Щоб виписати на вулиці повістку, треба звати головного військкома: що українці не знають про мобілізацію

Ви дуже здивуєтеся, коли дізнаєтесь, що “порожню” повістку на вулиці видавати громадянам заборонено, тільки в одному випадку.

Мало хто з пенсіонерів чи студентів замислюється над тим, що відбувається на вулицях українських міст у ці зимові дні, адже це стосується лише молодих, або відносно молодих українців чоловічої статі.

Доходить до того, що співробітники військкоматів буквально викрадають людей на вулиці чи простим українцям доводиться вириватися з юрби працівників ТЦК.

Самі ж співробітники ТЦК виконують план, і як і в будь-якому процесі, за участю людини, бувають “збої” – військові виписують повістки відразу на своїх колінах, теках або лавках.

Наскільки ці повістки законні розповіла юрист Вікторія Тютюннікова одному з українських видань

Видача повісток, скріншот: YouTube

Видача повісток, скріншот: YouTube

Прецеденти, коли співробітники ТЦК штампують пачки порожніх повісток, а потім приходять до готелів, квартир або просто на вулиці їх вручають людям, без підпису голови Територіального центру комплектування — це незаконно.

Порожню повістку можуть заповнювати на місці. Але в тому випадку, якщо це робиться в присутності голови ТЦК, від імені якого вручається повістка, або якщо він це робить особисто”, – зазначила юрист Вікторія Тютюнникова в інтерв’ю “Факти ICTV

Також на повістці визначається дата та час прибуття до територіального центру комплектування для проходження військово-лікарської комісії.

Повістка, скріншот: YouTube

Повістка, скріншот: YouTube

Військовозобов’язаний отримує повістку, а у представників ТЦК залишається “корінець” та бланк за підписом чоловіка про отримання повістки. Порожню повістку можна оскаржити. Звертатися зі скаргою можна до свого військкомату, Міністерства оборони чи Національної поліції.

На цей час за неявку у військкомат без поважних причин передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *