Росія втрачає головного партнера в Центральній Азії: Казахстан оголошує про стратегічну співпрацю зі США

Найбільша економіка пострадянського простору Центральної Азії та ключовий член військового блоку Кремля – ОДКБ – прямує до дистанціювання від Росії, яка після вторгнення в Україну стала токсичною глобальною парією.

Казахстан має намір розвивати стратегічне співробітництво зі США і Заходом, заявив президент Касим-Жомарт Токаєв під час зустрічі з держсекретарем Ентоні Блінкеном, який відвідав Астану.

“Ми готові й надалі розвивати цю співпрацю”, – сказав Токаєв, додавши, що вдячний владі США за “підтримку незалежності, територіальної цілісності й суверенітету”. За словами Токаєва, Казахстан відзначає «надійність» і довгостроковий характер партнерства у сферах безпеки, енергетики, торгівлі та інвестицій.

США, зі свого боку, мають намір інвестувати в розвідку корисних копалин в Казахстані. Як повідомляє пресслужба Міністерства промисловості та розвитку інфраструктури республіки, відповідний меморандум підписали голова геологічного комітету Міністерства промисловості Єрлан Акбаров і посол США Деніел Розенблюм.

Крім Токаєва, Блінкен зустрівся в Астані з лідерами інших країн Центральної Азії – Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану – а потім запланував свій окремий візит до Ташкента. Мета адміністрації Джо Байдена – посилити свій вплив в регіоні й переконати колишні радянські республіки не допомагати Кремлю обходити санкції, повідомили The Wall Street Journal чиновники, знайомі з цим питанням.

За останній рік Токаєв відвідав Туреччину, Саудівську Аравію, Катар та ОАЕ з метою налагодження торговельних відносин та залучення інвестицій. Казахстан також намагається замінити Росію на європейському нафтовому ринку, в тому числі в обхід російської інфраструктури. У листопаді Астана оголосила, що збільшить експорт нафти через Каспійське море на 1,5 млн тонн, поставивши її по трубопроводу Баку-Джейхан. За словами Токаєва, постачання по ньому в кінцевому підсумку можуть вирости до 20 млн тонн.

Також уряд Казахстану підписав угоду з німецькою Svevind Energy Group про будівництво одного з найбільших у світі заводів з виробництва зеленого водню. Згідно з планом, через 10 років вона зможе забезпечити п’яту частину імпортних потреб Європи в новому паливі.

Така позиція сподобалася Вашингтону, де вважали, що є можливість зміцнити свої позиції в регіоні, який був тісно пов’язаний з Росією і розвивав зв’язки з Китаєм. Адміністрація США заохочує дії Казахстану, заявили представники WSJ. Раніше Вашингтон допоміг передати у власність Казахстану три місцеві підрозділи російських банків, які перебували під санкціями, видавши відповідні дозволи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *