Декілька фактів про книги та з книг

Книги можуть бути створені для різних цілей, включаючи освіту, розвагу, наукове дослідження тощо і бути написані у різних жанрах, включаючи романи, детективи, історичну літературу, підручники тощо. Існує величезна кількість книг, які відіграють важливу роль у нашій культурі та житті.

  1. У бібліотечних фондах Гарварда зберігаються чотири книги, які написані на людській шкірі.
  2. Кількість виданих книг становить понад 2 мільярди. Однак найбільш ходовою донині є Біблія. Друга позиція зайнята “Книгою рекордів Гіннеса”.
  3. Початковий рукописний варіант Біблії, якщо рахувати з часу винаходу друку, створювався протягом дванадцяти років. Нині її вартість складає 8 мільйонів доларів.
  4. Вважають, що написана приблизно 1007 року японська «Повість про Гэндзи» – це перше твір історії, створений у жанрі роману. Її авторство приписують придворній жінці Мурасакі Сікібу, яка жила за часів імператриці Сесі.
  5. Якось до Бастилії відправили Французьку енциклопедію, яку склали філософ Дені Дідро та вчений-математик Жан Лерон Д`Аламбер. Книгу звинуватили у шкідливому впливі на суспільну мораль та релігію.
  6. У збірці казок «1000 і одна ніч», що є пам’яткою перської та арабської літератури, відомий герой Аладін спочатку належав до китайської національності.
  7. Вважається, що Даніель Дефо написав перший англійський роман, який розповідає про життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо.
  8. Знаменитий витвір Даніеля Дефо має продовження, де відважний герой, знову переживає аварію кораблі, але тепер вже біля берегів Південно-Східної Азії. Щоб потрапити на батьківщину, йому довелося перетнути всю Росію. Цілих 8 місяців Робінзон Крузо чекав у Тобольську закінчення суворої російської зими.
  9. У своєму творі “Подорожі Лемюеля Гулівера” англо-ірландський письменник-сатирик Джонатан Свіфт описав розмір, а також швидкість обертання місяців, які є супутниками Марса, за сторіччя до їх відкриття вченими-астрономами.
  10. Літературна спадщина уродженця Іспанії Фелікса Лопе де Вега складає рекордну кількість: 1800 драматичних творів.11. Для написання знаменитих романів «Три мушкетери» та «Граф Монте-Крісто» Олександр Дюма-батько залучив, так званого, «літературного негра», яким був романіст Огюст Маке.
  11.  Текст знаменитої книги “Пригоди Тома Сойєра”, написаної американським письменником Марком Твеном, вперше був набраний на друкарській машинці.
  12.  Євреїв називають “Народом Книги” з двох причин: євреї отримали Тору на горі Сінай, живуть Торою, читають Її, перечитують і вчать. І друга – Ізраїль посідає перше місце у світі за кількістю виданих книг на душу населення.
  13. Шість тижнів знадобилося класику англійської літератури Чарльзу Діккенсу, щоб створити розповідь «Різдвяна пісня у прозі».
  14.  Збій принтера призвів до того, що у основної літературної праці американського письменника Германа Мелвілла, названого ним «Мобі Дік, або Білий кит», був відсутній епілог, хоча автором він був написаний.
  15.  На книгу англійського письменника Льюїса Керролла, «Аліса в країні чудес» наклали заборону в Піднебесній через людські розмови звірів.
  16.  Персонаж, названий американським письменником Натаніелем Вестом Гомером Сімпсоном, з’явився 1939 року у його романі «День сарани».
  17.  Найплідніша англійська письменниця Барбара Картленд, за версією «Книги рекордів Гіннесса», створювала один любовний роман кожні 14 днів.

18. Англійка Агата Крісті вважається найпопулярнішою письменницею у світі. Її детективні романи надруковано 44 мовами.

  1. Сер Артур Конан Дойль створив персонажа, який став популярнішим за самого автора. Його знаменитий детектив Шерлок Холмс частіше за інших літературних героїв фігурував у кіно і телесеріалах.
  2.  Плюшевий ведмедик Вінні-Пух, персонаж творів англійця Алана Мілн, припав не до двору в деяких країнах. Америка, Великобританія, Туреччина заборонили друкувати книги за його участю. Це було пов’язано не тільки з наявністю звірків, що говорять, а й з тим, що на приятеля Вінні-Пуха порося П’ятачка негативно реагувала мусульманська читацька публіка.
  3.  Німецькомовний письменник єврейського походження Франц Кафка перед смертю попросив приятеля Макса Брода знищити всі ним створені твори. Однак прохання було не виконано і романи «Америка», «Замок», «Процес» видали після смерті їхнього творця.
  4. 23. Трилогія «Володар обручок» відомого англійського письменника Джона Рональда Руела Толкіна була надрукована ним самим двома пальцями.
  5.  Найперше видання коміксу «Супермен» як головний герой мало лисого персонажа, який страждає манією величі.
  6. Романи про Гаррі Поттера британської письменниці Джоан Кетлін Роулінг, які стали надзвичайно популярними у всьому світі, найчастіше забороняли видавати в США, вважаючи їх пропагандою окультних та язичницьких знань, спростуванням цінностей християнської релігії.
  7. Найбільш популярним у Великій Британії твором всіх часів вважається еротичний роман Е. П. Джеймс «П’ятдесят відтінків сірого».
  8.  Канадський музикант та співак Джастін Дрю Бібер, виявляється, теж уміє писати. Його книга за версією New York Times увійшла до бестселерів.
  9. Стівен Кінг у твір “Темна вежа”, додав персонажа, на ім’я Стівен Кінг, який переживає частину подій його власного життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *