Яке покарання загрожує українцям призовного віку, які залишилися за кордоном – пояснення юриста

Чоловіки призовного віку, які у період повномасштабного вторгнення перебували за кордоном, можуть отримати адміністративне покарання.

Як розповідала в інтерв’ю виданню Експрес юристка Вікторія Тютюнникова, громадяни призовного віку можуть понести адміністративну чи навіть кримінальну відповідальність. Після повернення додому громадян можуть притягнути до адміністративної відповідальності за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію.

Згідно з законом, чоловіки віком від 18 до 60 років, що у період повномасштабного вторгнення перебували за межами держави, по прибуттю в Україну мають заплатити штраф. Мовиться про суму від 3400 до 5100 гривень.

Водночас, якщо чоловік перетнув кордон нелегально, то доведеться додатково оплатити ще від 3400 до 8500 гривень. Крім того, кримінальну відповідальність нестимуть чоловіки, що отримали повістки й після цього втекли з країни – їм загрожує від 3 до 5 років ув’язнення.

Проте юристка запевняє, що покарання для тих, хто виїхав до 24 лютого, немає. також, якщо за місцем прописки чоловіка, котрий перебуває за кордоном, прийде повістка з військкомату, то він не зобов’язаний повернутися в Україну.

“Повістка вважається належно переданою, якщо вона вручена військовозобов’язаному під особистий підпис. Тобто її не можна передавати через членів сім’ї, родичів або друзів. Оскільки чоловік перебуває за кордоном і сам не може прийняти повістку, то й обов’язку прибути до військкомату не має”, – зазначила Вікторія Тютюнникова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *