В Офісі угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана натякнули, що не схвалять вступ України до Євросоюзу без поступок щодо українського закону про освіту. Про це сказав його представник Гергей Гуйяш.

В Орбана сказали, коли може настати покращення відносин з Києвом

За словами чиновника, закон містить положення, що не відповідають європейським цінностям, зокрема “обмеження щодо використання угорської мови”.

Він зазначив, що Угорщина буде готова підтримати членство України лише у разі, якщо вона “забезпечить використання мови закарпатських угорців”.

При цьому він сказав, що угорський уряд хотів би покращити відносини з Києвом, але це стане можливим тільки тоді, коли українська влада внесе зміни до закону про освіту.

Яку позицію займає Угорщина щодо агресії Росії та вступу України в ЄС

    • Від початку повномасштабного вторгнення Угорщина прийняла чимало українських біженців і надала нашій країні гуманітарну допомогу. Крім того, Будапешт підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС.
    • Натомість Угорщина одна з небагатьох країн Європи, яка не надає Україні військову допомогу. Що більше, Будапешт навіть заборонив транспортувати зброю до України територію Угорщини.
    • Причому представники угорського уряду під час повномасштабного вторгнення їздили в Москву, щоб домовлятися про газ з Росією.
  • Крім того, Угорщина неодноразово блокувала та затягувала процес запровадження санкцій проти Росії. Нещодавно Будапешт відмовився спільно з ЄС купувати боєприпаси для України, а також заблокував спільну заяву Євросоюзу щодо ордера на арешт Путіна.
  • Лідер Угорщини Віктор Орбан неодноразово робив резонансні заяви про війну. Зокрема, Орбан звинувачував в ескалації Захід та переконував, що санкції не діють. Водночас в Орбана заявили, що він, ймовірно, відвідає Київ.

24 канал