Петиція до Зеленського щодо захисту дикої природи закарпатського Свидовця набрала понад 25 тис. підписів

Звернення до президента щодо захисту природи унікального гірського масиву в Карпатах набрала необхідну кількість підписів менше ніж за місяць.

28 березня на сайті Офісу президента з’явилася петиція із закликом захистити дику природу Свидовця від забудови та вирубки дерев.

Авторка петиції, комунікаторка Української природоохоронної групи Тетяна Шамніа пропонує створити заказник загальнодержавного значення “Вільний Свидовець”.

Наразі петиція із закликом захистити дику природу Свидовця набрала понад 25 тисяч голосів та має бути розглянута президентом Володимиром Зеленським.

“Свидовець – це гірський масив у Закарпатській області, одне з найкрасивіших місць Українських Карпат. Це праліси, високогірні луки, льодовикові озера та річки. Це місце, де все ще залишилися ведмеді, рисі та десятки інших рідкісних тварин та рослин, які охороняються Червоною книгою України та мінімум чотирма міжнародними конвенціями”, – йдеться у петиції.

Нагадаємо, ще у 2016 році з’явився проєкт будівництва на Свидовці однойменного гірськолижного курорту. За проєктом приватної компанії, курорт площею 1400 гектарів включатиме 230 кілометрів лижних трас, кількадесят підіймачів, готелі та іншу інфраструктуру.

“Наприкінці 2022 року з’явилися наміри розширити проєкт курорту, забудувавши сусідні гори курортами “Бистриця” і “Турбат”. Тобто, може виникнути курорт-монстр площею майже 3000 гектарів, розрахований на понад 50 тисяч людей одночасно. Ціле місто замість недоторканої природи Карпат!” – наголошує авторка петиції.

За її словами, екологічні наслідки будівництва “курорта-монстра” можуть бути суттєвими – це загрожує селевими потоками, ерозією ґрунтів, посухами та паводками.

У петиції також йдеться про те, що старовікові ліси на Свидовці перебувають під загрозою вирубки під курорт чи для заготівлі деревини.

“Мої колеги вже майже 7 років борються в судах проти того, щоб гірський масив “Свидовець” у Карпатах знищили заради величезного курорту. Петиція, яка передбачає створення заказника, дає надію, що всього цього можна буде уникнути”, – пише Тетяна Шаміна на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Разом з науковцями, біологами та екологами екоактивісти організації Free Svydovets подали клопотання про створення заказника загальнодержавного значення «Вільний Свидовець». У разі створення заказник дозволить захистити унікальну природу Свидовця, а також сприятиме розвитку зеленого туризму, традиційного народного господарства та виконанню євроінтеграційних зобов’язань України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *