Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто приїхав до Москви і домовився про будівництво АЕС і постачання газу

Хоча Угорщина є членом Європейського союзу та НАТО, вона продовжує зберігати з Росією економічні зв’язки та відмовляється постачати  Україні зброю та боєприпаси. Новий візит Сійярто – один із рідкісних випадків із початку повномасштабної війни, коли в Росію приїжджає представник однієї із західних країн.

Як передає кореспондент Бі-бі-сі в Будапешті Нік Торп, уряди Росії та Угорщини погодилися змінити умови контракту на будівництво та фінансування двох нових енергоблоків атомної електростанції “Пакш-2”. Домовленість  про це була досягнута після переговорів Сійярто з російським віцепрем’єр Олександром Новаком.

Сторони не повідомляють, про які саме зміни в контракті йде мова, однак вони ще повинні бути відправлені на схвалення в Європейську комісію.

«Не дивлячись на війну і санкції, життя і технічна ситуація вже нас тільки змінилися, що питання контрактів потрібно було вирішити», – написав з цього приводу Сійярто у своєму фейсбуці.

Як зазначає “Коммерсант”, Росія повинна була виділити Угорщині кредит на будівництво енергоблоків розміром до 10 млрд євро, при загальній оцінці вартості робіт в 12,5 млрд євро.

За словами кореспондента Бі-бі-сі в Угорщині, контракт на будівництво двох реакторів потужністю 1200 МВт кожен був підписаний ще у 2014 році, але з тих пор на місці, де повинен був виростити перший реакторний блок, з’явився лише десятиметровий котлован.

Угорщина особливо стурбована тим, що новий раунд санкцій ЄС проти Росії може торкнутися атомної енергетики й порушити будівництво АЕС “Пакш-2”, відзначає Нік Торп.

Крім того, під час візиту Сійярто Москва і Будапешт домовилися про можливість збільшення постачання російського газу в Угорщину в цьому році в доповнення до раніше погоджених обсягів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *