Чи можна на планеті зустріти свого двійника?

Чи замислювалися ви про те, що десь на Землі є людина, точнісінько схожа на вас? Вона може інакше одягатися, розмовляти іншою мовою, бути трохи старшою або молодшою. Але за певних обставин виглядатиме майже так само, як ви. Ми часто зустрічаємо людей, схожих на наших знайомих, навіть у одному місті. І ніхто не може виключати той факт, що в різних частинах нашої планети можуть проживати дві ідентичні за зовнішністю людини. Які колись можуть зустрітися. Але які шанси з наукового погляду, що це станеться?

Згідно з дослідженнями вчених, існування справжніх двійників (якщо не брати до уваги близнюків) на Землі вкрай малоймовірне. Експерти з Австралії вивчили безліч статистичних даних та визначили ймовірність існування двох людей з 8 ідентичними рисами обличчя.

Чи існують двійники у нашому світі?

Вони виявили малу ймовірність того, що у світі існує пара двійників — людей, які не відрізняються один від одного. Це значення, якщо брати до уваги 8 рис обличчя, становить один трильйон. Цілком і повністю ймовірність існування двійників не виключається, але, очевидно, що зустріти людину, схожу на вас як одна крапля води на іншу, практично неможливо.

Щоб дійти такого висновку, біолог Теган Лукас з Університету Аделаїди в Австралії та її команда вивчили 4000 різних облич з бази даних збройних сил США. Це дані, створені армією країни для відстеження фізіологічних змін солдатів. Біологи порівняли цих людей і спробували виявити хоча б двох із 8 загальними рисами обличчя. Щоправда, не повідомили, які саме риси використовувалися у дослідженні.

Команда вирахувала, що ймовірність того, що хтось виглядатиме, так само як інша людина, становить приблизно один на трильйон. Це означає, що існує певна математична можливість існування двійників, але вкрай малоймовірна.


Актриси Ембер Херд та Скарлетт Йоханссон. Чи можна вважати їх двійниками? Скоріш за все ні

Теорема про нескінченну мавпу

Результати дослідження можна порівняти з «теоремою про нескінченну мавпу». Вона стверджує, що якщо абстрактну мавпу замкнути в кімнаті з друкарською машинкою, то, ударяючи випадковим чином по клавішах машинки протягом необмежено довгого часу, рано чи пізно мавпа надрукує будь-який наперед заданий текст.

Поєднання “рано чи пізно” в цьому випадку означає, що ймовірність даної події прямує до одиниці при прагненні часу до нескінченності.

Якщо подумати, мавпа має один шанс із 33 правильно набрати першу літеру «Гамлета» Шекспіра. Начебто не так погано. Однак на другій літері ймовірність зменшується до 1 з 1089 (33 x 33), а до кінця п’ятого слова (22 літери) – до одного з п’яти квінтильйонів. Коли ви множите ймовірності одна на одну, шанси на те, що відбувається, зникають дуже швидко.

То чому люди продовжують говорити вам, що бачили когось, схожого на вас, якщо це статистично малоймовірно?

Чим відрізняються люди один від одного?

Проблема тут у тому, що люди можуть сприймати обличчя по-різному. Навіть якщо дві людини виглядають по-різному, люди можуть сприймати їх як одну й ту ж людину, тому що на рівні головного мозку вони зіставляють обличчя цілком, а не кожну з його окремих рис. Це пояснює, чому багато хто з нас думає, що ідентичні близнюки виглядають абсолютно однаково, коли насправді вони зазвичай мають багато відмінностей.


Кемерон Ховард Вінклвосс та Тайлер Ховард Вінклвосс, одні з авторів ідеї Facebook. Навіть у близнюків є відмінності

Хоча людина і не є справжнім двійником іншої людини — ми можемо думати, що це так, тому що ми не здатні визначити найдрібніші виміри його рис обличчя, як це зробила команда у своєму дослідженні.

Знайти двійника людини майже неможливо, як і двійника Землі у Всесвіті

Іншими словами, цілком імовірно, що у вас є двійник, який, на думку ваших друзів, виглядає, так само як ви, але якби ви проаналізували його особливості з наукової точки зору, навряд чи отримали б 100% збіг.

Група вчених також вважає, що оскільки ймовірність знайти справжнього двійника людини вкрай мала, розпізнавання облич може бути таким же хорошим інструментом, як зняття відбитків пальців або зіставлення ДНК під час пошуку та затримання злочинців.

Використання систем відеоспостереження з метою безпеки розширюється, з’являється дедалі більше випадків, коли злочинці «засвічують» свої обличчя на місці злочину, — каже Лукас. У той самий час вони намагаються не залишати сліди ДНК чи відбитки пальців на місці злочину.


Чоловік ліворуч провів кілька місяців у в’язниці до того, як знайшли справжнього злочинця (праворуч). Його невірно впізнали на вулиці.

Команда продемонструвала, що, використовуючи 8 рис обличчя, вона змогла точно зіставити обличчя, зняте на камеру відеоспостереження з реальним підозрюваним. Ймовірно, вони не розкрили спосіб свого дослідження тому, щоб злочинці не змогли скористатися отриманими даними.

Є у всьому цьому й хороша новина. Імовірність того, що ваш двійник бігає і чинить злочини, неймовірно мала. Навіть якщо ваші друзі чи родичі можуть подумати, що ви виглядаєте однаково.

Морс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *