10 фактів про Стародавній Рим, про які не розповідають в школі

Стародавні римляни залишили після себе велику кількість письмових звітів про своє суспільство. Іноді здається, що сьогодні люди знають про римлян більше, ніж про себе.

У підручниках всесвітньої історії та історії західної цивілізації історія римлян розказана досить добре, і дуже багато в сучасному суспільстві й політиці ґрунтується на їх досягненнях. Однак деякі факти ніколи не викладаються в школі, і багато  з них досить цікаві.

1. Римляни ретельно охороняли книги передбачень

Книги с предсказаниями - римское всё.

Книги фортуни — це римське все.

Римляни завжди тримали якомога далі від сторонніх очей книги, написані грецькою мовою, в яких говорилося про майбутнє Риму і його громадян, включаючи неминучий розпад імперії. Ці рукописи зберігалися в храмі Юпітера, і до них допускалися тільки найкваліфікованіші перекладачі, які намагалися визначити, що станеться і як краще цьому запобігти. Легенда свідчить, що одного разу до царя Тарквінія Гордого (в той час, коли Римом ще правили етруські царі) підійшла старенька жінка. Вона запропонувала йому дев’ять книг за безглуздо величезною ціною, тому король відмовився. Старенька спалила три книги, а потім запропонувала купити решту шість за тією ж ціною. Тарквіній знову відмовився, але на цей раз став сумніватися в тому, що відмовляється. Старенька пішла і спалила ще 3 книги. Коли вона повернулася з останніми трьома, король купив їх. Після вивчення стародавніх рукописів стало очевидним, що це книги пророцтв, бо вони розповідали про неминучий зліт і падіння Риму. З цього дня Книги Сивілів зберігалися в таємниці й ретельно охоронялися, і були вивезені тільки тоді, коли Рим був у небезпеці й потребував захисту.

2. Пожежна бригада Красса була найбільш корумпованою пожежною службою

Коррупция - проблема вне времени.

Корупція – проблема поза часом.

Перший тріумвірат Риму складався з трьох дуже впливових людей: Гая Юлія Цезаря, Гнея Помпея і Марка Ліцинія Красса. Про  Красса, який по суті перебував в тіні Цезаря і Помпея, зазвичай не розповідається в більшості підручників історії. Він був справжнім мізантропом, про скупість і безлюдність якого ходили легенди. Одна з маловідомих історій про Красса стосується його пожежної команди. Здавалося б, що поганого в тому, щоб  створювати підрозділ, який займався б гасінням пожеж, що представляли величезну загрозу для Риму, де було повно дерев’яних будівель. Є одне маленьке «але». На місце події прибувала пожежна команда та… нічого не робила, поки власник палаючого будинку не продавав своє майно Крассу за копійки. Тільки після цього будинок починали гасити.

3. Митарі були «мафією» Стародавнього Риму

Публиканы - «мафиz» Древнего Рима

Митарі – «мафія» Стародавнього Риму

Збирач податків завжди був професією невдячною. Але сьогодні збирачі податків набагато доброзичливіше і відданіше, ніж їх давні колеги. У другому столітті до нашої ери римських службовців, які забирали для держави у  людей майно, називали митниками. Прибуваючи в знову завойовані провінції, вони займалися податками, якими обкладали місцевих жителів. Як неважко здогадатися, вони зазвичай «вичавлювали» з бідняків стільки грошей, скільки могли. Багатство, накопичене митниками, змусило їх контролювати торгівлю, банківську справу та судноплавство. Митники збирали «десятковий» податок (10 відсотків врожаю), велика частина якого йшла римському уряду. Оскільки частина цього багатства потрапляла в кишені римських політиків, практично будь-які дії митарів мовчки засуджувалися, але допускалися.

4. Чоловік, який проник на фестиваль, зарезервований виключно для жінок

Остаться в живых!

Залишайся в живих!

У грудні в Стародавньому Римі відзначалося свято Доброї Богині. Жінки збиралися разом, щоб здійснювати обряди, присвячені богині, а чоловікам було суворо заборонено брати участь в цьому святі (навіть статуї чоловіків доводилося покривати покривалами). Однак це не завадило Публію Клодію Пульхрі переодягнутися в дівчину-флейтистку (або арфістку, за деякими даними), і проникнути на священне свято. Коли його викрили, справа ледь не закінчилося стратою за «образу богині цнотливості». «Порушник» вижив тільки завдяки своїм покровителям, які підкупили суддів і Сенат.

5. Цар Мітрідат виріс в дикій природі і мав імунітет до отрути

Человек, которого невозможно отравить.

Людина, яку не можна отруїти.

Хоча насправді він не був римлянином, понтійський цар Мітрідат VI зіграв величезну роль в історії Риму. Він був однією з найбільших загроз для Римської держави, яку можна порівняти з Ганнібалом Карфагенським. У дитинстві Мітрідат піддавався гонінням з боку матері. Змушений був сховатися в лісі, він прожив там сім років, де постійно боровся з дикими тваринами й харчувався олениною. В цей час майбутній цар постійно приймав сублетальні дози отрут, поки у нього не виробився імунітет до них. На жаль, це призвело до неприємного інциденту, коли повсталі спробували захопити царя. Мітрідат, щоб уникнути полону, випив отруту, але вона не подіяла. На щастя, поруч був охоронець, якого він попросив убити його мечем.

6. Сергій Ората винайшов «термальні ванни»

Сергий Ората - изобретатель термальных ванн.

Сергій Ората – винахідник термальних ванн.

Як і сьогодні, багато заможних городян стародавнього світу відпочивали на курортах, одним з найпопулярніших з яких був Поццуолі. Вони швидко скупили житло в цьому місті, щоб «їх відпочинок не був затьмарений бідними людьми». Винахідливий підприємець Сергій Ората був відомий тим, що продавав найсмачніші устриці по цей бік Рубікону. Однак він також відомий завдяки популярному винаходу під назвою “balneae pensiles” (ванна з душем). Деякі стверджують, що це був гарячий душ, а інші вважають, що це були системи теплої підлоги.

7. Імператор Калігула призначив свого коня членом сенату

Император Калигула.

Імператор Калігула.

За словами історика Гая Светонія Транквілла, імператор Калігула настільки обожнював свого жеребця Інцината, що призначив його членом сенату. Деякі думають, що це була ознака божевілля. Інші вчені стверджують, що це було зроблено для образи й приниження сенаторів і еліт. Відносно коротке правління Калігули характеризувалося ворожнечею між ним і римським сенатом і зусиллями імператора зміцнити свою владу в імперії. «Довіривши» високу державну посаду своєму коневі, Калігула дав зрозуміти своїм підлеглим, що їх робота настільки безглузда, що під силу навіть тварині.

8. Римляни поклонялися богам екскрементів

Какие времена, такие и боги!

Які часи, такі боги!

Стеркулій був римським богом гною і добрив. Але це не найдивніший представник місцевого пантеону. Римляни також молилися Плаакіні, богині каналізації, а також Крепітусу, богу туалетів. Клоацина була богинею-покровителькою головного стоку міста Риму, який був відомий як Клоака Максима. Згодом римляни стали шанувати Клоацину по-різному: богиню чистоти, богиню бруду і захисницю статевого акту в шлюбі. Протягом століть вона асоціювалася з Венерою, богинею краси й любові, і поступово Клоацина стала відома багатьом як венеціанська клоакін.

9. Група жінок, звинувачених у масовому вбивстві шляхом отруєння

Женщины - убийцы.

Жінки — вбивці.

Тема отрут і отруєнь часто зачіпається в римській літературі. Мабуть, в давнину ними труїлися набагато частіше, ніж в наш час. Перша відома давньоримська записка щодо цього виду злочинів стверджує про велику кількість смертей. Хоча вона, ймовірно, була викликана епідемією, вона була пов’язана з отруєнням. Після того, як багато громадян померли від тієї ж хвороби, рабиня повідомила курул еділів (офіційних магістратів), що раптовий сплеск смертей був викликаний отрутами, виготовленими римськими матронами. Двадцять матрон, включаючи навіть патриціїв, були звинувачені в підмішуванні в пиво отрути, що, на їхню думку, було корисно. Влада доводила їхню провину дуже просто — жінок змушували пити власний самогон. Зрештою, всі вони загинули від власного пива. Ким були ці жінки, і який був їх мотив, ніхто не дізнається.

10. Римом правив транссексуальний імператор

Император Элагабал.

Імператор Елагабал.

Хоча імператор Елагабал відомий історикам, більшість людей ніколи про нього не чули. Тема статевих органів Елагабала часто зустрічається в багатьох його оповіданнях. Джерела стверджують, що Елагабалус був обрізаний, як того вимагає священицька професія. Є твердження, що його пеніс був інфібульований. За словами римського історика і державного діяча Діо Кассія, Елагабала хотіли каструвати, але не заради релігії. Насправді за словами Кассія, це було зроблено заради «жіночності». Багато істориків сьогодні трактують це як те, що молодий імператор був транссексуалом. Хоча Елагабала спочатку підтримувала римська армія, його зневажали впливові сенатори. Зрештою Елагабала вбили, а його понівечений труп волочили по вулицях, після чого кинули в Тибр.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *