У США збивають невідомі об’єкти. Що це таке?

Американські військові за вісім днів збили в повітряному просторі над США та Канадою чотири літаючі об’єкти, у мирний час таких прецедентів ніколи ще не було.

 
То аеростат прилетить, то тепер невідомі об’єкти. У повітряний простір США постійно хтось намагається вторгнутися?
 

Китайська куля

 
4 лютого винищувач F-22 випустив керовану ракету Sidewinder по 60-метровому китайському аеростату, що знаходився на висоті понад 18 тисяч метрів над акваторією Атлантичного океану біля узбережжя Південної Кароліни. Куля вперше з’явилася 28 січня над Алеутськими островами неподалік Аляски, а 31 числа опинився над континентальною частиною США.
 
У Пентагоні заявляли, що апарат міг спостерігати за американськими стратегічними об’єктами. Наприклад, він пролітав над авіабазою Мальмстром у Монтані, де зберігаються міжконтинентальні балістичні ракети. Влада Китаю у відповідь запевняла, що повітряна куля використовувалася з метеорологічною метою і випадково опинилася на території США, збившись з курсу.
 
Як стверджували чиновники адміністрації Джо Байдена, президент наказав збити аеростат ще 1 лютого, проте військові почекали ще кілька днів, щоб апарат опинився над водою і його уламки не становили небезпеки для людей на землі.
 
Після аналізу уламків у Держдепартаменті США заявили, що китайський аеростат був оснащений обладнанням для радіоелектронної розвідки та був частиною розвідувальної програми КНР, що охоплює понад 40 країн на п’яти континентах. Крім того, він мав пропелери, які дозволяли змінювати напрямок його руху.
 
Також, за твердженням американських чиновників, аеростат був оснащений механізмом самознищення, який не був задіяний. Це є можливою ознакою того, що китайська влада хотіла продовжувати збір розвідданих навіть після того, як апарат було виявлено, підкреслили в адміністрації президента США.
 
НЛО над Аляскою
 
10 лютого офіційний представник Білого дому Джон Кірбі повідомив, що біля берегів Аляски військові вжили запобіжних заходів і збили непізнаний об’єкт, що летів на висоті понад 12 тисяч метрів. За твердженням влади, цей об’єкт “являв загрозу безпеці цивільних польотів”. Перш ніж збити ціль, її відстежували протягом доби. Спочатку апарат називали повітряною кулею розміром з невеликий автомобіль, проте пізніше влада заявила, що не має уявлення про те, як він виглядав і кому належав, оскільки об’єкт розбився на шматки, вдарившись об лід.
 
«Ми називаємо його «об’єктом», тому що це найкращий опис, який ми маємо на даний момент, — пояснив Кірбі. — Ми не знаємо, хто його власник, чи належить він якійсь державі, корпорації чи приватній особі. Ми просто не знаємо”.
 
Над Канадою теж літають
 
11 лютого американський винищувач F-22 збив ще один невідомий об’єкт. Спочатку його знайшли в повітряному просторі США, проте потім перемістився на територію Канади. По ньому випустили ракету малої дальності, коли він був приблизно за 160 кілометрів від кордону США на висоті понад 12 тисяч метрів над малонаселеною територією Юкон. Як стверджує влада, об’єкт мав циліндричну форму. Точнішої інформації про його походження поки немає, хоча влада припускає, що це була, швидше за все, повітряна куля.
 
12 лютого винищувач F-16 збив третій невідомий літаючий об’єкт на висоті понад шість тисяч метрів над озером Гурон на кордоні з Канадою. Його помітили ще напередодні над штатом Монтана, а потім спостерігали у Вісконсіні та Мічигані. Об’єкт охарактеризували як восьмикутну конструкцію з прив’язаними до неї нитками, яка не має помітного корисного навантаження. Влада оголосила, що він представляв потенційну загрозу для цивільної авіації.
 
У той же час китайські державні ЗМІ оголосили, що влада виявила непізнаний об’єкт, який вони мають намір збити — у водах неподалік міста Жичжао в провінції Шаньдун на сході країни.
 
Провокації Росії та Китаю?
 
The New York Times пише, що серія інцидентів, що сталися за кілька днів, свідчить про те, що американські та канадські військові виявляють підвищену пильність, фіксуючи силами спільної аерокосмічної оборони об’єкти, які раніше могли пропускати. Після вторгнення китайського аеростату Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) перенастроювало свою радіолокаційну систему, зробивши її більш чутливою, в результаті чого кількість об’єктів, що нею виявляються, різко збільшилася.
 
“Ми уважніше досліджуємо наш повітряний простір на цих висотах, у тому числі посилюємо наш радар, що може принаймні частково пояснити збільшення кількості об’єктів, які ми виявили за останній тиждень”, – заявила на брифінгу в Пентагоні помічник міністра оборони Мелісса Далтон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *