Глава МЗС Угорщини пояснив причину, через яку Будапешт може не підтримати інтеграцію України у ЄС

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що якщо Україна ” не поважатиме права нацменшин”, Будапешт у майбутньому може не підтримати її інтеграцію до ЄС та НАТО.

Про це йдеться у повідомленні відомства.

У міністерстві повідомляють, що він мав на увазі закарпатські угорці.

Сійярто вважає «неприпустимим» те, що 99 угорських початкових та середніх шкіл на Закарпатті опинилися під загрозою закриття з 1 вересня. Водночас за його словами, 1300 шкіл та дитсадків в Угорщині прийняли українських дітей-біженців.

Угорський чиновник сказав, що з цього приводу він навіть звернувся до голови європейської дипломатії Жозепа Борреля, щоб той «дав Києву зрозуміти, що повага до національних прав є однією з найголовніших європейських цінностей і що права угорської національної спільноти слід поважати».

Сійярто додав, що такий діалог між українською владою та головою євродипломатії має відбутися під час потенційних переговорів щодо вступу України до ЄС.

6 березня 2023 року радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розкритикував заяви Будапешта та заявив, що таким чином Угорщина закликає Україну до капітуляції.

20 березня Угорщина відмовилася взяти участь у спільному проєкті країн-членів Євросоюзу із закупівлі боєприпасів для України на суму 2 млрд євро.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *