Червоний терор: з історії сталінських репресій

Під сталінським терором розуміють репресії, що почалися в Радянському Союзі в 20-х роках і закінчилися в 1953 році. У цей період відбувалися масові арешти, створювалися спеціальні табори для політв’язнів. Жоден історик не може назвати точну кількість жертв сталінських репресій. Понад мільйон людей були засуджені за статтею 58.

Походження терміна

Сталінський терор торкнувся практично всіх верств суспільства. Більше двадцяти років радянські громадяни жили в постійному страху – одне неправильне слово або навіть жест могли коштувати життя. Неможливо відповісти однозначно на питання про те, на чому тримався сталінський терор. Але звичайно ж, головною складовою цього явища є страх.

Слово терор в перекладі з латині – «жах». Метод управління країною, заснований на вселенні страху, правителі використовували з давніх часів. Для радянського вождя історичним прикладом послужив Іван Грозний. Сталінський терор – це в якійсь мірі більш сучасний варіант опричнини.

Ідеологія

Акушерка історії – це те, що Карл Маркс називав насильством. Німецький філософ бачив в безпеці, недоторканності членів суспільства тільки зло. Ідея Маркса була використана Сталіним.

Ідеологічна основа репресій, що почалися в 20-х роках, була сформульована в липні 1928 року в «Короткому курсі історії ВКП(б)». Спочатку сталінський терор був класовою боротьбою, яка нібито була потрібна проти  опору поваленої контреволюції. Але репресії тривали і після того, як всі так звані контрреволюціонери були відправлені в табори або були розстріляні. Особливістю сталінської політики було повне недотримання радянської Конституції.

Якщо на початку сталінських репресій органи держбезпеки боролися проти противників революції, то до середини тридцятих років почалися арешти старих комуністів – людей, самовіддано відданих партії. Прості радянські громадяни вже боялися не тільки співробітників НКВС, а й один одного. Інформаторство стало головним інструментом у боротьбі з «ворогами народу».

Сталінським репресіям передував «червоний терор», що почався під час Громадянської війни. Ці два політичних явища мають багато спільного. Однак після закінчення Громадянської війни практично всі випадки політичних злочинів грунтувалися на фальсифікації звинувачень. При «червоному терорі» в’язниці ув’язнювали і розстрілювали в першу чергу тих, хто не погоджувався з новим режимом, яких було багато на етапах створення нової держави.

Справа ліцеїстів

Офіційно період сталінських репресій починається з 1922 року. Але одна з перших гучних справ датується 1925 роком. Саме в цьому році спеціальний відділ НКВС сфабрикував справу за звинуваченням у контрреволюційній діяльності випускників Олександрівського ліцею.

15 лютого було заарештовано понад 150 осіб. Не всі вони мали відношення до вищезгаданого навчального закладу. Серед засуджених були колишні учні Школи юриспруденції і офіцери лейб-гвардії Семенівського полку. Заарештованих звинуватили в пособництві міжнародній буржуазії.

Багатьох розстріляли в червні. 25 осіб були засуджені до різних термінів ув’язнення. 29 заарештованих відправили на заслання. Володимиру Шильдеру, колишньому вчителю Олександрівського ліцею, на той момент було 70 років. Він помер під час слідства. Микола Голіцин, останній голова Ради міністрів Російської імперії, був засуджений до смертної кари.

Шахтинська справа

Звинувачення за статтею 58 були смішними. Людину, яка не володіє іноземними мовами і ніколи в житті не спілкувався з громадянином західної держави, легко можна було б звинуватити в змові з американськими агентами. Під час слідства часто застосовувалися тортури. Протистояти їм могли тільки найсильніші. Нерідко підсудні підписували зізнання тільки для того, щоб припинити тортури які тривала іноді тижнями.

У липні 1928 року жертвами сталінського терору стали фахівці вугільної промисловості. Ця справа отримала назву «Шахтинське». Керівників підприємств Донбасу звинувачували в диверсіях,  створенні підпільної контрреволюційної організації, сприянні іноземним шпигунам.

У 20-х роках було кілька гучних справ. До початку тридцятих років розкуркулення тривало. Підрахувати кількість жертв сталінських репресій неможливо, адже ніхто в ті часи ретельно не вів статистику. У дев’яності роки стали доступні архіви КДБ, але і після цього дослідники не отримали вичерпної інформації. Однак були оприлюднені окремі розстрільні списки, які стали страшним символом сталінських репресій.

Великий терор – це термін, який застосовується до невеликого періоду радянської історії. Він тривав всього два роки – з 1937 по 1938 рік. Про постраждалих в цей період дослідники дають більш точні дані. Всього було заарештовано 1 548 366 осіб. Ростріляно – 681 692. Це була боротьба «проти залишків капіталістичних класів».

Причини «Великого терору»

За часів Сталіна була розроблена доктрина активізації класової боротьби. Це було лише формальним приводом для винищення сотень людей. Серед жертв сталінського терору 30-х років – письменники, вчені, військові, інженери. Навіщо було позбавлятися від представників інтелігенції, фахівців, які могли б принести користь радянській державі? Історики пропонують різні відповіді на ці питання.

Серед сучасних дослідників є ті, хто переконаний, що Сталін мав лише непрямий зв’язок з репресіями 1937-1938 років. Однак його підпис фігурує практично в кожному списку смерті, крім того, є маса документальних підтверджень його причетності до масових арештів.

Сталін прагнув одноосібної влади. Будь-яка індульгенція могла призвести до реального, не вигаданого змови. Один із зарубіжних істориків порівняв сталінський терор 30-х років з якобінським терором. Але якщо останнє явище, яке мало місце у Франції в кінці XVIII століття, передбачало знищення представників певного соціального класу, то в СРСР людей, часто не пов’язаних один з одним, заарештовували і розстрілювали.

Так, причиною репресій стало прагнення до єдиної, безумовної влади. Але нам потрібне було формулювання, офіційне обґрунтування необхідності масових арештів.

Причина

1 грудня 1934 року був убитий Кіров. Ця подія стала формальним приводом для політичних репресій. Вбивцю заарештували. За результатами розслідування, знову ж таки сфабрикованого, Леонід Ніколаєв діяв не самостійно, а як член опозиційної організації. Сталін пізніше використовував вбивство Кірова в боротьбі з політичними опонентами. Зінов’єва, Каменєва і всіх їх прихильників заарештували.

Суд над червоноармійцями

Після вбивства Кірова почалися судові процеси над військовими. Однією з перших жертв Великого терору став Г. Д. Гай. Воєначальника заарештували за фразу «Сталіна треба прибрати», яку він сказав у стані алкогольного сп’яніння. Варто сказати, що в середині тридцятих років інформаторство досягло свого апогею. Люди, які багато років працювали в одній організації, перестали довіряти один одному. Доноси писалися не тільки на ворогів, а й на друзів. Не тільки з егоїстичних міркувань, а й зі страху.

У 1937 році відбувся суд над групою офіцерів Червоної Армії. Їх звинуватили в антирадянській діяльності і сприянні Троцькому, який на той час вже перебував за кордоном. До списку противників Сталіна  увійшли:

  • Тухачевський М. М.
  • Якір І. Е.
  • Уборевич І. П.
  • Ейдеман Р. П.
  • Путна В. К.
  • Примаков В. М.
  • Гамарник Ю. Б.
  • Фельдман Б. М.

Полювання на відьом тривала. В руках співробітників НКВС був запис переговорів Каменєва з Бухаріним – йшли розмови про створення «право-лівої» опозиції. На початку березня 1937 року Сталін виступив з доповіддю, в якому говорив про необхідність ліквідації троцькістів.

Згідно з доповіддю генкомісара держбезпеки Єжова, Бухарін і Риков планували терор проти вождя. У термінології Сталіна з’явився новий термін – «троцькіст-бухарський», що означає «спрямований проти інтересів партії».

Крім вищезгаданих політичних діячів, було заарештовано близько 70 осіб. 52 розстріляли. Серед них були і ті, хто брав безпосередню участь в репресіях 20-х років. Так, були розстріляні співробітники держбезпеки і політики Яків Агроном, Олександр Гуревич, Левон Мірзоян, Володимир Полонський, Микола Попов та інші.

У «справі Тухачевського» був задіяний Лаврентій Берія, але йому вдалося пережити «чистку». У 1941 році обійняв посаду генерального комісара держбезпеки. Берія був розстріляний після смерті Сталіна в грудні 1953 року.

Репресовані вчені

У 1937 році жертвами сталінського терору стали революціонери і політики. І дуже скоро почалися арешти представників зовсім інших соціальних верств. Людей, які не мали ніякого відношення до політики, відправляли в табори. Неважко здогадатися, які наслідки сталінських репресій, прочитавши наведені нижче списки. «Великий терор» став гальмом розвитку науки, культури і мистецтва.

Вчені, які стали жертвами сталінських репресій:

  • Матвій Бронштейн.
  • Олександр Вітт.
  • Ганс Гельман.
  • Семен Шубін.
  • Євген Переплекин.
  • Інокентій Балановський.
  • Дмитро Єропкін.
  • Борис Нумеров.
  • Микола Вавилов.
  • Сергій Корольов.

Письменники і поети

У 1933 році Осип Мандельштам написав епіграму з явним антисталінським підтекстом, яку зачитав кільком десяткам людей. Борис Пастернак назвав вчинок поета самогубством. Він мав рацію. Мандельштама заарештували і відправили на заслання в Чердин. Там він зробив невдалу спробу самогубства, а трохи пізніше за сприяння Бухаріна був переведений до Воронежа.

У 1937 році термін заслання закінчився. У березні поет поїхав з дружиною в підмосковний санаторій, де його знову заарештували. Осип Мандельштам помер в таборі на сорок восьмому році життя.

Борис Пільняк в 1926 році написав «Повість про невимовний Місяць». Персонажі цього твору вигадані, по крайній мірі, так стверджує автор в передмові. Але всім, хто читав історію в 20-х роках, стало зрозуміло, що в її основі лежить версія про вбивство Михайла Фрунзе.Твір Пільняка потрапив у друк. Але незабаром його заборонили. Пільняка заарештували лише в 1937 році, а до цього він залишався одним з найбільш публікованих прозаїків. Справа письменника, як і всі подібні, була повністю сфабрикована – його звинуватили в шпигунстві на користь Японії. Розстріляний в Москві в 1937 році.

Інші письменники і поети, які піддавалися сталінським репресіям:

  • Віктор Багров.
  • Юлій Берзін.
  • Павло Васильєв.
  • Сергій Кличков.
  • Володимир Нарбут.
  • Петро Парфенов.
  • Сергій Третьяков.

Варто розповісти про відомого театрального діяча, звинуваченого за 58-ю статтею і засудженого до смертної кари.

Всеволод Мейєрхольд

Режисера заарештували в кінці червня 1939 року. Пізніше в його квартирі провели обшук. Через кілька днів була вбита дружина Мейєрхольда – Зінаїда Райх. Обставини її смерті поки не з’ясовані. Є версія, що її вбили співробітники НКВС.

Мейєрхольда допитували протягом трьох тижнів і підданий тортурам. Він підписав все, що вимагали слідчі. 1 лютого 1940 року Всеволод Мейєрхольд був засуджений до смертної кари. Вирок був виконаний на наступний день.

У роки війни

У 1941 році з’явилася ілюзія скасування репресій. У довоєнні  сталінські часи в таборах було багато офіцерів, які тепер були потрібні на волі. Разом з ними з в’язниці було випущено близько шестисот тисяч чоловік. Але це було тимчасове полегшення. В кінці сорокових років почалася нова хвиля репресій. Тепер ряди «ворогів народу» поповнювалися солдатами і офіцерами, які перебували в німецькому полоні.

Амністія 1953 року

5 березня Сталін помер. Через три тижні Верховна Рада СРСР видав указ, згідно з яким третина ув’язнених повинна була бути звільнена. Було звільнено близько мільйона чоловік. Але першими, хто покинув табори, були не політичні в’язні, а злочинці, що миттєво погіршило кримінальну ситуацію в країні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *