Катаклізми, які можуть виникнути в Сонячній системі

Космос багатьом здається своєрідним мирним і тихим центром гармонії, наповненим галактиками і туманностями дивовижної краси. Але насправді в космічному просторі постійно відбуваються різні катаклізми.

Вчені попереджають, що в безпосередній близькості від Землі може статися ряд жахливих подій, і багато хто з них можуть статися досить скоро, навіть за мірками Землі.

1. Кільця навколо Марса

Марс может разрушить Фобос.

Марс може знищити Фобос.

Нещодавно вчені визначили, що Марс може одного разу знищити його найближчий місяць, Фобос. Цей супутник, діаметром всього 22 км, є одним з двох супутників, що обертаються навколо планети. З кожним століттям орбіта Фобоса скорочується і супутник наближається до Марса на 2 метри. В кінцевому підсумку Фобос розпадеться на шматки від приливних стресів, викликаних червоною планетою, хоча цей процес може зайняти до 40 мільйонів років.

В кінцевому підсумку Марс залишиться тільки з одним місяцем, Деймосом, але планета утворить кільце, схоже на те, яке є у Сатурна. Ще через кілька мільйонів років шматки приреченого Місяця впадуть на Марс навколо його екваторіальної області.

2. Знищення Місяця

Луна станет кольцом вокруг Земли.

Місяць стане кільцем навколо Землі.

Вчені припускають, що в далекому майбутньому наш Місяць також стане кільцем навколо Землі. Правда, чекати доведеться близько п’яти мільярдів років. На відміну від ситуації з Фобосом, винуватцем руйнування Місяця буде не планета, а зірка в центрі нашої Сонячної системи. Попри те, що Сонце зараз стабільне, воно одного разу перетвориться на червоного гіганта.

Ця подія, швидше за все, розірве Місяць. Місяць зараз віддаляється від Землі на 4,0 см щороку. Але коли Сонце виросте до розмірів червоного гіганта, його атмосфера «підштовхне» Місяць настільки близько до Землі, що приливні сили розірвуть його на частини. Земля буде оточена кільцем діаметром близько 37 000 кілометрів. І, як і у випадку з Фобосом, шматочки Місяця з часом впадуть на Землю.

3. Мілкомеда

Млечному Пути суждено врезаться в галактику Андромеда.

Чумацькому Шляху судилося врізатися в галактику Андромеди.

Чумацькому Шляху судилося врізатися в сусідню галактику під назвою Андромеда. Наслідки для обох галактик будуть фатальними, а значить, у людства залишилося близько чотирьох мільярдів років, після яких, можливо, доведеться шукати нову галактику. Зараз Чумацький Шлях і галактика Андромеди наближаються один до одного з запаморочливою швидкістю 402 000 кілометрів на годину (або 120 км / с).

Коли дві спіральні галактики зіткнуться, це буде народження нової галактики, яку астрономи охрестили «Мілкомеда». Зіткнення стане захопливою космічною подією, яке триватиме цілих мільярдів років. Попри все це, дослідники вважають, що будь-яке зіткнення зірок між двома галактиками вкрай малоймовірно.

4. Вбивця хмар

В 1000 раз больше, чем масса Земли.

У 1000 разів більше маси Землі.

Коли дослідники запускали моделі різних ситуацій на комп’ютері, вони виявили, що наша Сонячна система в кінцевому підсумку може бути поглинута смертельною космічною хмарою пилу і газу. Вона небезпечний для нашої планети тим, що загальна маса речовини в хмарі як мінімум в 1 000 разів перевищує масу Землі, і вона може буквально «відірвати» геліосферу Сонця.

Також при зустрічі хмари з Землею пил і газ можуть руйнувати кисень в атмосфері. Ця катастрофа є однією з найближчих за часом. На думку вчених, хмара знаходиться менш ніж в чотирьох світлових роках від Землі, тобто в резерві всього кілька тисячоліть.

5. Повтор події Керрінгтона

Выброс корональной массы попал в атмосферу Земли.

Викид корональної маси потрапив на атмосферу Землі.

1 вересня 1859 року астроном-любитель, на ім’я Річард Керрінгтон виявив перші ознаки найбільшої сонячної бурі в історії. Під час цього шторму викид корональної маси потрапив в атмосферу Землі. Тоді по всій планеті спостерігалися спалахи сяйва на небі. Єдиної шкоди було завдано телеграфним системам. Але в сучасних умовах повторення події Керрінгтона призведе людство до небаченої катастрофи.

Всі енергосистеми, швидше за все, перегорять, після чого людство залишиться без електрики. Ремонт пошкоджених електричних систем і трансформаторів може зайняти кілька місяців, а фінансові втрати будуть відчуватися на довгі роки. Вчені нарахували 15 000 сонячних бур між 1996 і 2010 роками. Вони вважають, що це лише питання часу, перш ніж шторм, такий великий, як подія Керрінгтона, повториться.

6. Зірка смерті

Облако Оорта.

Хмара Оорта.

Величезне скупчення комет під назвою хмара Оорта утворює гігантський «міхур» навколо нашої Сонячної системи. Якщо зірка проходить через хмару Оорта, а то і просто підбирається досить близько, щоб її гравітаційна сила впливала на об’єкти в хмарі Оорта, то через Землю може пройти цілий зорепад гігантських астероїдів, «вирваних» з хмари. Вчені виявили кілька таких «зірок смерті», які можуть торкнутися хмари Оорта.

Найнебезпечнішим з них є помаранчевий карлик під назвою HIP-85605, який має 90-відсоткову ймовірність врізатися в хмару Оорта. На щастя, це станеться лише через 240 000 років. Інша зірка, Gliese 710, має такі ж шанси, але через мільйон років. А протягом наступних двох мільйонів років поблизу Сонячної системи пройде ще 12 зірок.

7. Карликовий паразит

Бинарная звездная система Т Компаса.

Подвійна зоряна система Т Компас.

У 3260 світлових роках від нашої Сонячної системи знаходиться бінарна зоряна система під назвою T Compass, яка складається із зірки типу Сонця і білого карлика, який є справжнім паразитом, який «висмоктує» багатий воднем газ зі свого супутника. Саме тому на білому карлику кожні 20 років відбуваються термоядерні вибухи. Справжня проблема виникне, коли білий карлик перетвориться в наднову зорю, що поглинає занадто багато маси від сусіда.

Вибух мав би такі епічні масштаби, що знищив би білого карлика і поставив би під загрозу Землю, оскільки була б випущена енергія, еквівалентна 1,000 сонячним спалахам. Це могло зруйнувати навіть озоновий шар Землі. Дослідники вважають, що насильницька смерть карликової зорі настане через 10 мільйонів років. Однак якщо білий карлик «висмоктує» зоряну масу з більшою швидкістю, то вибух може статися і раніше.

8. Зіткнення планет

Орбита Меркурия пересечется с орбитой Венеры.

Орбіта Меркурія буде перетинатися з орбітою Венери.

Планетарні орбіти не є стабільними й змінюються з плином часу. Коли вчені провели комп’ютерне моделювання майбутніх планетарних орбіт, вони виявили щось дивне і, можливо, досить страшне. Через кілька мільярдів років існує невеликий шанс, що планети всередині нашої Сонячної системи зіткнуться одна з одною.

Орбіта Меркурія може розширюватися настільки, що перетинається з орбітою Венери. Ця зустріч призведе до того, що Меркурій в кінцевому підсумку вріжеться в Сонце, покине Сонячну систему або піде на зіткнення з Землею. Варто відзначити, що тільки 258 сценаріїв з розрахованих 2500 припускають це.

9. Вакуумна катастрофа

Вакуум с более низкой энергией уничтожит людей, галактики и саму Вселенную.

Вакуум з малою енергією знищив би людей, галактики та сам Всесвіт.

Дослідники вважають, що існує кілька способів зруйнувати Всесвіт. Хоча більшість з них можуть статися після того, як людство зникло, є один виняток, який називається «Вакуумна катастрофа». Це схоже на простий експеримент з водою: якщо вода буде виключно чистою, то вона не замерзне навіть при негативній температурі і буде перебувати в переохолодженому рідкому стані. Якщо кинути в нього шматок льоду або будь-якого сміття, то вода швидко замерзне.

Всесвіт може перебувати саме в такому переохолодженому стані, але з точки зору свого вакууму. Квантова фізика стверджує, що навіть повний вакуум містить частинки енергії. Небезпека таїться у вакуумі, який містить мало енергії. Якщо у Всесвіті з’являється вакуум з малою енергією, то він почнеться розширюватися зі швидкістю світла. Це знищить все – людей, галактики й сам Всесвіт.

10. Зірка Вольфа-Райєта

Повторение сценария, произошедшего с динозаврами.

Повторення сценарію, який трапився з динозаврами.

У сузір’ї Стрільця знаходиться потенційна загроза, яка могла привести до повторення сценарію, що трапився з динозаврами на Землі. Спіральна зірка, звана WR 104, складається з двох зірок, що обертаються одна навколо одної, яким судилося незабаром стати надновими. Насправді одна із зірок вже знаходиться в вкрай нестійкому вигляді й може вибухнути в найближчі кілька сотень тисяч років. Під час вибуху повинен статися потужний спалах гамма-випромінювання, яке буде направлено в бік Землі.

Гамма-сплески зараз вважаються найсильнішими вибухами у Всесвіті – за одну хвилину виділяється більше енергії, ніж Сонце може виробити за 10 мільярдів років. Оскільки гамма-промінь рухаються зі швидкістю світла, він пройде шлях від спіральної системи WR 104 до Землі приблизно через 8 000 років. Після цього на Землі почнеться хаос — посухи, кислотні дощі, глобальне похолодання і руйнування озонового шару.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *