Що таке біткоїн і як він працює?

Йому пророчили «смерть» понад 400 разів, його намагалися заборонити, називали «жартом» і  «золотом дурнів». Втім, прогнози скептиків не збулися і біткоїн й досі з нами.

Сотні мільярдів доларів капіталізації, мільйони користувачів та активне впровадження — за відносно недовгий період свого існування біткоїн залучає все більше прихильників.

ForkLog UA розібрав базові властивості та принципи роботи першої, найвідомішої та найбільшої за капіталізацією криптовалюти, а також в тому, чим вона відрізняється від фіату і що робить її цінною.

  • Біткоїн — це цифрова форма грошей, яка не контролюється центробанком чи якоюсь єдиною установою.
  • Емісія монет та обробка транзакцій здійснюються колективно учасниками мережі.
  • Усі транзакції в мережі біткоїна записуються до розподіленого реєстру даних — блокчейну. Його копія зберігається в повній ноді. Дані регулярно перевіряються за допомогою алгоритму консенсусу Proof-of-Work.

Що таке біткоїн?

Біткоїн (з англ. bit — мінімальна одиниця інформації та coin — монета) — це децентралізована платіжна система, заснована на принципі безпосереднього обміну між користувачами.

Технологія побудована на відкритому протоколі передачі даних. Система використовує однойменну розрахункову одиницю «біткоїн» (BTC) — першу та найвідомішу криптовалюту. З моменту створення вона залишається найбільшою за ринковою капіталізацією.

капіталізація криптовалют
Основні криптоактиви за відсотком від загальної ринкової капіталізації. Дані: CoinMarketCap.

Як працює біткоїн

Усі транзакції в мережі біткоїна записуються до блокчейну. Його копія зберігається в повній ноді. Дані регулярно перевіряються за допомогою алгоритму консенсусу Proof-of-Work.

Емісія монет та обробка транзакцій здійснюються колективно учасниками мережі. Ніхто одноосібно не може контролювати біткоїн, заблокувати чи скасувати транзакцію. Водночас приєднатися до мережі чи використовувати її для переказів може кожен.

Сама мережа біткоїна складається з вузлів (нод) — пов’язаних між собою комп’ютерів із встановленим спеціальним ПЗ. Кожна нода зберігає та оновлює копію блокчейну. Процес підтвердження транзакцій, створення нових блоків і валідація єдиної версії блокчейну забезпечується алгоритмом Proof-of-Work.

Дані всіх переказів та стану балансів усіх адрес зберігаються в децентралізованому реєстрі — блокчейні. Це база даних, що являє собою неперервний ланцюжок блоків, до кожного з яких записуються нові транзакції.

Хто придумав біткоїн та хто стоїть за його розвитком зараз?

31 жовтня 2008 року був опублікований технічний документ (white paper), у якому вперше описана концепція біткоїна. Його автором був Сатоші Накамото. Й досі невідомо, хто саме ховається за цим ім’ям, — одна людина чи група розробників.

Мережу біткоїна запустили 3 січня 2009 року.

З середини 2010 року Накамото перестав брати участь у розвитку проєкту. За подальшу розробку та координацію функціонування мережі тепер відповідає спільнота розробників. Пропозиції щодо впровадження оновлень до коду біткоїна називають Bitcoin Improvement Proposal (BIP).

Однак це не означає, що лише розробники ухвалюють рішення про напрям розвитку біткоїна. Будь-які значні зміни в протоколі можливі лише після погодження з більшістю майнерів.

В чому головна інновація біткоїна?

Одним із найважливіших проривів та одночасно цінністю біткоїна є те, що вперше вдалося створити самодостатню, надійну та децентралізовану платіжну систему.

Будь-який банк або інша подібна до нього фінансова організація є централізованою структурою. Робота її оператора, зазвичай, повністю чи частково закрита від клієнтів. Це призводить до необхідності довіряти їй свої кошти. Крім того, вона вразлива до помилок, зловживань і шахрайства.

У біткоїні вищевказані ризики відсутні, тому що це — децентралізована структура, яку будують та підтримують її ж учасники без центрального оператора. Баланси всіх користувачів є публічними (хоча конкретні особистості приховані), а в протоколі мережі закладені механізми, що регулярно перевіряють правильність даних.

Біткоїн vs фіат

Ключовим елементом традиційної економіки, який хотів виправити засновник біткоїна, були гроші. У сучасному світі національні валюти — фіатні гроші — друкують на рівні держав. Останні також являють собою централізовану структуру. Перш за все, цінність грошей визначається діями та довірою до емітента. Крім того, фіатні гроші піддаються постійному впливу інфляції, тобто знеціненню.

Саме тому для переказів у блокчейні біткоїна використовуються не фіатні кошти, а спеціальна розрахункова одиниця — криптовалюта. Її головна функція — бути засобом передачі цінності в мережі біткоїна. Цю цінність можна розрахувати за допомогою будь-якої зручної форми — наприклад, в тій же національній валюті. Звідси формується й ціна біткоїна. Вартість першої криптовалюти визначає не центробанк чи якась одна організація, а самі користувачі й інвестори на відкритому ринці.

Таким чином, ціну біткоїна визначає не держава, ЦБ чи певний орган, а лише самі власники монет. Деякі дослідники також пропонують визначати внутрішню вартість біткоїна.

Втім, попри те, що першу криптовалюту використовують для проведення платежів, сьогодні багато хто сприймає біткоїн більше як інвестиційний актив.

Як «відкрити рахунок» у біткоїні

Доєднатися до «проєкту» під назвою «біткоїн» навіть простіше, аніж стати клієнтом банку. Спочатку треба настроїти гаманець — спеціальну програму, що дозволяє створювати адреси в мережі, а також здійснювати транзакції, тобто отримувати монети чи відправляти їх.

Для створення та управління біткоїн-адресою не треба проходити складну верифікацію особистості, пов’язану із завантаженням персональних документів. Створення адреси відбувається всього за пару кліків у інтерфейсі гаманця.

Адреса в мережі біткоїна — аналог універсального банківського рахунку. З розвитком протоколу в блокчейні першої криптовалюти з’явилося декілька нових форматів адрес. Майже всі вони, за деякими виключеннями, повністю сумісні один з одним.

Втім, «під капотом» цієї процедури — важкі методи криптографії. Під час створення нової адреси її власник отримує пару ключів: публічний та приватний. Останній призначений лише для користувача.

За транзакції у мережі біткоїна треба сплатити комісію, що розподіляється поміж майнерами, які відповідають за підтвердження та виконання переказів.

Скільки всього біткоїнів і звідки з’являються нові монети

Нові біткоїни генеруються щоразу, коли в мережі успішно видобувають новий блок. Кількість нагороди за блок та швидкість емісії періодично зменшується внаслідок халвінгу, який відбувається кожні чотири роки.

Таким чином, маємо чітко розписаний графік емісії біткоїна. Відома й загальна сума монет, які будуть випущені — 21 мільйон. Остання емісія має статися приблизно у 2140 році.

емісія біткоїну
Емісія біткоїну. Дані: Messari.

Появу нових біткоїнів можна порівняти з емісією грошей, тільки замість державних структур, які друкують нові банкноти, криптовалюту створюють самі користувачі. Цей процес називається «майнінг».

Обладнання при цьому знаходиться в різних точках планети, а майнери для більшої ефективності об’єднуються в пули. За свою роботу вони отримують винагороду.

Біткоїн — це фінансова піраміда?

Ні. Фінансова піраміда, обіцяючи нереально високий прибуток, передбачає забезпечення доходу учасників шляхом постійного залучення коштів. Перші учасники піраміди отримають виплати від вкладів наступних. Щойно приплив коштів значно слабшає чи зупиняється, вся схема розвалюється, залишаючи з прибутком невелику кількість «обраних».

Біткоїн не гарантує інвесторам жодних вигод. Єдина його обіцянка — повний контроль за власними фінансами. І навіть якщо припустити, що попит на криптовалюту з боку новачків чи професійних інвесторів може призвести до зростання курсу, старі учасники не отримують дивідендів від нових.

Сама розподілена природа біткоїна передбачає відсутність єдиної центральної структури, яка могла б отримати фінансову вигоду.

Кажуть, що біткоїн анонімний. Це так?

Це ще одна поширена помилка. Скоріш, можна говорити про псевдоанонімність. Рух коштів та поточний баланс адреси може побачити будь-яка людина, але сказати, кому саме вони належать, досить складно.

Однак можна відстежити IP-адресу відправника, навіть якщо вона і не зберігається в блокчейні. Наприклад, таку інформацію мають власники серверів деяких провайдерів гаманців.

Наразі вже розроблені досить ефективні інструменти для аналізу транзакцій. Їхній функціонал дозволяє криптовалютним компаніям миттєво з’ясувати, наскільки надійний контрагент, і чи оперує він коштами, які раніше використовувалися у незаконних фінансових операціях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *