Вибираємо хороше вино: 6 ознак якісного напою

Зверніть увагу на ці ознаки, щоб вибрати гарне вино навіть без дегустації.

Келих вина скрасить будь-яку вечірку або святковий вечір. Не обов’язково розбиратися у вині, щоб вибрати якісний напій в магазині. Щоб не викинути гроші на вітер і не купити неякісний напій, зверніть увагу на кілька ознак при покупці.

Вид вина

Якщо ви не можете визначитися, яке вино вам подобається більше або яке більше підійде на свято — подумайте про те, які страви будуть на столі. До м’яса підходить червоне вино, а до риби й морепродуктів — біле. Якщо ж невідомо, яка на столі будуть страви — вибирайте універсальні сухі ігристі або сухі рожеві вина.

Ціна

Хороше вино не може коштувати дешевше 300 гривень за пляшку, особливо якщо воно імпортне. Якщо таке вино коштує дешево — швидше за все, перед вами фальсифікат. Але і віддавати кілька тисяч гривень за пляшку теж не варто, адже навіть сомельє часом не можуть відрізнити дороге вино від середнього за ціною.

Колір вина

Якщо пляшка для вина прозора, то перед покупкою можна оцінити колір напою. Пам’ятайте правило – білі вина з віком темніють, а червоні – світлішають. Якщо однорічне червоне вино має бурий колір – краще повернути його на полицю. Також напій не повинен бути каламутним і мати осад.

Як вибрати якісне вино / фото depositphotos.com

Вік вина

Червоне вино краще брати віком не менше 1-3 років. Чим довше витримується червоне вино, тим багатшим стає його смак. Молоде червоне вино на смак дуже терпке, що подобається не всім.

Біле вино навпаки має бути молодим (не старше 2 років), інакше його смак буде занадто різким. Білі вина великої витримки можуть бути смачними тільки в елітному сегменті.

Вміст цукру

Самим терпким вважається сухе вино з вмістом цукру приблизно до 4 г/л. Але такий напій сподобається не всім. Середні по солодкості вина містять 5-18 г цукру на літр (напівсухе вино) і 18-45 г цукру на літр (напівсолодке вино). У десертних вин вміст цукру становить 100 г/л і більше — вони сподобаються ласунам.

Пробка та етикетка

Етикетка на пляшці повинна бути рівною і гладкою, без подряпин і патьоків вина. Це свідчить про те, що напій правильно зберігали.

Що стосується пробки, то для молодого вина віком до 2 років підходить гвинтова пробка. Біле вино завжди краще брати з гвинтовою пробкою. Вона не дає вину старіти й захищає вино від затхлості. А ще таке вино простіше відкрити. Якщо ж вино має вік 3 роки й більше, йому підходить пробка з натуральних матеріалів. Вона “старить” напій.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *