У місці проживання переселенців у Мукачеві виявили порушення – Лубінець

Працівники Офісу омбудсмана виявили порушення умов проживання у місці для проживання внутрішньо переміщених осіб у Мукачеві на Закарпатті.

Про це у Телеграмі повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

“Працівники Офісу Омбудсмана перевірили умови проживання внутрішньо переміщених осіб, для яких Мукачівська міська молодіжна громадська організація “САМЕРС” облаштувала місце компактного поселення в приміщенні “Товариства сліпих України”. Тут мешкають 17 людей, серед них – 6 дітей, пенсіонери, особи з інвалідністю. Вони поскаржилися на нелюдські умови проживання”, – уточнив Лубінець.

За словами омбудсмана, серед того, на що поскаржилися громадяни — стара будівля, яка потребує капітального ремонту, незадовільний технічний та санітарно-гігієнічний стан кімнат. Ці кімнати, за його даними, одночасно використовують для відпочинку, як кухню, для прання та зберігання дров. Тут же встановлено піч-буржуйку, що порушує правила пожежної безпеки.

Представники Офісу Омбудсмана встановили, що тут немає централізованого опалення — тільки піч-буржуйка та обігрівачі.

“Температура повітря в кімнатах – 15-16 градусів, а в коридорах – не більше 10. Через це — висока вологість, на стінах і стелі пліснява”, – зауважив Лубінець.

Було встановлено, що на всіх мешканців є один старий санвузол і душова, які знаходяться в одному приміщенні, розділеному перегородкою. За його словами, не було у цьому місці дотримано і вимоги інклюзивності приміщень для осіб з інвалідністю: немає пандусів, спеціально обладнаної душової кімнати. А в одній з кімнат мешкають люди різної статі і віку, поінформував омбудсмана.

“Враховуючи зазначене, наголошую: такі умови проживання внутрішньо переміщених унеможливлюють реалізацію їхнього права на гідний рівень життя, створюють загрозу для їхнього здоров’я” – наголосив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *