами. Лігніни, а також клітковина і омега-3 знижують рівень холестерину і ризик серцевих захворювань, говорить Швець.

Крім того, лляне насіння сприяє зниженню артеріального тиску, якщо його їсти щодня протягом 12 тижнів.

Також насіння багаті фітоестрогенами — фенольними сполуками з антиоксидантною активністю, які захищають жіночий організм від новоутворень і сприяють полегшенню проявів клімаксу і дискомфорту, пов’язаного з клімаксом.

Кілька досліджень показали, що вживання насіння льону знижує маркери росту пухлини у жінок з раком молочної залози, а також знижує розвиток раку. Водночас аналогічну користь вживання льону отримало і при раку передміхурової залози у чоловіків.

Також насіння льону можна назвати природним статином, адже він сприяє нормалізації рівня холестерину.

«Насіння льону також знижують рівень цукру в крові, що знижує ризик розвитку діабету», – додає лікар.

Скільки лляного насіння можна вживати в день

Не більше 1-2 столових ложок в день, це 10-20 грам насіння! Тут слід бути обережним, адже існують певні обмеження.

У невеликих кількостях він містить рослинні ціанисті сполуки й має високий вміст клітковини. Якщо переборщити з кількістю, посівний матеріал може викликати послаблювальний ефект і ви можете відчувати дискомфорт в кишківнику.

Як вживати насіння льону

Досить часто насіння льону використовують при лікуванні гастриту і виразкової хвороби, як обгортальний засіб, що створює захисний шар на внутрішній поверхні шлунка.

Для цього насіння заливають окропом і настоюють. Виходить густе желе. Якщо вам не подобається така консистенція, можна додавати насіння в салати, каші або кисломолочні напої.

Але пам’ятайте, що насіння втрачають частину корисних речовин після термічної обробки, тому додавайте їх після варіння.

Крім того, цільні насіння льону не повністю перетравлюються в нашому організмі. Тому насіння краще подрібнити (порціями) і відразу вжити. Це допоможе зберегти всі корисні речовини.

Протипоказанням

Заборонено вживати насіння льону дітям до 3 років і жінкам, у яких є ендометрит, міома матки або полікістоз яєчників. Вагітним і годуючим жінкам також не рекомендується застосування.

Його також слід обережно використовувати у випадку жовчних каменів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *