Мовчання леді Черчилль

8 травня 1945 року. Ранній ранок. Посольство Великої Британії в СРСР. Вікна відкриті, британський гімн замінений новим орлеанським джазом, сміхом, канонадою пробок шампанського.

7 травня о 02.40 за центральноєвропейським часом в Реймсі був підписаний Акт про капітуляцію Німеччини. Капітуляцію підписав німецький генерал Альфред Йодль, а від імені союзників її отримали американський генерал Беддель Сміт і радянський генерал-майор Іван Суслопаров.На світанку у Москві ще панує тиша.

Сталін не визнає цю дату капітуляції. Він змусить маршала Жукова підписати ще один акт капітуляції, з Кейтелем, через день.

Моложава, висока, спортивна (всього місяць тому вона відсвяткувала своє шістдесятиріччя) – Клементина Черчилль легко встає на стілець у великій залі посольства зі склянкою:
— П’ємо за перемогу! За перемогу!

Її слова зустрічають криками. Люди обіймаються, сміються, плачуть, п’ють. Пережили. Пережили. Страшні шість років позаду.

Москва вибухне перемогою лише через день.

І все ж 8 травня – перший мирний світанок.

***
8 травня Клементина Черчилль приїхала в  Москву з двома дуже важливими місіями.

Як глава фонду Червоного Хреста «Допомога Росії», вона привезла в Ростов новітнє обладнання для двох лікарень на 1500 ліжок кожна. Повністю під ключ, включаючи обладнані за останнім словом техніки операційні, розбірні ліжка з  узголів’ям, що піднімається і які можна перетворити в каталки, системи переливання крові, постільну білизну і навіть хірургічні рукавички.

Починаючи з вересня 1941 року, британці різного віку, від пенсіонерів до школярів, багатих і бідних, незалежно від переконань або ставлення до комунізму і до СРСР, несли свої пенси та фунти до Фонду пані Черчилль. Метою фонду було зібрати 1 мільйон фунтів стерлінгів. Однак англійці зібрали 8 млн. Черчилль жартома поскаржився радянському послу в Британії Майському, що його дружина стала повністю одержима цією роботою: «Ви знайдіть їй місце для роботи там в деяких ваших радах».

Її друга місія – дивитися Сталіну в очі…

… По всій Європі зараз спостерігається святкування перемоги серед руїн. РОсмислення сплаченої ціни ще не настало. Найстрашніше після воєн настає пізніше. Не тільки переможеним, а й переможцям, коли закінчується і адреналін, і наркоз, з простою і зрозумілою метою перемогти…

Протягом шести років Клементина, Вінстон і їх дорослі діти робили все від них залежне для цієї перемоги.

Після Ялтинської конференції Черчилль занурюється у свої найстрашніші сумніви. Він починає розуміти, що ціною перемоги над Гітлером було поневолення половини Європи, продовження горезвісної «світової революції», і саме він, Черчилль, був одним з тих, хто зробив таке можливим, він був «адвокатом Сталіна» перед союзниками, парламентом, і тепер відповідальність лежить на ньому …

Уже дуже хворий Рузвельт в кінці війни явно симпатизував Сталіну, який набрав небувалу історичну вагу. Але в травні 1945 року адреналін і ілюзії Черчилля закінчилися. Греції і Туреччині вдалося «відбитися», але в заручниках перемоги опинилася, окупована Червоною армією, Східна Європа. Червона Армія неодноразово зміцнювалася ленд-лізом. Черчилль мав усі підстави вважати свою перемогу пірровою…

Що він старий, сентиментальний дурень (це він про себе!) – недооцінив небезпеку. І все ж він сподівається, що Сталін вирішить не розривати братство зброї. В іншому випадку коричневий кошмар Європи може змінитися червоним, одна диктатура – іншою, і єдиною відмінністю буде стиль вусів диктатора.

Шість років титанічних зусиль нестримного Вінстона (який проміняв сьоме десятиліття!), шість років роботи на межі людських можливостей. І весь цей час ним рухало чітке усвідомлення своєї місії: це війна проти темряви диктатури, за збереження європейської цивілізації.

Черчилль залишив своє визначення цивілізації, до якого прийшов під час війни: «Цивілізація передбачає свободу критики уряду, свободу преси та слова, свободу релігійних переконань, відсутність расових переслідувань, юридичну законність і справедливість».

***
Його ставлення до Сталіна в роки війни постійно змінювалося. Черчилль був вражений умінням Сталіна вселяти послух, його мовчазністю, його здатністю миттєво вникнути в суть питання. Черчилль і гадки не мав, що таке потужна тиранічна машина придушення підводної частини цього «айсберга».

Сталін умів діяти, макіавеллівське розумів, як емоційно підкупити людину, якщо він хоче її зачарувати. Одного разу під час вечері Аверелл Гарріман запитав Сталіна, який постійно попивав з великої чарки, що той п’є: «Горілка! – сказав він. Але Гарріман непомітно понюхав вміст, це була вода. Сталін збрехав.
Черчиллю такі макіавеллівські підходи були абсолютно чужі. Він говорив, що це ніби “є два Сталіна – добро і зло”. Це шизофренічне сприйняття мучило його.

У 1941 році Черчилль, ризикуючи власною розвідкою, попередив Сталіна про майбутню атаку армій вермахту на СРСР. Сталін проігнорував цей лист і навіть не відповів. Не повірили Черчиллю? Можливо. Але Черчилль говорив правду, і тепер обидва це знали.

У важкій розмові з Черчиллем в серпні 1942 року Сталін був різким і грубим. Він дорікав йому в боягузтві. « Тільки доблесть вашого війська змушує мене пробачити вам це звинувачення, – гаркнув у відповідь Черчилль.

Сталін, щоб розрядити ситуацію, запросив свого колегу у квартиру в Кремлі, «щоб трохи випити». Вийшла ситна вечеря з вином і молочною свинею. Вони говорили про все, від герцогів Мальборо до Маркса. Вечеря закінчилася о другій годині ночі, і Черчилль прилетів на своєму важкому бомбардувальнику «Визволитель» до Лондона зовсім зачарований, потім сказав Клементині: «Якби я вечеряв зі Сталіним раз на тиждень, у нас не було б проблем».

СРСР отримав величезну допомогу союзників по ленд-лізу (в розмірі, який до кінця війни становив до 17 млрд доларів або 7 т чистого золота). Ця допомога охоплювала все, від танків до літаків, від харчових продуктів до хімікатів і металів, без яких стратегічне виробництво немислиме.)

Все це перевозилося британськими конвоями в неймовірно небезпечних умовах Арктики, у водах, напханих морськими мінами й нацистськими підводними човнами. Багато британських моряків було вбито. У Тегерані 30 листопада 1943 року Сталін, виступаючи на гала-вечері на честь дня народження Черчилля, віддав належне цій допомозі «Без машин, отриманих за ленд-лізом, ми б програли цю війну».

Черчилль знав за собою один недолік – він занадто захоплювався людьми й став приписувати їм уявні позитивні якості. Таке траплялося не раз. І тоді Вінстон кликав на допомогу свою Клеммі.
Її інтуїтивні судження про людей, психологічні особливості, які вона давала, завжди вражали його точністю, і не раз, врешті-решт, вони виручали. Він довіряв їй як собі, і саме тому, коли «Фонд допомоги Росії» запросили в Москву і в шеститижневу поїздку в СРСР, вони разом вирішили: вона повинна їхати! Вона повинна зустрітися зі Сталіним. Вона повинна подивитися в очі цій людині й сказати своєму чоловікові, чого від Сталіна чекати.

Баронеса зустрілася з генералісимусом в Москві, вручила йому подарунок чоловіка – ручку із золотим пером та  зі словами: «Мій чоловік сподівається, що ви напишете йому цим пером багато дружніх послань». Сталін «привітно посміхаючись» відповів, що пише тільки олівцем і відклав ручку в сторону.

Далі шлях Клементини лежав на південь – в Ростов, в Одесу, в Крим, в П’ятигорськ.
Черчилль посилає їй нетерплячі послання: «Шановна Клеммі, як проходила ваша зустріч зі Сталіним? Будь ласка, напишіть про всі деталі.” Вона відповідає загальними фразами.

Черчилль лише через деякий час здогадався, що навіть дипломатичну пошту дружини можна переглянути, і вона це знала.

По всьому маршруту поїзда, в кожному місті, куди вона приїжджає, її зустрічають натовпи з квітами, подарунками, з щирим теплом і вдячністю. Покалічені солдати в госпіталях потискають їй руки, посміхаючись з-під пов’язок. Перед поїздкою вона вивчила трохи російської мови, співає з ними російських пісень. У Сталінграді вона бачить весь жахливий ступінь руйнування і представила собі всю прірву того, що пережили ці люди! Коли вона повернеться, Клементина напише про це в невеликій брошурі, всі виручені кошти з якої підуть в «Російський фонд допомоги». Але ставлення офіційних представників варіюється у зворотній пропорції до приязності простих людей. Без «імперіалістичних хижаків», як ворогів вся, система зруйнується. Система орієнтована на постійні конфлікти.

В одному зі своїх листів до баронеси Ратборн, яка займалася проблемою польських біженців в парламенті і писала Клементині про те, що робили радянські війська в Польщі, Клементина писала: «Мені сумно бачити, як поступово погіршуються відносини між нашими країнами. Побувавши в Росії лише недовго, кілька тижнів, я не могла не закохатися в цих людей, і ми завжди повинні відокремлювати їх від їх уряду – таємничого, зловісного і дуже сильного».

Клементина прилетіла до Лондона 12 червня 1945 року, і Вінстон зустрів її на бетоні аеродрому.

Ми ніколи не дізнаємося, що бачила Клементина в очах Сталіна і що вона розповіла про нього Вінстону. Ні її листи, ні її щоденники не зберегли цього в деталях. Чи була пам’ять занадто неприємною? Невідомо.

Відомо тільки одне. 12 червня 1945 року – лист Черчилля до нового президента США Трумена, в якому він вперше використав термін «залізна завіса» (і зовсім не в фултонській промові): «На їх кордоні намальована залізна завіса. Ми не знаємо, що відбувається позаду..”

Здається, Клементина підтвердила: надії немає. Залізна завіса спускалася вже багато десятиліть.

У 1978 році дочка Клементини й Вінстона Мері Соамес здивувалася б, що на панахиді Клементини Черчилль у Вестмінстерському абатстві серед численних міжнародних організацій, які надіслали своїх представників, не було нікого з СРСР. Вони забули? “Мері Соамес не могла зрозуміти: тоталітаризм – це завжди повна монополія і влада над історичною Пам’яттю людей.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *