У Нью-Йорку відкрився Музей невдач: він розповідає про образливі промахи великих компаній

Дослідник інновацій та організаційний психолог Семюел Вест (Samuel West) одержимий невдачами. У тому сенсі, що він колекціонує їхні плоди – і тепер на колекцію можуть подивитися усі охочі у відкритому нещодавно «Музей невдач».

«Музей невдач» створений Вестом як демонстрацію того, наскільки абсурдні та небачені речі можуть створювати компанії у процесі розробки нових продуктів. Тут є лазанья від Colgate, яка скоріше придушує апетит, парфум від Harley-Davidson з нотками шкіри та сексистські набори ручок для жінок від Bic.

Вона називалася Rejuvenique – маска для обличчя, схвалена в 1999 актрисою Ліндою Еванс, відомою за серіалом «Династія». Маска не тільки виглядала моторошно, а й мала електроди, які били людину струмом по обличчю.

«Насправді вона ніколи не була схвалена жодною владою, але в оглядах говорилося, що відчуття таке, ніби тисяча мурах кусають ваше обличчя», — прокоментував Семюел Вест, засновник та куратор Музею невдач. Маска є одним із понад 130 предметів з усього світу, які не зовсім впоралися зі своїм завданням, і тепер вони виставлені на пересувній виставці в Industry City у Сансет-парку (Бруклін).

Але музей – щось більше, ніж просто колекція товарів, що провалилися на ринку. У ширшому сенсі Вест хотів показати, наскільки стомливо дивитися, як усі звеличують успіх. Кожен провал по-своєму унікальний, вважає Вест, тоді як усі історії успіху нудотно схожі одна на одну. Для створення справжніх інновацій потрібно отримати важливий досвід з кожного провалу – навичка, яку, на думку Веста, багато компаній не бажають розвивати. «Музей невдач» має допомогти розвіяти стереотипи про персональні та професійні невдачі.

Зрозуміло, що коли якесь досягнення чи відкриття потрапляє в історію, про нього дізнаються всі. Але ви ніколи не замислювалися про те, куди пропадають предмети, які свого часу виявилися провалами. Мало того, що про них рідко дізнається громадськість, то ще й майбутні покоління навряд чи шукатимуть якусь невдалу дрібничку. Але зараз у мешканців Нью-Йорка є неймовірна можливість відвідати Музей невдач і дізнатися, чому деякі новинки не припали до душі обивателю.

Уест заснував музей у Швеції у 2017 році. Тут представлені такі продукти харчування, як Crystal Pepsi та ароматизована вода для домашніх тварин, а також знаменита New Coke від Coca-Cola із середини 1980-х років.

“Coca-Cola вирішила змінити свою початкову класичну формулу, створила хаос, а споживачі були дуже роздратовані і стурбовані тим, що у них не буде оригінальної коли”, – сказав Вест, зазначивши, що якимось чином це спрацювало на користь кока-коли. оскільки люди виходили з себе, коли намагалися запастись оригінальною кока-колою. Через три місяці оригінальна кока-кола була повернута як «Coca-Cola Classic».

Інші невдачі включають трагічну історію «Титаніка», «непотоплюваного» розкішного лайнера, який, на жаль, затонув після зіткнення з айсбергом у Північній Атлантиці під час першого рейсу в 1912 році – тоді загинуло понад 1500 пасажирів і членів екіпажу. Також був компактний автомобіль Mercedes-Benz A-класу, який перекинувся під час тесту на безпеку.

З технічної точки зору Nintendo Power Glove зазнала величезного провалу, коли була випущена в 1989 році. «Великі очікування; це було схоже на майбутнє ігор. Однак змусити це працювати було справді складно, майже неможливо», – зізнався Вест, підкресливши, що невдача призведе до більшого успіху Nintendo з їхньою ігровою системою Wii.

Музей приділяє велику увагу цьому: іноді мусить статися невдача, перш ніж щось вийде.

“Тут ми дивимося на деякі предмети, які не досягли успіху, але при цьому часто забуваємо, що успіхи засновані на безлічі, сотнях невдач до цього”, – пояснив Вест.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *