10 загадок клінічної смерті з наукової точки зору

Смерть – це стара жінка з косою, яка рано чи пізно приходить за всіма живими істотами. Але деяким людям вдається буквально повернутися з потойбічного світу, переживши клінічну смерть.

На цьому етапі серцева діяльність і процес дихання зупиняються, а всі зовнішні ознаки життя людини відсутні. Цікаво, що під час клінічної смерті тисячі людей відчувають певні бачення або навіть позатілесні переживання. Як це можна пояснити з наукової точки зору? Давайте дізнаємося.

Скронево-тім’яний перехід може бути відповідальним за позатілесний досвід

Внетелесный опыт

Сотні людей, які пережили клінічну смерть, мали досвід залишення своїх тіл

Є багато загальних елементів в описах людей, які пережили клінічну смерть. Наприклад, вони зазвичай чітко відчувають, як виходять з організму. Пацієнти, які повернулися, що називається, з потойбічного світу, пізніше розповідали, що ширяли над бездиханним тілом і бачили всіх оточуючих людей. Були десятки випадків, коли люди, які мали позатілесний досвід, точно описували об’єкти та події, що відбулися в той час, коли вони клінічно вважалися мертвими.

Наукові дослідження показують, що це може бути одним з наслідків пошкодження скронево-тім’яного з’єднання головного мозку. Ця область відповідає за збір даних про навколишній світ органами почуттів. Обробляючи цю інформацію, скронево-тім’яний суглоб формує уявлення людини про своє тіло. Можливо, при пошкодженні цієї частини мозку відбувається той самий «вихід з тіла», описаний очевидцями.

Це цікаво: вчені змогли змусити людей випробувати позатілесні переживання в лабораторії. При цьому вони не доводили випробовуваних до смерті, а лише стимулювали електричними імпульсами скронево-тім’яний перехід.

Надлишок вуглекислого газу може створити візуальний образ тунелю з білим світлом

Свет в конце тоннеля

Люди, які пережили клінічну смерть, часто бачать «біле світло в кінці тунелю»

Левова частка людей, які пережили клінічну смерть, кажуть, що бачили яскраве біле світло і навіть тунель, який привів їх в загробний світ. Вони відзначають, що сліпуче біле світло здається якимось потойбічним, але в той же час він викликає відчуття абсолютного спокою і умиротворення.

У дослідженні пацієнтів, які перенесли інфаркти, було встановлено, що існує зв’язок між вмістом вуглекислого газу в крові і видимим зображенням білого тунелю. Принаймні, 11 осіб з 52, які пережили клінічну смерть, повідомили про білий світ. Виявилося, що вуглекислого газу в крові цих людей на момент клінічної смерті містилося набагато більше, ніж у пацієнтів, які не спостерігали подібних видінь.

Це дозволило дослідникам зробити висновок, що надлишок вуглекислого газу може безпосередньо викликати видіння, описані вище. Як? Поки не ясно.

Галюцинації виникають при дефіциті кисню в мозку

Галлюцинации

Галюцинації виникають при гіпоксії

Часто пацієнти, які пережили клінічну смерть, стверджують, що відчували присутність давно померлих друзів або родичів, які привели їх з нашого світу в загробний світ. Також люди відзначають, що в їх головах спливають сотні картин з минулого, а в душі з’являється відчуття повного спокою. Але навіть це вчені змогли пояснити.

Коли надлишок вуглекислого газу впливає на бачення людини, нестача кисню в його мозку може викликати цілком реалістичні галюцинації. Відомо, наприклад, що гіпоксія (кисневе голодування організму) не тільки призводить до галюцинацій, але навіть викликає відчуття ейфорії, неодноразово згадуване пацієнтами. Незважаючи на обмежену вибірку, доступну вченим, вони змогли помітити, що люди, які бачили галюцинації під час зупинки серця, мали більш низький рівень кисню в мозку.

Вчені припускають, що гіпоксія призводить до появи перед очима знімків з минулого життя, а також до «переміщення» людини в місце, в якому його оточують давно померлі родичі. На даному етапі ця версія залишається звичайною теорією, але вона підтверджується тим, що клінічну смерть найчастіше переживають люди, які перенесли інфаркт. З його допомогою кров просто не доходить до їх мозку, тобто збільшується концентрація вуглекислого газу в мозкових тканинах і знижується вміст кисню.

Вмираючий мозок виділяє в організм величезну кількість ендорфінів

Нейроны головного мозга

Мозок намагається повернути тіло до життя і вивільняє всі гормони в організм

Довгий час вчені вірили в теорію про те, що більшість відчуттів, які відчувають люди під час клінічної смерті, можна пояснити викидом в організм ендорфінів та інших гормонів. Ідея про те, що всі наслідки клінічної смерті викликані виключно ендорфінами, пізніше була відкинута. Проте вона прекрасно пояснила, чому тисячі людей не відчувають страху або тривоги в момент зупинки серця, незважаючи на усвідомлення того, що їх життя підійшло до кінця.

Викид цих гормонів, що нагадує морфін з точки зору впливу на організм, в моменти сильного стресу, за словами нейропсихолога Даніеля Кара, прекрасно пояснює відчуття спокою, а також відсутність болю або страху в той час, коли організм знаходиться в надзвичайній ситуації. Тому в момент клінічної смерті люди відчувають себе так легко і навіть піднесено.

Багато вчених припускають, що виділення ендорфінів мозком є природним процесом, покликаним полегшити процес вмирання. Інші дослідники відзначають, що в момент смерті у величезних кількостях виділяються не тільки ендорфіни, але і багато інших гормони. На їхню думку, таким чином мозок відчайдушно намагається повернути вмираюче тіло до життя.

Це цікаво: Відомо, що в момент оргазму ендорфіни викидаються в організм в невеликій кількості, саме вони змушують людей відчувати дуже приємні відчуття. А тепер уявіть собі відчуття, коли весь «резерв» цих гормонів в організмі потрапляє в кров в одну мить. Тому вважається, що в момент смерті люди відчувають ті ж відчуття, що і під час оргазму, тільки в десять разів сильніше.

Спалахи мозкової діяльності в момент клінічної смерті

Стимуляция головного мозга электродами

Гіперсвідомість – це стан, який переживається клінічною смертю

Підвищене сенсорне сприйняття є одним з характерних ознак клінічної смерті. Дослідження 2012 року показує, що відчуття можуть бути спровоковані потужним сплеском мозкової активності перед смертю. Правда, досліди проводилися на щурах і використовувалася відносно невелика вибірка. Це дало привід деяким вченим не визнавати їх результати. Дослідник Джимо Бургіжин, навпаки, вважає, що вони прекрасно пояснюють клінічну смерть з біологічної точки зору.

У дослідженні електроди вводили в мозок щурів. Причому таким чином, щоб вчені могли відстежувати рівні мозкової активності в момент загибелі гризунів. Виявилося, що щури відчували те, що вчені назвали «гіперсвідомістю». Це стан, який характеризується потужним посиленням почуттів, пов’язаним у багатьох людей з клінічною смертю. За словами Зімо, дослідники зафіксували «постійне і багаторазове підвищення активності мозку».

Це цікаво: Виходить, що гіперактивна свідома діяльність головного органу триває перші 30 секунд після моменту клінічної смерті, після чого швидко згасає.

Чи є усвідомлення астральної проекції в анестезії?

Врачи в реанимации

Іноді, навіть з анестезією, люди відчувають усвідомленість

Астральну проекцію (іншими словами, позатілесний досвід) можна легко пояснити не тільки вищезгаданими травмами скронево-спазмованого суглоба. Більшість астральних проекцій можуть бути ознаками усвідомлення під наркозом.

З анестезією лише 1 з 1000 людей відчуває позатілесний досвід. Незважаючи на це, є підстави вважати, що люди, які пережили клінічну смерть, згодом будують помилкові спогади лише на основі побаченого і почутого в той час, коли перебували під впливом наркозу.

Можливо, це головна причина, по якій Памела Рейнольдс, клінічна смерть якої часто згадується як приклад, змогла згадати багато деталей операції. Наприклад, ця жінка точно описала форму пилки, яка використовувалася для розкриття її черепа, і навіть розповіла, що під час операції у відділенні інтенсивної терапії звучала пісня «Hotel California».

Клінічна смерть Памели часто вважається важливим свідченням позатілесного досвіду. Але з вашого дозволу наважимося додати ложку дьогтю. Насправді все, що пам’ятала Рейнольдс, відбувалося, коли її серце вже працювало. Тобто вона тоді була жива, але перебувала під впливом наркозу. Пацієнтка тоді вважала, що все бачила і чула, перебуваючи в стані клінічної смерті. Скептики припускають, що це був лише рідкісний випадок, коли людина відчуває усвідомленість під наркозом.

Сприйняття часу сильно спотворюється

Искажение времени

У критичні моменти спотворюється сприйняття часу

Нейрохірург Ебен Олександр опублікував книгу, в якій описав власний досвід клінічної смерті і бачення і відчуття, які її супроводжували. Відзначимо, що серце Ебена зупинилося, коли він перебував у комі через запалення мозку. Олександр стверджує, що насправді його клінічна смерть тривала кілька днів. Почалося воно, на його думку, в той час, коли кора головного мозку була заблокована через прогресування коми. Його переживання парадоксальні, адже всі сенсорні відчуття, які він відчував, завжди фіксуються корою головного мозку.

Публікація книги Ебена Олександра привернула підвищену увагу журналістів і породила десятки сенсаційних заголовків в ЗМІ. Але через кілька тижнів невролог Олівер Сакс запропонував досить просте пояснення досвіду доктора Олександра.

Він вважає, що будь-яка побачена Ебеном галюцинація (наприклад, подорож в білий світ) насправді могла тривати не більше 20-30 секунд, але сам сприймав її набагато довше. На думку Сакса, під час кризи, глибокої коми, змінюється саме сприйняття часу. Він припускає, що видіння Олександра народилися в його голові, коли організм виходив з коми, а кора головного мозку повільно активізувалася. Олівер Сакс здивований, що сам Ебен Олександр не пропонує такого очевидного пояснення, але вперто наполягає на надприродному.

У галюцинаціях і реальному сприйнятті задіяні одні й ті ж ділянки мозку

Галлюцинации

Галюцинації важко відрізнити від реального сприйняття

Люди, які пережили клінічну смерть, часто згадують, що під час неї всі їхні відчуття здавалися дуже реалістичними, а іноді навіть більш реальними, ніж все, що вони пережили за життя. Мільйони людей вважають, що це не просто галюцинації. Але вчені дотримуються іншої точки зору. Є, принаймні, одна вагома причина, по якій дуже складно відрізнити реальність від галюцинацій.

Невролог Олівер Сакс, згаданий в попередньому розділі, говорить, що люди, які пережили клінічну смерть, нічого не вигадують: все, про що вони мріяли, дійсно могло здатися цілком реальним. На його думку, основна причина такого реалізму галюцинацій полягає в тому, що вони активізують ті ж системи мозку, що і при реальному сприйнятті.

Це цікаво: Коли людина чує чийсь голос, в роботу включається зона, що відповідає за слух. При цьому під час слухових галюцинацій активізується і ця ж частина мозку. Тому звуки, народжені в уяві людини, сприймаються ним як реальні.

Піднесені відчуття в момент клінічної смерті викликані епілептичною діяльністю скроневих часток

Височная доля мозга

Епілептична активність скроневої частки змушує людей відчувати блаженство

Так звані судоми екстазі досить рідко зустрічаються у людей, які страждають епілепсією скроневої частки. Однак спалах епілептичної активності в цій області мозку може викликати видіння Бога або раю, а також почуття абсолютного щастя, про які розповідають сотні людей, які пережили клінічну смерть. В ході дослідження, розробленого і проведеного командою Орріна Девінського, вчені змогли стежити за мозковою активністю пацієнтів, які відчувають напади екстазу. Дивно, але кількість божественних видінь у пацієнтів в точності збігалося з кількістю спалахів активності в скроневій частці мозку (в більшості випадків правій половині).

Фахівці припускають, що деякі історичні особистості, в тому числі Достоєвський і Жанна д’Арк, страждали епілепсією скроневої частки. При сплесках епілептичної активності вони відчували почуття екстазу і відчуття присутності чогось потойбічного. Ймовірно, люди, які описували божественні видіння, в момент клінічної смерті також мали епілептичну активність скроневої частки.

Описуючи свої судоми екстазу, Достоєвський якось заявив: «Я відчував абсолютну гармонію в собі і у всьому світі, причому це почуття було настільки сильним і солодким, що всього за кілька секунд такого щастя я віддав би десять років свого життя, а може бути, навіть ціле життя, не замислюючись». У цих словах можна знайти багато спільного з історіями людей, які відчували неземне блаженство під час клінічної смерті.

Невралгія і релігія не обов’язково суперечать один одному

Сознание религии

Наука і релігія можуть бути ближче, ніж здається

Незважаючи на поглиблені дослідження феномена клінічної смерті, вчені не поспішають спростовувати весь досвід, пережитий людьми, посилаючись лише на порушення неврологічних функцій. Таким чином, навіть якби вони захотіли, вони не змогли б пояснити один відомий випадок, коли пацієнт пережив позатілесний досвід після зупинки серця.

Це цікаво: Коли жінку реанімували, вона повідомила, що в момент клінічної смерті покинула своє тіло і перебувала поза лікарнею. Зокрема, пацієнтка розповіла, що бачила тенісне взуття, що лежало на підвіконні в одній з палат на третьому поверсі. Здивований лікар вирішив перевірити її слова і насправді знайшов туфельку в зазначеному місці. Шоковані лікарі змушені були визнати, що у пацієнтки не було ні найменшої можливості дізнатися про це і про багатьох інших деталях, які вона описала.

Доктор Тоні Сікорія, в якого влучила блискавка в 1994 році, також пережив клінічну смерть. Незабаром авторитетний вчений, який мав високий рівень в нейронауці, несподівано відчув непереборне бажання навчитися грати і складати музику. Невідомо, що він бачив у момент клінічної смерті, але, за його словами, цей досвід зробив його зовсім іншою людиною. Тоні Сікорія не бачить ніяких протиріч між релігією і невралгією, вважаючи, що якби Бог існував в кожній людині, то він би «працював» саме через нервову систему. Точніше, через ті ділянки мозку, які дають нам можливість відчути віру і духовність.

Інші загадки нерозривно пов’язані з феноменом клінічної смерті. Наприклад, чому багато людей дійсно кардинально змінюються після неї? Наприклад, добрий і веселий американський хлопчик Гаррі після клінічної смерті став дуже агресивним і не міг ужитися навіть з батьками. Трирічна австралійська дівчинка, повертаючись з потойбічного світу, буквально вимагала від батьків алкоголь, почала красти і курити. А ще Хізер Хауленд відчувала неконтрольовану тягу до безладних статевих зв’язків. Раніше вірна дружина стала міняти партнерів одного за іншим. Що ви думаєте з цього приводу?

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *