Як у світі з’явився перший мікроскоп та до яких катастроф призвела відсутність гігієни у середньовічній Європі

Гігієну у ті часи зневажали і вважали це інтригами диявола…

1676 рік. Звичайний мрійник Антоні ван Левенгук наробив галасу по всьому світі – він заявив, що побачив мікроорганізми! Багато років учений досліджував все довкола за допомогою лінз. Аби побачити якомога більше він освоїв ремесло шліфувальника і став виготовляти все нові й нові пристрої, але технології тих часів не дозволяли отримати ідеальний результат. Його перші лінзи були незручними й маленькими, але вчений не втрачав надії й весь час їх удосконалював. Так, одного дня Левенгук створив перший у світі мікроскоп.

«Левенгук спочатку побачив еритроцити, бо вони яскраві, червоні і доволі великі клітинки, він побачив сперматозоїди, бо вони мають хвостики і такі досить дивні рухливі клітини, і так само він потім зняв бруд із зуба і поклав собі під мікроскоп і побачив перші бактерії», – розповів історик медицини Анатолій Мамрик.

Уявіть собі, до тієї миті, поки лікарі не побачили на власні очі віруси й бактерії, усі були впевнені, що інфекції передаються лише повітряним шляхом. Не розуміючи причини виникнення хвороб, їм надавали містичного значення.

Середньовічна Європа потопала у нечистотах, які й поширювали заразу. У медичному трактаті ХV ст було записано, що водні ванни ослаблюють організм, можуть спричинити хвороби та навіть смерть. Людовік ХІV за своє життя мився лише двічі, цей процес лякав його до смерті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *