Перед смертю Берія вимовив лише одне слово

Розумна політична гра дозволила Микиті Хрущову випередити самого Берія після смерті Сталіна. Об’єднавшись з членами Політбюро, Хрущов зумів заарештувати всесильного наркома внутрішніх справ.

Офіційна версія подій свідчить, що 26.07.1953 року на нараді в Кремлі Хрущов відкрито звинуватив Л. П. Берія в проведенні діяльності проти радянської держави.

У найнапруженіший момент в кімнаті з’явилися генерали під керівництвом Г. Жукова, яким вдалося взяти Берія під арешт. Спочатку його відправили на гауптвахту гарнізону МВО, а через добу перевезли в окрему камеру, обладнану в бомбосховищі Генштабу МВО.

Тоді ж були заарештовані й керівники МВС з найближчого оточення заарештованого лідера. Берія був засуджений до смертної кари, яка була здійснена 23 грудня того ж року.

В ході слідства, в очах громадськості, Лаврентій Берія був представлений як кривавий кат, звинувачений у всіляких гріхах. За спогадами Жукова, Берія показав себе дуже боягузливою людиною. Перед виконанням вироку він благав про милість, істерично плакав, повзав на колінах.

Це твердження спростував у 1994 році майор Хижняк, якого приставили до високопоставленого в’язня. Комендант штабу Московського округу ППО повідомив, що Берія спокійний, блідий, поводився стримано.

При цьому були присутні члени суду: Михайлов, Батицький, Шверник, Москаленко зі своїм ад’ютантом, прокурором Руденком. Вирок виконав Батицький.

Не виключено, що офіційного суду не було. Такої думки дотримується Серго, син Лаврентія Берії й дочка Сталіна. Поки що жодних фотографій з судового процесу не оприлюднено. Альтернативна версія говорить про те, що Берія був ліквідований в момент арешту. І не в кремлівській залі засідань, а в його будинку.

Нібито перед смертю він встиг сказати лише одне слово. “Худоба!”.

Відсутність оригінальних протоколів допиту наводить на думку. У справі немає навіть відбитків пальців заарештованого наркома. Свідчення свідків арешту мають багато невідповідностей. Багато слідчі та судові документи складаються з порушенням норм Кримінально-процесуального кодексу.

В цілому вся процедура арешту й усунення Лаврентія Берії більше схожа на політичну змову, ніж на формальний суд над злочинцем.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *