15 цікавих фактів, які розкривають таємницю чорних дір

Чорна діра — це область простору, яка притягує матерію, яка знаходиться в межах її досяжності й не випускає назовні нічого, навіть світла.

Причина, по якій цю «діру» називають чорною, полягає в тому, що вона «висмоктує» все світло, яке потрапляє в її межі (так званий «горизонт подій») і нічого не відбиває назад. Хоча про чорні діри відомо небагато, вчені розробили власні теорії про їх властивості й структуру.

1. Чорні діри впливають на час

Когда замедляется время.

Коли час сповільнюється.

Подібно до того, як годинник працює трохи повільніше на рівні моря, ніж на космічній станції, вони дуже повільно рухаються поблизу чорних дір. Це пов’язано з дією сили тяжіння.

2. Найближча чорна діра знаходиться на відстані 1600 світлових років від Землі

Космические расстояния.

Космічні відстані.

Наша галактика наповнена чорними дірами. Навіть в центрі Чумацького Шляху, в 30 000 світлових років від Землі, є гігантська чорна діра, яка більш ніж в 30 мільйонів разів більше Сонця. Але шанс, що одна з них знищить Сонячну систему, дуже малий — адже до них дуже далеко.

3. Чорні діри з часом випаровуються

Круговорот дыр в природе.

Колообіг дірок в природі.

Хоча загальновідомо, що ніщо не може уникнути чорної діри, є, принаймні, один виняток: радіація. На думку деяких вчених, оскільки чорні діри випромінюють радіацію, вони втрачають масу. Цей процес може в кінцевому підсумку вбити чорну діру.

4. Чорні діри не нескінченно малі

Когда размер имеет значение.

Коли розмір має значення.

У якийсь момент  ядро чорної діри стає менше, ніж атом або електрон. Але вона в підсумку досягає планківської довжини — квантової межі розмірів, а це призводить до того, що її стає неможливо виміряти.

5. Форма чорної діри — це не воронка, а сфера

Воронка, но не сфера.

Воронка, але не сфера.

У більшості підручників можна побачити зображення чорної діри у вигляді воронки. Це для того, щоб проілюструвати їх з точки зору «гравітаційного колодязя», яким вони, по суті, є. Насправді вони більше схожі на сфери.

6. Обертання чорної діри

И всё же она вертится!

І все ж крутиться!

Коли ядро зірки руйнується, зірка обертається все швидше і швидше і стає меншою за розміром. Коли вона досягає точки, де їй не вистачає маси, щоб стати чорною дірою, вона стискається, утворюючи нейтронну зорю, і продовжує швидко обертатися. Те ж саме стосується і чорних дір. Навіть коли чорна діра скорочується до довжини Планка, вона продовжує швидко обертатися.

7. Навколо чорної діри все стає дивним

Искажающая пространство и время

Спотворення простору і часу

Чорні діри мають здатність спотворювати сам простір. І, оскільки вони продовжують обертатися, спотворення також спотворюються. Це нескінченна регресія спотворень.

8. Чорна діра може вбити людину моторошним способом

Убивающие дыры

Вбивчі діри

Хоча здається очевидним, що чорна діра просто несумісна з життям, більшість людей думають, що вони просто будуть знищені. Це не обов’язково так. Людина, швидше за все, буде розтягнута до смерті й розірваний на частини, через те, що та частина її тіла, яка першою досягне горизонту подій, першою зіткнеться з жахливою силою тяжіння.

9. Чорні діри не обов’язково є лише руйнівними

Бывает ли польза от чёрных дыр.

Чи є користь від чорних дір.

Звичайно, в більшості випадків вони просто знищують все, до чого доходять. Однак існують численні теорії й припущення про те, що чорні діри дійсно можуть бути використані для енергетичних і космічних подорожей.

10. Чорні діри можуть стати величезними

Черные дыры могут стать огромными

Чорні діри можуть стати величезними.

Хоча тільки що стверджувалося, що чорні діри невеликі, це не завжди так. Вони стають все більшими і більшими, коли стикаються з іншими чорними дірами, що дозволяє їх розміру збільшуватися з кожним зіткненням.

11. Існують різні види чорних дір

Такие разные дыры.

Такі різні дірки.

Сучасні астрономи стверджують, що насправді існують різні варіації чорних дір. Існують обертові чорні діри,  електричні чорні діри, що обертаються. Тип чорної діри залежить від кількості енергії, яку вони випромінюють, коли деформують простір.

12. Альберт Ейнштейн не був першою людиною, яка виявила чорні діри

Альберт Эйнштейн и теория чёрных дыр.

Альберт Ейнштейн і теорія чорних дір.

Альберт Ейнштейн відродив теорію чорних дір тільки в 1916 році. Задовго до цього, в 1783 році, вчений, на ім’я Джон Мітчелл розробив теорію про те, чи може сила тяжіння бути настільки сильною, що навіть легкі частинки не зможуть уникнути її.

13. Чорні діри можуть бути дуже щільними

Тяжелее Солнца.

Важче Сонця.

Для того, щоб мати достатню гравітацію, щоб притягувати навіть світло, чорна діра повинна містити неймовірну кількість маси в дуже маленькому просторі. Це означає, що чорні діри повинні мати масу приблизно від 10 до 30 мільярдів мас Сонця.

14. Чорні діри можуть створювати елементи, які роблять життя можливим

Место, где зародилась жизнь?

Місце, де зародилося життя?

Дослідники кажуть, що чорні діри створюють елементи, коли розщеплюють матерію на субатомні частинки. Ці частинки мають здатність створювати елементи, важчі за гелій, такі як залізо і вуглець, а також багато інших, які необхідні для утворення життя.

15. У центрі чорної діри порушуються закони фізики

И никаких законов физики!

І ніяких законів фізики!

Відповідно до основної теорії, матерія всередині чорної діри «стискається» до нескінченної щільності, і простір і час перестають існувати. Коли це відбувається, закони фізики просто перестають працювати, через те, що в нормальних умовах нічого не існує з нульовим обсягом і нескінченною щільністю.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *