15 маловідомих фактів про теорію Великого вибуху

Прийнята більшістю сучасної астрономічної спільноти, Теорія Великого вибуху є найпоширенішою космологічною моделлю і провідним поясненням того, як виник і починався Всесвіт.

Хоча основний принцип теорії досить добре відомий (Всесвіт утворився якимось надпотужним вибухом якоїсь древньої енергії, і з того часу він розширюється), є багато фактів, про які більшість людей не знає.

1. Вік Землі

Возраст Земли составляет 4,54 миллиарда лет.
Вік Землі – 4, 54 мільярди років.

Прихильники теорії великого вибуху вважають, що він стався близько 13,7 мільярда років тому. Вік Землі – 4, 54 мільярди років.

2. Швидкість світла

Такие непростые расчёты.
Такі складні розрахунки.

Згідно з теорією, Всесвіт розширювалася швидше, ніж швидкість світла в першу секунду після свого народження. Це, до речі, не порушує принципів швидкості Ейнштейна, оскільки він говорив, що швидкість світла — це максимальна швидкість, з якою у Всесвіті може рухатися все… але не сам Всесвіт.

3. Ейнштейн проти

А Эйнштейн против!
А Ейнштейн проти!

Говорячи про Альберта Ейнштейна, варто пам’ятати, що легендарний фізик фактично відкинув теорію великого вибуху, коли йому про неї розповіли. Ейнштейн відкинув ідею про те, що Всесвіт міг виникнути з набагато меншого і щільнішого стану.

4. «Космічний туман»

«Космический туман».
«Космічний туман».

Всесвіт пронизаний у всіх напрямках «космічним туманом», відомим як космічний мікрохвильовий фон або космічний мікрохвильовий фон. Вважається головним доказом теорії великого вибуху.

5. Розширення Всесвіту

Теория Большого взрыва и теория расширения.
Теорія великого вибуху та теорія розширення.

Попри назву теорії, багато фахівців вважають, що явище, яке сталося 13, 7 мільярда років тому, насправді було якимось розширенням, а не вибухом. Дискусія з цього питання все ще триває.

6. Ранній Всесвіт

Возможно, именно так выглядела ранняя Вселенная.
Можливо, саме так виглядала рання Всесвіт.

Деякі вчені припускають, що весь ранній Всесвіт, можливо, колись був населений. Вони навіть стверджують, що деякі планети, можливо, містили мікробні форми життя протягом приблизно 15 мільйонів років після Великого вибуху.

7. Сингулярність

Вещество с бесконечной плотностью.
Матерія з нескінченною щільністю.

Дивно, але деякі вчені вважають, що до Великого вибуху Всесвіт був стиснутий в супергарячу і щільну масу, яка була всього кілька міліметрів в діаметрі. Такий стан Всесвіту до Великого вибуху також іноді називають «сингулярністю». Насправді це незрозуміло з точки зору сучасної фізики, бо матерія в такому стані повинна мати нескінченну щільність.

8. Примітивний атом

Это не чернота. Это первобытный атом.
Це не чорнота. Це первісний атом.

Багато вчених вважають, що до появи сингулярності, яка згодом перетворилася у Всесвіт, не існувало нічого (часу, простору або енергії). Єдина надконцентрована точка, яка пізніше стала Всесвітом до Великого вибуху, називається «первісним атомом» або «космічним яйцем».

9. Закони фізики та хімії

Всё решили первые минуты.
Все вирішилося до перших хвилин.

Прихильники теорії Великого вибуху стверджують, що закони фізики і хімії утворилися в перших кількох частках першої секунди Великого вибуху. Ці закони проявляються у вигляді фундаментальних сил гравітації, електромагнетизму, сильних і слабких ядерних сил.

10. Теорія стабільного стану Всесвіту

Теория Большого взрыва и теория устойчивого состояния Вселенной.
Теорія великого вибуху та теорія сталого стану Всесвіту.

Назва теорії придумав її найбільший противник — Фред Хойл. Англійський астроном, який був прихильником теорії стабільного стану Всесвіту, вперше використав термін «Великий вибух» під час радіопередачі BBC в 1949 році.

11. Водень з «прикріпленим» нейтроном

Водород с «прикрепленным» нейтроном.
Водень з «прикріпленим» нейтроном.

Було підраховано, що ранній Всесвіт був гарячим і досить щільним, щоб утворити практично весь гелій, літій і дейтерій (водень з «прикріпленим» нейтроном), які існують у Всесвіті сьогодні. У той час як світлові елементи утворилися в першу секунду після Великого вибуху, більш важкі елементи пізніше «сконденсувалися» всередині зірок і поширилися по всьому Всесвіту, завдяки вибухам наднових.

12. Космічний мікрохвильовий фон

Космический микроволновый фон и просто голуби.
Космічний мікрохвильовий фон і просто голуби.

Коли в 1964 році вчені несподівано виявили космічний мікрохвильовий фон, вони поняття не мали, що це таке. Спочатку навіть висловлювалися припущення, що це проблема з антеною, викликана рясним послідом голубів.

13. Коливання 100 мікрокельвінів

Флуктуации в 100 микроКельвинов
Коливання 100 мікрокельвінів

Коливання космічного мікрохвильового фону становлять лише близько 100 мікрокельвінів, що дозволяє припустити, що ранній Всесвіт був майже на 100% однорідним. Однак саме ці невеликі коливання сформували зорі, галактики та інші структури, що існують у Всесвіті сьогодні.

14. Темна матерія

Темная материя.
Темна матерія.

Цікаво, що теорія великого вибуху не все пояснює. Наприклад, ця теорія не може пояснити ряд фактів і явищ в космосі (наприклад, темну матерію або темну енергію).

15. Хмари первинного газу

Облака изначального газа
Первинні газові хмари

У 2011 році астрономи вперше виявили астрономічні об’єкти без важких елементів, коли виявили незаймані хмари первинного газу. Оскільки в цих газових хмарах не було важких елементів, вони, ймовірно, сформувалися в перші кілька хвилин після Великого вибуху.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *